Висок притисок за време на бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од vala, 15 февруари 2015.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Исцеди лимон , напиј се и Бедоксин.
    Ако не спадне консултирај се со матичниот.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Imam visok pritisok mi rece doktorot pij bedoksin mislam dali misli na movie??

Последна измена од модератор: 20 април 2017
    На 2ndLuck и stevemila им се допаѓа ова.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.364
    Допаѓања:
    22.585
    Да, бедоксин како име ги немало веќе, сега б6 се викале. Така му кажале на мм во аптека.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    бедоксин беа во производство на галеника исто вит.б6, овие се на алкалоид и секогаш биле вакви.

На stevemila и podravka им се допаѓа ова.
  5. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Тие се, истиве и мене ми ги даде за покачен притисок :)

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    А колку ти е висок?
    Колку најмногу ти се има качено во бременост? И како се чувствуваш кога ти е висок?

Јас никогаш немам мерено притисок и не знаев каков ми е сигурно нормален ми беше до пред 2 месеци, и на скринингот ми рекоа да си купам апарат и да си го мерам 4 пати дневно и да запишувам, а гинекологот не ми рекол никогаш ништо.
    Загрижена сум пошто знам дека во бременост е подобро да ти биде низок од колку висок. Еднаш пишав во темата за висок ама само една членка ми одговори па ај прашувам и овде ако можи некоја мамичка породена со висок притисок да пише колку и бил највисок и со колку да одам во болница на контрола, и дали висок притисок е индикација за царски рез?

7. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Све што е над 120/80 се смета за покачен притисок и треба да се следи, дома да се мери мин два пати дневно, да се пази на исхрана и да се пие бедоксин. Све што е над 140/90 е висок притисок и бара контрола од доктор па и лекарства за намалување на истиот.

На orhideea и podravka им се допаѓа ова.
  8. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Vcera mi bese mnogu loso bev kaj ginekologot mi merese 135so95 mi rece da pijam bedoksin deneska pak mi e loso izgleda ke Moran da kupam aparat da go meram dali e pa vikam do vremeto neznam...

9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Izgleda do vremeto e.Denes mi r mnogu loso.Cel den lezam.Glava nemozam da krenam.Sega merev pritisok,140/65.Vo zivot sum nemala pritisok poveke od 90:|

10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас кога забележав дека не ми е добро дека имам покачен притисок бев околу 18 недела сега сум 24 и како си поминуваја неделите мене кога ќе ми беше околу 130 со 80 многу ме болеше главата не се чувствував добро ама изгледа се навикнав и последниве денови пак ми беше 130 па дури и 139 на едно мерење ми беше, и се чувствував нормално незнам изгледа се навикнав да не го осеќам кога ми е висок.
    Најдобро куписи апарат дигитален и мери си секој ден.
    На мојот и отчукувањата на срцето ми ги покажува и често ми се над 100 незнам колку е тоа нормално.

11. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Deneska izgleda od vremeto ke da e ke vidime koga ke she upravi kako ke bide se nadevam na podobro ova ne se trpi bogami.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Исто, јас до вчера со 110/70 бев секое мерење кај докторката, вчера прв пат 130/80. И денес цел ден следам така ми е горниот 120 до 130, долниот 70 до 80 варира. Пијам Б6 и мирувам цел ден и се осеќам ко да иам низок а не висок, дури на спиење ме тера :)

На podravka и stevemila им се допаѓа ова.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.364
    Допаѓања:
    22.585
    Јас пак кај докторката 90/60 80/50 а дома си мерам нормален 120/80 110/70...не знам зошто таква разлика ми се јавува. Значи сум мерела на повеќе апарати исто си покажува.

14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    @stevemila те читав пред некој ден за испитувањето што си го направила за прееклапсија како си со притисокот. @orhideea ако не сум грешка и ти се жалеше на притисокот от како е сега.

15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nizok srcka.Mi se javi profesorot vecerta,kaza ok e rezultatot.Normalno bilo vo bremenosta da e pokaceno toa so mi bese.Kaza redovno ispituvanje na hemostaza.Jas i taka na 4nedeli ispituvam,isto i d dimeri.

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Добро сум не е сериозно, само кога сум излезена од дома ми се покачува кога шетам по продавници најмногу се зашеметувам, па сега одбегнувам си седам дома и до маркет одам само и редовно го мерам најмалку 10 пати дневно. Кога сум дома ми е нормален.
    Не ми се има качено повеќе од 140/90. Ама и 135 да ми е ми смета осеќам одма дека е покачен. И срцето кога ми е над 100 го осеќам.
    И ти ли имаш проблем со притисок?
    До колку ти се покачува?

На ma4e1311 и stevemila им се допаѓа ова.
  17. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Во првата бременост имав, исто и прееклапсија па ве читав и вас да си споделиме искуство,сега засега ок 123 со 82 највисок, исто про верка преку крв за преекламсија низок но чести контроли и јас мерам по пет пати дневно од страв. Се надевам така и ќе остане до крај ме фаќа страв оти како расне бременоста може да се зголеми но ајде да мислиме позитивно.

18. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И мене ми е страв од тоа како поминуваат неделите пред крај да не ми се покачи.
    Ама се додека е под 140/90 е нормално, ако е над треба консултација со доктор.
    И повеќе одмор, јас кога ми е малку покачен легнувам и после ми е нормален.

На ma4e1311 и stevemila им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.601
    Допаѓања:
    76.830
    Жени закажав во петок на гинеколог контрола... но ова со притисокот ми е страшно. Ноќеска станав во 3ч главата ке ми пукнеше од болка, од ушиве осеќав како вода да ми тече, болки имав и во стомакот, ми се повраќаше.. но неможев да мрднам, немав сила да станам од кревет да одам да мерам притисок, а будала несакав мм да го будам дека многу рано оди на раб (facepalm) и еве сабајлево сум уште со болка во глава и притисок во уши, ама не толку како ноќеска, стомакот не ме боли и мерев 140/83.. којзнае ноќеска колку ми бил. Има некоја од вас со висок, што советуваат докторите?

20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не сакам да те паничам, ама на предавањата во систина кажаа да се мери притисок на секои 3 часа во рок од 24ч и доколку цело време покажува покачен, одма на гинеколог.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.