Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.744
    Допаѓања:
    107.168

Во бременоста е задолжително да се пие фолна киселина , а јас би ти дала совет или овој лекар или ако не си задоволна оди кај друг и прашај да ти даде и калциум да пиеш за забите и коските твои , да знаеш дека бебето зема големи количини на калциум од тебе сега и забите лесно се расипуваат..
    Незнам како е во Мк , јас живеам во Грција и овде така беше , а пиев и железо заради превентива - не дека крвта ми беше слаба. Овие работи не сметаат на бебето само тебе ке ти помогнат , поготово за калциумот прашај , за навреме да си ги зачуваш забите :) позз

2. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Коритсаки, фолна цела бременост се пие? Мене ми рече мојата дека само до 3 месец и никакви други дополнителни витамини и минерали во првите 3 месеци. А за друго ќе видиме после според крвна слика во 12 недела.
    Тоа што велиш за калциумот е задолжително да се зима? Од кога имаше ти почнато со тоа?

3. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Прочитај во витамини во бременост таму се ти пишува.НЕ се пие цела бременост.

4. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Да де, и јас така си знаев ама се збунив малку со Коритсаки. И мислев дека според крвната слика се определува дали и што треба да се зима дополнително и тоа после 3 месец, а сега гледам пишале тука обавезно за калциум..па да си прашам :D

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.744
    Допаѓања:
    107.168

Јас сите витамини ги пиев цела бременост :) секако со препорака од гинеколог. За калциумот така ми објасни гинекологот дека бебето за оформување на своите коски зема калциум од мајката и многу често настануваат компликации со забите. Инаку почнав од 7-мата недела кога и прв пат отидов на гинеколог да потврдам бременост.Сепак никако не земај ништо сама прашај гинеколог за ова :)

На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bela-imela

bela-imela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    130
    Ветрушка според најнови информации од Светска здравствена организација фолната почнаа да ја препорачуваат да се пие цела бременост

7. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    koritsaki е во право бебето си зема онолку калциум колку што му е потредно и затоа на нас ни се препорачува дневно да внесуваме обавезно калциум немора преку апчина можи и преку исхраната онаму каде што го има на пр. во млечните производи, јас ништо млечно не пиев, ниту јадев па мораше апчина да пијам за да внесувам калциум, и не е добар само за забите туку воопшто за сите коски во телото затоа и настануваат грчевите ;)

Последна измена од модератор: 10 мај 2017
    На koritsaki и Vetruska им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    41.027
    Повторно ги пијам Фемибион1 таблетките , треба да земам и нешто за железото ..ама ке си прашам нареден пат на преглед :)

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    докторот мене ми препиша фолна да пијам и витамински прегназон тогаш не ги зедов бидејки јадев овошје и зеленчук сега витаминските ги зедов пред една недела затоа што немам апетит не јадам ни салати ни овошје можам да кажам дека јадам колку да не сум гладна и тоа се исто јадење.... нашите мајки баби шо се пиеле кога се останале бремени.. но сепак како шо иде се по модерно време така иде и по нездрава храна и добро би било да се зема нешто доколку не се внесува на природен начин витамини преку овошје и зеленчук

10. InHisHeart

InHisHeart Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Мамички

Здраво девојки
    добри сте? =)
    инаку вака сакам да Ве прашам до кој месец од бременоста ги пиевте таблетите Фолна киселина?
    јас сум 18-та недела и сеуште ги пијам а исто така и витамин Б6
    Кај вас како беше?што пиевте?
    Ви благодарам :*

11. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    766
    Мамички

јас сум во 15 недела и ги пијам прегнаткер кога го прасав докторот до кога да ги пијам ми кажа целата бременост а по можност и дури дојам а не се баш ефтини околу 900 денари за 28 дена друго нисто не примам прашав дали треба да земвам магнезиум ми рече немаш потреба само овие ке си ги земваш и ништо друго а за понатаму незнам поздрав :D

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мамички

јас сум 11 недела + 5 мене гинекологот ми рече фолната да ги пијам до крајот на трите месеци.. инаку почнав да пијам и прегназон за нив треба да го прашам до кога да ги пијам

13. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Мамички

Јас сум 17 недела, до крај 16 недела пиев само фолна. После 16 недела, докторката ми даде да пијам Фемибион 2 и Магнезиум директ 300мг.

14. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Мамички

И во Фемибион 2 има фолна киселина, покрај другите витамини и плус омега3. Т.Е. Розевото апче се фолна и други витамини, а жолтата капсула е омега 3.

15. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Мамички

Знам, затоа после 16 недела пијам само Фемибион 2.

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Мене матичната ми препиша Огестан од 13та недела. Секој втор ден го пија (така она ми кажа), зошто повраќав од него.

17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    41.027
    Од 13 недела се поЧнува со емибион 2 ;)

18. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Така ми кажа докторката, така пијам :D, а инаку јадам овошје и зеленчук така да доста витаминизарана сум :D

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мене докторот ми кажа фолната да ја допијам имам уште за 8 дена.. а прегназонот да ги пијам до крајот на бременоста

20. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Труднички муабети

Здраво идни мамички.Јас имам едно прашање до сите. Нели после 4 месец се пие магнезиум.
    Докторката мене ми рече да земам магнезиум во прав со вкус на портокал, е сега јас не го носев рецептот и зедов магнезиум од друга фирма бла бла, читам во упатството пишува дека и за бремени може.
    Оваа е амбалажата. Користи некоја вакви исти кесички?

Прикачени фајлови: