Во бременоста е задолжително да се пие фолна киселина , а јас би ти дала совет или овој лекар или ако не си задоволна оди кај друг и прашај да ти даде и калциум да пиеш за забите и коските твои , да знаеш дека бебето зема големи количини на калциум од тебе сега и забите лесно се расипуваат.. Незнам како е во Мк , јас живеам во Грција и овде така беше , а пиев и железо заради превентива - не дека крвта ми беше слаба. Овие работи не сметаат на бебето само тебе ке ти помогнат , поготово за калциумот прашај , за навреме да си ги зачуваш забите позз
Коритсаки, фолна цела бременост се пие? Мене ми рече мојата дека само до 3 месец и никакви други дополнителни витамини и минерали во првите 3 месеци. А за друго ќе видиме после според крвна слика во 12 недела. Тоа што велиш за калциумот е задолжително да се зима? Од кога имаше ти почнато со тоа?
Да де, и јас така си знаев ама се збунив малку со Коритсаки. И мислев дека според крвната слика се определува дали и што треба да се зима дополнително и тоа после 3 месец, а сега гледам пишале тука обавезно за калциум..па да си прашам
Јас сите витамини ги пиев цела бременост секако со препорака од гинеколог. За калциумот така ми објасни гинекологот дека бебето за оформување на своите коски зема калциум од мајката и многу често настануваат компликации со забите. Инаку почнав од 7-мата недела кога и прв пат отидов на гинеколог да потврдам бременост.Сепак никако не земај ништо сама прашај гинеколог за ова
Ветрушка според најнови информации од Светска здравствена организација фолната почнаа да ја препорачуваат да се пие цела бременост
koritsaki е во право бебето си зема онолку калциум колку што му е потредно и затоа на нас ни се препорачува дневно да внесуваме обавезно калциум немора преку апчина можи и преку исхраната онаму каде што го има на пр. во млечните производи, јас ништо млечно не пиев, ниту јадев па мораше апчина да пијам за да внесувам калциум, и не е добар само за забите туку воопшто за сите коски во телото затоа и настануваат грчевите
Повторно ги пијам Фемибион1 таблетките , треба да земам и нешто за железото ..ама ке си прашам нареден пат на преглед
докторот мене ми препиша фолна да пијам и витамински прегназон тогаш не ги зедов бидејки јадев овошје и зеленчук сега витаминските ги зедов пред една недела затоа што немам апетит не јадам ни салати ни овошје можам да кажам дека јадам колку да не сум гладна и тоа се исто јадење.... нашите мајки баби шо се пиеле кога се останале бремени.. но сепак како шо иде се по модерно време така иде и по нездрава храна и добро би било да се зема нешто доколку не се внесува на природен начин витамини преку овошје и зеленчук
Мамички Здраво девојки добри сте? =) инаку вака сакам да Ве прашам до кој месец од бременоста ги пиевте таблетите Фолна киселина? јас сум 18-та недела и сеуште ги пијам а исто така и витамин Б6 Кај вас како беше?што пиевте? Ви благодарам
Мамички јас сум во 15 недела и ги пијам прегнаткер кога го прасав докторот до кога да ги пијам ми кажа целата бременост а по можност и дури дојам а не се баш ефтини околу 900 денари за 28 дена друго нисто не примам прашав дали треба да земвам магнезиум ми рече немаш потреба само овие ке си ги земваш и ништо друго а за понатаму незнам поздрав
Мамички јас сум 11 недела + 5 мене гинекологот ми рече фолната да ги пијам до крајот на трите месеци.. инаку почнав да пијам и прегназон за нив треба да го прашам до кога да ги пијам
Мамички Јас сум 17 недела, до крај 16 недела пиев само фолна. После 16 недела, докторката ми даде да пијам Фемибион 2 и Магнезиум директ 300мг.
Мамички И во Фемибион 2 има фолна киселина, покрај другите витамини и плус омега3. Т.Е. Розевото апче се фолна и други витамини, а жолтата капсула е омега 3.
Мене матичната ми препиша Огестан од 13та недела. Секој втор ден го пија (така она ми кажа), зошто повраќав од него.
Така ми кажа докторката, така пијам , а инаку јадам овошје и зеленчук така да доста витаминизарана сум
мене докторот ми кажа фолната да ја допијам имам уште за 8 дена.. а прегназонот да ги пијам до крајот на бременоста
Труднички муабети Здраво идни мамички.Јас имам едно прашање до сите. Нели после 4 месец се пие магнезиум. Докторката мене ми рече да земам магнезиум во прав со вкус на портокал, е сега јас не го носев рецептот и зедов магнезиум од друга фирма бла бла, читам во упатството пишува дека и за бремени може. Оваа е амбалажата. Користи некоја вакви исти кесички?