Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Mila urinokulturata mi pokaza streptokoka, sigurno od toa mi e temperaturata i treskite imam i krvarenje od matkata.
    Ve molam da ne se pravime dokotri koga ne sme, iako i doktorite krenaa race od mojava temperatura sreka jas se izboriv i na svoja raka pravev ispituvanja, eve ke trgneme od nekade. Se nadevam se ke bide dobro. Ubav den na site.

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.459
    Допаѓања:
    42.484
    Маж ми имаше стрептокока во урина ама немаше температура, само од себе оставија да се излечи, не знам дали ќе ти дадат антибиотик. Во секој случај не мислам сепак дека тем ти е од стрептококата.

На Sunrise!!!, Снегулк@23 и 0ли им се допаѓа ова.
  3. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Guglav simptomi i bas gi imam, temperatura i treska. Sea maz ti e masko i ne bil truden neli pa moze kaj sekoj razlicno se manifestira... Kaj trudnica so streptokoka vo urina i deset dena temp neznam dali nema da dadat antibiotik. Ke vidime sto ke kaze dok...

На Снегулк@23 и 1209 им се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    @rikimiki
    Секако дека ќе кренат раце докторите кога 37,2 не е покачена температура и можеби нема да се симне додека не помине прво тромесечие.

Ама не е убаво да речеш сите што ти кажавме не е покачена температура дека сме се правеле доктори, не е фер. Ти побара мислење и некој одвоил време да ти пише, се потрудил да ти одговори со добра намера.

И крвавење имав од матка и сосема сфаќам, и стрептокока имам во урина и сосема сфаќам, и температурата ми беше 37,2 и тоа го сфаќам. Сигурно од памет не сум ти пишала и ете бремена сум, не сум машко.
    За бактеријата ќе ти дадат антибиотик, ама од бактерија се качува повисока температура, а не 37,2 да стои 10 дена.

Како и да е, терај си и со лесно нека ти е :)

На Kaja991, DaisyDoo, Lina5 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Sekoj si ima svoja maka i sekoj ima razlicen organizam i razlicno reagira na infekcii i drugi sostojbi, zatoa ne treba da se sporeduvame mene vaka mi bese 100% i tebe toa ti e. Sepak ke kaze ginikologot pa ke vidime sto ke bide, samo so gospod napred.. received_5959490850815323.jpeg

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Дискутираме, форум е, нели за тоа сме тука, да споделиме искуства. И самата прашуваш за мислење, а велиш не сакаш да се споредуваш. Сфаќаме дека ти е страв и затоа и ти пишуваме со добра намера, да видиш дека не си сама, нè има доста со искуство како твоето. А на крај останува на тебе што ќе одбереш да ти ги окупира мислите и во што ќе веруваш.

Тие се симптомите за висока концентрација на бактерија, па и ЦРП ќе ти е вивнато, би требало да имаш и температура висока тогаш, а не 37,2 десет дена.

Колку ти е концентрацијата на бактеријата? Што пишува на уринокултурата?

Последна измена: 27 февруари 2023
    На Sunrise!!! и joy1 им се допаѓа ова.
  7. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.584
    Допаѓања:
    4.290
    @rikimiki
    Не стрептокока туку било која да ја имаш бактерија во урина,ако прави инфекција ке имаш многу високо ЦРП и многу повисока температура од 37,2.
    Имав црп 100,и температура 39. Трески ненормални. Страшни болки во кичма. Мачнина,повраќање..
    Од почеток на бременост сум со уринарни инфекции и тоа имав неколку различни па знам многу убаво какви трески се добиваат и какви температури се креваат,ама од бактерија во организмот безразлика дали се наоѓа на грло,во нос,во уво,во урина,се крева температура висока над 38 обавезно.
    За 10дена како што викаш ако ти беше од бактеријата таа температура и ако не ја лечеше до сега,ке отидеше до 40 температурата,ке отидеше и во бубрег бактеријата,пошто инфекција нетретирана се шири одма,а ти не пиеш антибиотик моментално.

