Идеос е калциум, бидејќи од долготрајна употреба на клексани се добивало остеопороза. Инаку примам клексан од 0.4
Значи нема да е лошо и јас да земам Идеос, и онака оваа бременост ме удри на забите и имам проблем со нив. Можеби и за тоа ќе ми помогне, јас од 0,2 примам. Метилираната е прочистена форма на фолна. Ние со мутации не ја препознаваме обичната и затоа мора да пиеме метилирана.
Мене за првата бременост трансфузиологот само двапати неделно ми рече да пијам Идеос, а гинекологот секој ден. Го послушав трансфузиологот, а коскени маркери на секоја контрола ми проверуваше ендокринологот што ми следи тироида и не се промена воопшто резултатот иако цела бременост боцкав Фраксипарин, немаше потреба секој ден да пијам. И сега пред да почнам со Идеос, ќе проверувам коскени маркери, секако правам контроли на тироидата. @Bella_Stella Сепак консултирај се со доктор.
Да секако ќе се консултирам со ендокринологот што ме води за тироидната. Како се проверуваат тие коскени маркери и кој би требало да ми даде упат?
На Клиника одиш за тироида? Јас таму проверувам. Кога ти пишува ендокринологот за проверка на тироидата, во упатот да ти напише и за коскените маркери. Под коскени маркери кај мене стои Остеокалцин и B-Cross L (ова B e бета, немам таква буква на телефонов).
Не, тука кај мене само проверувам ТСХ и фт4 месечно, матичен гинеколог ми дава упат, а приватен ендокринолог ми регулира терапија. Ќе го прашам баш гинекологот следен пат кога ќе зимам упат.
Аха, тоа е друго. Поразговарај си за калциумот со докторите што те следат, секако спомна дека и со забите имаш мака. На секоја контрола на мојава докторка препорака и' е јогурт да пијам.
Јас ретко пијам Јогурт, ама затоа се давам во сирење. А треба да избегнувам млечни производи зошто имам проблем со Розацеа.
@Bella_Stella покасно ми го вклучи и мене идеос Јани. Некаде после 16-17недела. Јас го пиев и во првата бременост по препорака од докторката што ме води. Секако ќе си се консултираш и со докторите што те следат
Пиев премама, плус хеферол и ц. Сега земав џејмисон за трудници за последниот месец . Имаат некои работи поголема доза од премама. Да сменам малку.
Skoro vo site apteki se na akcija, jas zedov od druga lokalna apteka ama 816mkd bea. Vo sekoj slucaj e poisplatlivo od Femibion na primer.
Здраво да прашам, 14 недела сум, од задутре веќе 15, единствено што ми даде матичниот е Премама, друго ми рече нема потреба. Сепак по составот гледам дека има многу мала доза од се во него, дали треба уште нешто да внесувам