Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    А инаку од мултивитамини пијам Мама Вит, ама гледам тука ретко кој ги пие, треба да ги сменам или нема врска кои ги пиеш, само да се мултивитамини?

2. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    и до крај и додека доиме да пиеме само прегназон или прегнакер? ништо друго?

3. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    не знам која недела си ама нема штета.јас прво пиев од 350 па од 250 а сега како кога некогаш пијам по едно од 250 а некогаш по 2 како кога..

4. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    јас ги пијам магнезиум од 250 мг ама секој пат во аптека ми напоменуваат дека треба по едно на ден :?: докторот ми ги препиша на почетокот шумливите магнесол па потоа ми кажа дека не мора никакви да пијам ама јас продолжив со апчињата зошто ми ги намалуваат грчевите , а МАМАВИТ ако ти се по препорака од доктор зошто да не ги пиеш ,на некој им смета на желудникот затоа земаат други витамини , јас ПРЕГНАЗОН не ги земав искрено ми беа скапи ги пијам цело време ПРЕНАТАЛ и планирам здравје и кога ке дојам ;)
    МанеКоце најубаво ке разговараш со докторот кој витамини и како да ги дозираш според крвната слика ке ти одреди !

5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    Јас пијам магнесол 150 по едно на ден. Супер се осеќам и немам грчеви. Пред да почнам да ги пијам имав грчеви секој ден. Така да едно ми е доста :lol: :lol:

6. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Да, да секако планирам да го прашам докторот зашто само ми рече пиј си мултивитамини и магнезиум и ништо друго не ми кажа, а и јас заборавив да го прашам... Јас на своја рака си земав Мама Вит оти една другарка ми рече најдобри биле...Следната контрола ми е на крај на месецов, па затоа сакав да се консултирам со вас :D

7. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Нема врска кој ги пиеш само да се за бремени и тие што ти одговараат на организамот ако немаш многу мака од нив да си ги пиеш и без гајле да бидиш. Мене докторот ми рече кој сакаш тие земи си ги ;)

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    вака на многу наврати пишував дека ги пијам прегнакерот и магнесол 150, е сега она што ме мачи е следново и ве молам за мислење. Денес бев на контрола и затоа што сум машала поправена др. ми рече да ги прекинам прегнакерот и да пијам само магнезиум и тоа по три на ден од овие. Ме интересира ваше искуство затоа што нели витаминските (било кој )дури ги препорачуваат и после порагај а магнезиумот дека не се пие во влез во 9 ти. Останав некако во прашалници баш поради витаминските.

9. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Можеби така ти рекол затоа што си внесуваш доволно витамини преку храната и немаш потреба од дополнителни витамини, а магнезиумот се пие заради мускулите и грчевите нели па затоа така ;)

10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    цела бременост се пијат витамини и секако додека се дои, т.е ми рекоа до 6 месеци после породување
    јас цела бременост и сега си пијам колострум на др волтц, и сум презадоволна цела бременост крвта ми беше супер, и неми падна ниедно влакно од косата ( за тоа сум пресрекна зш имав мн ретка коса, дури и ми се зајакна ) :rofl:

11. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Ептен скапи и витаминизирани денешниве деца :D Оваа практика не е многу стара, имам примери во фамилија деца кои сега се веќе 7-8 години, се родени без ова она, а па да не зборувам за време кога нас не носеле. Ама ќе пиеме штом доктор ни кажува, за добро е во секој случај.

12. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Јас мислев дека затоа носиме крвна слика секој месец, ако нешто не е ок, тогаш ќе се препишат витамини/минерали, а не по секоја цена. Пример мене ми беше одлична крвната слика пред 1 недела, зошто сега да зимам дополнително витамини, или да зимам железо и сл.? Башка мене докторката ми рече првите 3 месеци само фолна и толку.

Инаку, од времето кога сме со родиле ние, до сега има многу разлика во храната и самиот начин на исхрана, па можеби затоа ете се посветува повеќе внимание на дополнителни елементи што треба да се внесат. Ама пак ќе кажам, нели крвната слика го покажува тоа?

13. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Точно дека е изменет квалитетот на храната,и тоа на мнооогу полошо, па се внимава многу повеќе, уште пред да ги однесам резултатите од крвта, витамините веќе ми беа препорачани, си ги пијам и немам ништо против тоа, ете гледам и здраво да се хранам, не дека и пред тоа не се давев во овошје и салати. Но само сакав да кажам дека нема потреба од премногу потресување, и фолната ја пијам уште пред да забременам, но ете имам другарки кои подоцна откриле дека се бремени или слично па поминале и без неа.

14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    значи според вас да не се секирам што нема да ги пијам витаминските. Како демек не е толку страшно. Јас така ве сватив :tmi:

На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    па чим ти рекол знае.и јас сум многу поправена се тркалам :tmi: баш ке видам мене што ќе ми кажат па ќе ти кажам.ако нешто има удел дебелината мада секој организам е различен,он си прати таму што се секираш ;)

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.321
    Допаѓања:
    37.032
    Додека бев бремена пиев фолна киселина, Mamavit, Oligogal Fe i шумливи таблети Magnesol.

17. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Да, да, Скарлет на тоа мислев, извини можеби погрешно се изразив :) Напишав во смисол дека докторот има увид во целата бременост и чим вели нема потреба значи нема потреба, тогаш е ок, ништо страшно да се зимаат или не. Тој исто ја гледа и крвната слика и ако е се супер, тогаш навистина можеби нема потреба од дополнителни работи. Витамини се внесуваат и преку добра исхрана, овошје, цедени сокови и сл.така да јас не сум нешто против витамини во форма на апче, ама не сум и нешто ептен за. За мене крвната слика кажува се, ако нешто треба да се „зголеми“ со внес, или ако треба нешто да се намали/регулира.

Така да Карак не се секирај :) не прекинуваш сама туку под контрола и препорака на лекар. Уживај!

18. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    11 недела сум бремена и пијам само фолна киселина. дали треба и некои други витамини да се пијат? некако несум многу задоволна од мојот гинеколог

19. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Marija jas bev na folna do 3 mesec ,krvta ja proveruvav na 2 meseci I spored nejze Ke ti kazat sto treba da pies
    Jas do 7 mi nisto ne piev,imav grcevi vo nozete pa zatoa vo 7 I 8 tie dva meseci koristev kalcium I magnezium
    Poslednata krvna slika mi bese odlicna I sega ne pijam nisto,si cekam termin :)
    Pozdrav I so lesno,a od maticniot ako ne si zadovolna menjaj go uste sega,ke se postedis od nervozi za ponatamu,ima I drugi ginekolozi sto stvarno si ja rabotat rabotata

На bela-imela, Vetruska и loki.c9 им се допаѓа ова.
  20. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    И јас пиев само фолна, нема потреба од дополнително барем во првите месеци и се додека крвната слика ти е добра. Мене ми рекоа секој месец да носам крвна слика, па правев една пред 3 недели и еве се спремам следната недела пред преглед пак да направам (крвна слика + урина).