Витамини за бебиња и деца

Дискусија во 'Дете' започната од detelina181, 30 јануари 2018.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Zemi si aloeto i vitaminite za deca od forever na prirodna baza se. Imas i drugi na prirodna baza sto se, Sambucol jas sum davala ok e, manuka med orginalot isto ubav e istrazi sto najveke vi odgovara. Ima mnogu suplimenti sto se prirodni ne davaj odma vestacki imunostimulatori ako nemas protreba i bez preporaka od lekar. I ne veruvaj na se sto ke procitas po forumive i grupite sve doktori se pravat na tugji deca posle cacko kriv :worried:

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.553
    Допаѓања:
    8.471
    Па и Молерсот е природен, не е имуностимулатор, омега масло е.

Алоето па едно испитано што е, никад не би го дала на дете, можда над 10 години.

На JoyJoy и lovely91 им се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    10.448
    Тоа алоето нели е ова по групине по фб што го продаваат, лимес, такво нешто или јас сум се помешала нешто?

4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.553
    Допаѓања:
    8.471
    Има и такво, има и на Форевер Ливинг ко демек најдоброто, а сум гледала и некои наши тазе излезени. Само што ниедно не е испитано и ниту одобрено, ниту па има докази дека помагаат за било каква состојба.

На JoyJoy, Mandela и Tea SK им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Molersot ne e za imunitet, omega ne e za imunitet tuku za razvoj na mozok (zatoa ti preporacuvam da zemes da pies i ti :D). Clenkata bara za imunitet.
    A aloe ako ne e ispitano neznam sto e. Pre bi davala prirodno negoli vestacko dokolku e za prevencija od razboluvanja (kolku sto moze da se prevenira) a ako i se razboluva cesto pa saka da go spreci toa lekar ke i dade imunostimulator.
    Kakvi dokazi sakas dali pomagale? Imas dokazi deka vestackite imunostimulatori pomagaat? Ne. Epa jas imam licno iskustvo so takvi vestacki i pogolem dokaz ne mi treba po forumi.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.059
    Ај пушти некоја студија каде што пишува дека алоето е безбедно/препорачано да го конзумираат бебиња и деца.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ajde pusti ti kade sto pisuva deka ne e bezbedno.

8. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.553
    Допаѓања:
    8.471
    Во Молерсот има и витамини А и Д кои помагаат во зајакнување на имунитетот.

За имуностимулаторите се прават истражувања, и дел од нив даваат ок резултати, со тоа што многу фактори влијаат за нивната успешност.

Првото што ми искочи:
    https://www.researchgate.net/public...hildren_A_systematic_review_and_meta-analysis

А повели и за алоето, замисли канцерогено е.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/

Слободно давај си ти.

На cinderella.red и Mandela им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.868
    Допаѓања:
    203.010
    Пробиотик, Д3 и омега плус разновидна исхрана се најдобри имуностимулатори. Тоа ако веќе сакаш да даваш суплементи. Здрава цревна флора има најголем удел во добар имунитет, а за тоа е клучна разновидна и правилна исхрана.

Останатите суплементи може во екстремни случаи на разблување, ама лично јас не сум давала, ниту ќе давам, оти знаат да имаат и контраефект, односно да се развие автоимуна болест во телото.

На Tiny Love, Mucika, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.059
    Ти објаснуваш дека е испитано, ама што испитале очигледно не си прочитала. Битно најсамоуверено препорачуваш да даваат алое на бебиња. Ако нештото е на природна база, не значи дека е безбедно за бебе.

Треба да праќам и јас студии или доволна е таа што веќе ти ја пратија?

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    :rofl::rofl::rofl::rofl:
    Aj procitaj si ja statijata sto ja pusti VO CELOST te molam pa posle komentiraj. Eve ti skrin ako te mrzi da citas toa sto prakas ili samo onaka kolku da se kaze deka si vo pravo. Nekako kontradiktorna si... Vo statijava sto ja stavi eve sto ti pisuva. Cim veke postiras naucni istrazuvanja potrudi se bar da gi procitas vo celost.
    Screenshot_2024-02-24-13-42-15-499_com.android.chrome.jpg Screenshot_2024-02-24-13-42-54-323_com.android.chrome.jpg

E sea kolku ti e verodostoen izvrov neznam ti si znaes kako google doktor, jas samo prenesuvam sto si pratila ti.
    Inaku da, davam jas na forever living na moeto dete 7 god, i sama pijam, a prijateli davaat na 2 godisno i deteto nieden den im nema otsustvuvano od gradinka. Za drugite gajle mi e moze i otrov da im dadete ic ne me boli. Tolku od mene pozdrav.
    @Mandela cekam.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Природно е дома нешто што ќе направиш, а не да го купиш. И да докторкава ќе ти каже најубаво.

