Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    сакав да ве прашам.на почетокот пиев прегназон со омега 3 по 1 на ден,после ги снема па еден месец пиев прегнакер.е сега пак си ги најдов прегназонот ама се мислам дали по 1 или 2 на ден да пијам дека бебето е сега поголемо. :?:

2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    по едно срцка нема потреба по повеке тоа е пропишана дневна потрбна доза на организмот и тоа што е многу нечини да знаеш

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    јас пијам 1 витамин ц,1 б6,1 прегназон,1 шумлива за трудници - калциум,1 магнезиум од 250... тоа ми е дозата :) да не треба уште нешто? фала ти мила :*

4. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Вака, да прашам нешто: Фолна киселина разбрав дека е најдобро да се прима уште пред зачнувањето. Но што ако не се примала (од незнање :( )? Што ако сум бремена? А не пијам фолна (до сега)? Дали е доцна кога ќе купувам тест за бременост да си купам и фолна киселина и кои се најдобри? На Алкалоид, на Крка, на Реплек? Разбрав дека ќе треба да пијам по 1 таблетка од 0,4мг на ден. Да напоменам можно е и да не сум бремена, но исто толку е можно и да сум. Што предлагате? Или да почекам прво да отидам на преглед? Ве молам за совет.

5. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    не е ништо штетно ако пиеш пред бременоста но доколку си и бремена јас од 2-ри месец од бременоста почнав да пијам фолна киселина. :) на крка ги пиев позз

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    е ако де зимај си по 1 на ден не ти смета.јас ога планирав бременост исто пиев фолна витамин е и витамин ц.дај боже да не израдуваш :*

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  7. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    3.457
    Почнав да ги користам Pregnacare витамините некаде после првиот месец од бременоста. Успеав дури 5/6 да испијам и ги прекинав затоа што имав проблем со столицата, само после една капсула конзумирање, јас не можев од дома да излезам :)
    Матичниот гинеколог ми предложи да ги прекинам и ми кажа дека доколку витамините така делуваат е многу подобро отколку да го имаат спротивниот ефект.
    После продолжив со фолна киселина до третиот месец и толку.

8. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Тоа дека свекрва ти ти ги дала ти се згадило :D се шалам...
    Мамички пазете каков магнезиум пиете поготово оној кој е во форма на шумлети ,тој има многу мала концентрација на магнезиум скоро од сите производители. Како таков него ни пијте подобро купете на Витамакас или на Натурал!

9. bela-imela

bela-imela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    130
    Јас пијам магнезиум директ(прашок)една ќесичка е од 300 мг х 2. и Вит. Ц. Фолна кис. пиев до кај 12 недела, а иначе најново по СЗО фолната се пие до крај. Друго сега за сега не. Иначе сум 23 недела... Додека пишувам имате поздрав и од моето немирно пеперутче :hug:

10. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Моментално земам магнезиум директ (во ќесички тој што е) 350 мг по една ќесичка на ден, вит Ц, повремено вит Б6, витамини прегназон и сируп за железо Фероглобин

11. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    24
    јас исто така го пијам прегназонот, прво пиев обичен по 1 таблета, сега веќе сум 20та недела и земав прегназон комплит т.е. тој со омега 3 и јас си пишува на кутијата дека се пијат по 2 таблети дневно, така да би те советувала да си пиеш по 2

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    прашав на матичен ми рече нема потреба од 2.фала ти срц :*

13. cherry-pie

cherry-pie Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    39
    Едно прашање овие апчиња што ги спомнавте прегназон со омега 3, ме интересира колку коштаат? И мене ми ги препиша докторот баш вчера. Бев прееска до Зегин и ми кажаа дека ги немале баш тие имале некој други а цената им беше 900денари.:o И уште нешто ако некоја од вас знае да ми каже имам бактерија во мокрачата и докторот ми кажа да си купам апчиња од брусница и ги земав ама во упатството пишува не за бремени и пак го прашав докторот и ми вика пиј ги нема везе ама мене ми е некако шубе, дали има некој совет? :?:

14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    Јас пиев едно пакетче прегназон со омега 3 и потоа никаде не успеав да ги најдам и се откажав од нив. Сега си ги пијам прегнакерот со омега 3 исто и се да околу 900 ден. исти им е составот јас ги проверував затоа што пред се несакав да ги менувам. Значи исти апчиња различни фирми.

15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Jas koga imav bakterija vo mokracata piev caj od brusnica,onoj na Vitalia i uspesno ja izleciv.Taka da namesto apcinja zemi si caj,pij od nego 2 solji dnevno i ke go vidis rezultatot.Baska mozes da si zemes i susena brusnica i da si grickas od nea.

На cherry-pie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    за чајот од брусница пишувавме и погоре многу се покажа ефикасен барем во мојов случај .исто и јас почнав да грицкам сува брусница :) само јас го земав од зегин значи чиста брусница зошто го има и по маркетиве како мешавина од други чаеви и плус брусница ама во кесички , од аптека е поскап ама поефикасен
    сакав да ги прашам мешињава што се пред мене со термин магнезиумот до која недела ги пиевте ?

На cherry-pie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mislam deka magneziumot se pie do 9ti mesec,znaci koga vlezes vo 9ti go prekinuvas.

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    и јас имам слушнато дека магнезиум се пие до влез на 9 ти. Е сега мојот доктор ми рече да го пијам до крај. Па нели магнезиумот не му дозволува на организмот да се опушти, односно спречува контракции (или јас пак нешто погрешно разбрав) :lol: :lol: Јас планирам кога ке влезам во 9 ти да не го пијам

19. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    да баш затоа би требало да се прекине на почетокот на 9ти , спречува контракции ,значи некаде до 36 недела би требало да ги пиеме

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите,

И јас пиев до вчера Магнесол од 150 мг по три пати на ден, ама од денес земав апчиња на ФармаВитал. ја прашав аптекарката кои се најдобри, она ми вика нема разлика, магнезиум си е магнезиум и пишува по едно на ден да се пијат (250 мг). Гледам повеќето по 2 пијат, па се мислам дали и јас да почнам по две (да не ми е малку 250 мг?). Може да има штета од повеќе магнезиум?