Така да убаво ти викаат тука за твое добро,не се оптоварувај со оваа температура зошто не е од бактеријата. За да се потврди ке ти побара гинекологот комплетна крвна слика со црп и урина,и уринокултура,па според тоа ке види како ке те лечи.
    И не значи дека ако имаш бактерија во урина мораш да имаш симптоми.

Мојата прва бактерија во урина на почеток на бременост беше без ниеден симптом а беше во премногу голема концентрација од 1милион на милилитар. И тогаш на почеток на бременост бев и имав температура 37 со 2,3. Ама не беше од бактеријата туку од бременоста. Се гледа одма на крвната слика дали ти е и од што ти е температурата,не се секирај.

Е сега за следните бактерии после таа асимптоматската тие ми направија инфекции и многу добро знам колку се мачам со нив ден денес,еве уште сум на антибиотик,7ми или 8ми пат ми е ова како пијам во бременост антибиотик.

Нема играње со бактерии во бременост. И ден два многу значат. Мене за ден и пол што чекав да почнам антибиотик пак кревав температури грозници ужасни болки..

Сакам да ти кажам дека ако кренеш температура од бактерија во урина е многу страшно,и нема само температура да имаш туку и други пропратни симптоми како страшни болки во кичма,грозници јаки ама прејаки не како кога сме настинати итн. Зошто чим креваш температура од бактерија е доволно размножена и направила инфекција. Не останува само на температура.

На 1209, rikimiki и 0ли им се допаѓа ова.
  8. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Da imam vo urinokulturata pokaza streptokoka, a granulocitite vo krvnata slika se pokaceni. Temp da imam kako sto kazav i treska ete neznam od sto e, me pece dole, plus ete i prokrvarev. Ginikologot rece od toa e, jas ne sum doktor kako mi kazale taka kazuvam ne zboram na pamet. Pa eve si zarabotov ampicilin 8 dena ;( a 7 nedela sum, se nadevam ke bide se ok ;(

9. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.111
    Каков вит.Д користите?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Моментално на детрикал од 2000 единици пијам јас.

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Пливит капки.

12. Bebence29

Bebence29 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    912
    Jas na now od 1000 edinici

На Isabel и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  13. Mother2

Mother2 Нов член

Се зачлени на:
    1 март 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Zdravo mamicki sakam da ve prasam dali sum edinstvena sto i e tezina na zeludnikot posle pienje na vitaminite, inaku sum bremena 18ta nedela i sega pred nekolku dena pocnav so PRE MAMA do sega ne gi piev si piev samo folna keselina.Da napomenam deka gi piam odma posle jadenje kako sto I pisuva. Vi blagodaram na odgovorite imajte ubava vecer

14. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Јас неможев да ги поднесам,а ги испиев повраќав.Почнав да ги пијам пред спиење и сега немам проблем.Пробај мислам дека ќе ти биде ок така

На Снегулк@23 и Mother2 им се допаѓа ова.
  15. Mother2

Mother2 Нов член

Се зачлени на:
    1 март 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Moze taka da se piat pred spienje? Neli osekas taka tezina vo sonot? Od toa ribinoto maslo od toa e seta tezina jas mislam I neznam sto e ovoa nasite majki demek primale vitamini so Nas, se znae kaj se vitaminite vo svezoto ovosje I zelencuk.

16. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Не не осеќам,пробај

На Mother2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.528
    Допаѓања:
    5.887
    Здраво дали ги има витамините Фембион 1?

и ме интересира,какви витамини пиевте вие?

18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    3.813
    Да ги има во сите аптеки

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Ги има секаде Фемибион.Ги пиев нив до 13 недела па се префрлив на ПреМама Дуо имаше акција тогаш 1+1 па си направив залиха за до крај на бременост :D Сите се горе доле исти

На Viveki, SunnyGirl2 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  20. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.417
    Допаѓања:
    9.915
    Хајј мајки, моментално пијам премама дуо, дали треба да пијам витамин Д плус? И калциум? 23 недела сум.