13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    A zosto ondak preporacuvas Defendil i slicni beta glukani :D napravi si gi doma

14. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.553
    Допаѓања:
    8.471
    А заклучокот го прочита на крај? Или ова те утеши само?

Пошто ова е вовед на тоа за намените за кои се користи, со цел да се објасни причината зошто е направена студијата.

Што сакаш давај, се објаснувам овде за друга мајка да не избрза да даде.

15. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.059
    Што ќе ти праќам, кога не знаеш да читаш студија.

Друго прашање за тебе, дозирање на алоето што го препорачуваш, за дете од една година што пишува во упатството?

Последна измена: 24 февруари 2024
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ti prati pa dali znam moja rab e :D
    Za sve sto te interesira otvori si na foreverliving.mk najdi si.
    Inaku, antibioticite ko bonboni sto gi davate, beta glukanite i kortikosteroidite pogotovo urbazonite sto gi stavate mnogu se zdravi, netoksicni :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: ne ste svesni deka eden antibiotik moze da napravi ototoksicnost i da osteti dete za cel zivot, deka eden kortikosteroid go zabavuva rastot. Ama ok neka vi e :x pa pogotovo vaka po forumi koga barate lek od gugl doktorki...

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.281
    Допаѓања:
    35.354
    @TheSecret препораката од Мајо клиника е Алое да не се дава орално на деца по 12 години. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267. На кожа може од сам старт. За пиење не.

Инаку ти од студијата си го превела воведот (опис на претходни наоди), а треба да го прочиташ заклучокот (или последната реченица од Abstract каде што на кратко е опишан заклучокот). Не велам дека е перфектна студијата ама само кажувам дека во научни студии за наоди не се чита воведот туку крајот.

@Shekjerna ако е детето здраво пуштај го во градинка. Секако првите неколки дена нон-стоп ќе биде со растечен нос дур стекне имунитет. Што и да даваш нема многу да помогне. Омега3 помага за рљзвој на мозок, витамин Д е за развој на коски ама помага и за имунитет исто како и Цинк и витамин Ц. Од природни имуностимулатори највеќе помагаат бета глукани (Бимунал, Дефендил) ама се даваат само ако почне прилично да се разболува.

Последна измена: 24 февруари 2024
    На Sofi.ja, Skorpija25, Brpbrp и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Затоа што тие се испитани и се пуштени во продажба по аптеки.

Урбазон се прима во установа а не дома. Али црпката толку фаќа.

19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Od tie deka ispita i vo prodazba vo apteki kazi mi kolku se povleceni od prodazba posle neznam kolku pati davani na deca? Eve ti na primer koga sme kaj omegata
    https://fva.gov.mk/mk/220208-otpovikuvane-sirup-kidz-omega-liqid-200ml-healthaid-ltd
    Zar mislis vo bananava drzava lekovite se kvalitetni? Eve jas licno odam vo Grcija i Bugarija si nabavuvam lekovi i suplimenti, nebitno....
    A za urbazonot ti li pisuvase si odbila vo Kozle i si lecela dete doma...? Aj me mrzi da ti baram sea mislenja

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не сум ја. Не сме стигнале до Козле фала богу ниту примал кортико не сум чекала до толку, а и не е толку болежлив.

За тоа што го имаш постирано:
    Причина за отповикување: мала промена во вискозитетот (густината) на производот и отежнато користење (потешко истекува од шишенцето
    ).
    Ова не е ни причина за повлекување али ајде бидејќи нема штетни последици по здравјето на човек. Не е најдена бактерија туку вискозноста. И ова е добра причина зошто се пази што се пушта во продажба макар тоа и да е вискозност. Додека некои страници како тие за алоето што ги пуштаат во продажба па процент се зема од продадено итн исто како и натура терапи измишљотини до немај каде.

На LiquidLuna, Tea SK и Калатеа им се допаѓа ова.