Витамини за бебиња и деца

Discussion in 'Дете' started by detelina181, Jan 30, 2018.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Кој сируп да земам за отварање на апетит на 5.5 годишно дете, б комплекс гранули му давам ама немаат некој ефект, често јаде ама мали оброци а е премногу активен, и расне во висина, сите коски му се бројат.
    Плус нешто и за имунитет ке треба, лани давав ампули прополис и дефендил, немаа никаков ефект, сега се мислам за бимунал, има ли некој искуство?

Снегулк@23 likes this.
  2. V.N.

V.N. Популарен член

@eli25 до сега може си ги земала вит Ц. Ок се, 2 месеци рок ама бре 8 капки додека ги извадам душа ми се вади. Мн тешко капнуваат.

За 14 месеци нешто за имунитет давате? Како тргна во градинка ми е со мрсули до колена и затната исклучиво навечер на спиење. Ко ќе се разбуди е ново дете. Киндер имуно вика педијатаеот е за над 2 год, а убедена сум на големата дека над годинка и го давав

Снегулк@23 likes this.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Киндеримуно ем за имунитет и ќе го разјадат. Ова ми беше совет од матичната.
    Се ми е пробано за имунитет , дури не пројде се, џабе е
    Сега давам само Вит Ц повремено, Д и омега.

snegulkata and Снегулк@23 like this.
  4. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Мене ми рекоа наизменично еден ден една капка па другиот две, па пак една…

5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Сте давале ли на дете витамин Б6 и кога е најдобро да се даде, сабајле или навечер?

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Сум давала. И наутро и навечер.

VDT2906 likes this.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Исто мислам, ни еден сируп за имунитет нема да го ојачи организмот, туку самото минување вируси ги прави посилни за во иднина.
    Затоа давам само вит.Ц и Д3 капки.
    По совет од матичната и од имунолог.
    Е да, и маџун и мед кои за жал во последно време ми ги нејќе. Со исхраната е супер, месо, зеленчук, овошје ( помалку ) ... и пак е често болна.

За отварање апетит Б витамин да пробате? Кај ќерка ми забележав зголемен апетит од Б витамин еднаш кога давав и затоа го прекинав.

mal.ecka and eli25 like this.
  8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Наврчер е подобро

VDT2906 likes this.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Дали имаш забележано подобрување на детето моево е малце анкциозно во школо тешко се опушта, а дома не можам да го сопрам.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Да, подобар беше. Матичната рече 1 месец да давам. Тоа беше некаде на 3ипол год.
    Детето тогаш го плазеше јазикот кога се срамеше или при возбуда. Ми рече дека е во период кога брзо им се развива мозочето па добро е да прима б6.

VDT2906 likes this.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Бимунал е за имунитет повеќе како имуностимулатор, а за зголемување аптет ќе земеш б комплекс можеш на бекутан или пак марнис протект џуниор ампулите тие по 1 можеш цела да му даваш зошто е над 5 години. Мојот од тие јадеше многу :)

За бактерии и вируси мора да се пројде, но едно нешто што научив е правење инхалации почесто со солен раствор јас ги земам синомарин ампулите, ако почне да кашла одма му вметнувам гентамицин од 40мг пола ампула сабајле пола навечер, ако почнува секрет од нос одма хлорафеникол ставам неколку дена и тера. Ова е се за да се избегне антибиотик е сега нормално некогаш и можеби ќе пие ама да не е на секој 10 дена со антибиотик :)

Mother of 2boys and V.N. like this.
  12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Како да се избегне антибиотик кога и хлорамфениколот и гентамицинот се антибиотици?

Подобро анализа да се направи, барем вистинскиот да го пие наместо вакви миксови.

Cherry79 and MilaSs12 like this.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не се толку јаки како што се амоксиклавот, трицеф, зинат итн. Хлорафениколот делува локално во носот друго е 3 дена да му ставаш во нос, а друго е 10 дена да пие па плус и дијареа да се јави, висока температура итн.

Јас имам дете што од јасли се разболуваше премногу и имаше 15 дена температура и констнантно беше со антибиотик конкретно трицеф зошто друго и не помагаше кај него, а за последиците од константно користење на тешки антибиотици и инекции јас си го знам исходот конкретно на мој кожа.

Подобро локално да се делува и со инхалации колку што може одколку да се чека да крене температура па после се на куп да се реди. Али тоа е мое мислење.

14. CooperD

CooperD Популарен член

Омега 3 да препорачате добри? И лесни за давање, нешто со вкус

15. Annath

Annath Форумски идол

Овие ги давам, има во Зегин три различни вкусови, едните се со бета глукан покрај омегата, другите две немаат. Јас давам чисти, без бета глукан, моиве ги сакаат, ко гумени бонбони се, малку помеки. Е не знам од која возраст одат, иначе кутија е околу 500-600 денари, 30 таблетки има внатре.

mal.ecka likes this.
  16. CooperD

CooperD Популарен член

Баш и овие ги гледав ама помеѓу 3 видови незнаев кое да го изберам. Сакам без бета глукан што значи изборот ќе ми се сведи на 1 пд овие. Ти благодарам, ќе ги пробам

17. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

IMG_20230929_195852.jpg
    Ова или бекутан омега?
    Што би зеле вие? Детето ми е мн хипер, сеуште сме на проценка кај дефектолог/психолог за АДХД, б6 давам редовно, е сеа ми рече убаво е и ДХА да се дава за развој на мозочето и мг заедно со б6. Во овој на допелхерц има се освен дха а во Бекутанот па нема мг.

18. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

IMG_20230929_200719.jpg
    Не знам дали е ова акција ама ако е, се исплати. Кој бараше бимунал

19. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Предложете каков витамин Д да земам за дете од 2 години, а да може да се купи кај нас? До сега давав Џејмисон, ама веќе некое време го нема во аптеките. Бејбитол капсулите ми се непрактични, а Пливит не сакам да земам затоа што не се маслени капките. Дали има некој друг освен овие три, а да може да се дава кај дете од две години?

20. Ano

Ano Форумски идол

Побарај Солдевит практично е со пумпица.

Lilijan7 likes this.