Труднички муабети зашто од 4 месеци?јас пијам уште пред да останам и докторката ми рече да продолзам да пијам и понатака,пијам од 250мг апчиња еднаш дневно
Труднички муабети Мене магнезиум ми дадоа од првиот пат кога бев на гинеколог да ми потврдат бременост... Денес бев на прва контрола и ми рече да продолжам да си ги пијам , а во однос на патувањето и јас сакав и ова лето да одам во Црна Гора ама се решив на поблиската дестинација - Охрид.
Па незнам зошто. Јас во Вторникот бев на преглед трудна сум 18 нед. и тогаш ми ги даде да ги пијам и ми рече се додека да влезам во 9-ти месец. Инаку од старт па до крај на доење ми даде да пијам Vitrum Prenatal.
mene doktorkata mi gi ima dafeno uste od 4ti mesec od bremenosta vitrum prenatal pa se do posle porogaj, bidejki tuka gi imalo site potrebni vitamini za mene i za bebeto
Мене докторката ми ги препиша Мама Вит...и со син ми ги пиев тие и бев задоволна... па еве денес ќе почан да ги пијам. Туку сакав да прашам за фолната...до кога точно се пие?
^штом ќе почнеш со витамините, престануваш со фолната, зошто витамините ја содржат фолната, баш провери во содржината на мама вит, дали пишува Б9 - тоа е фолната.
^^ Никако дупла доза на фолна. И во самото упатство пишува дека доколку еден ден заборавиш да се напиеш наредниот ден да се напиеш само едно апче никако две. Или допивај фолна, или пиј само витамински. Мој совет ти е да си пиеш витамински и дај фолната на некој нека ја допие.
ако е дупла доза фолната нема да ја дават да пиеме посебно фолна и плус и со другите витамини.... вишокот го исфрла организмот.. инаку не е штетно.. затоа и првите месеци се пие само фолна плус со додаток на др витамини.. потоа се прекратува само фолната и се пијат др витамини.. е јас испаничена отидов дома кај лекарот дека пиев не 0.4 фолна туку 5 па ми рече дека е во ред.. лекарите знаат подобро од нас...
^јас мислам дека Beautiful-Princess е во право. Зошто и мене матичната ми рече допи ја фолната, па почни со витамините. А и на самата фолна си пишува да не се зема дупла доза.
Точно е. Треба да се испие само една доза фолна киселина. Потоа треба да се пијат витамините. Јас така правев.
Само Витамин Ц организмот може да го исфрли сам од себе, никој друг витамин. Затоа е многу важно да не се преминува дневната доза.
вака јас сум 11 недела и имам усте едно апче фолна,реба да продолзам да пјам зс ми рекоа се пиело до 14 недела
Поради случката со болките и грчевите нели ми рекоа да пијам калциум и магнезиум. Од магнезиумот купив Magnetrans, во кесички исто се раствара и пие И калциум, му реков за трудници, ми рече овој бил најслаб Calcium 600 plus vitamin D И читам во упатството на двете пишува за трудници, доилки и лица под терапија, задолжителна е консултација со доктор. Дали тоа се мисли на препорака да се пие, или на нешто друго. Зошто мене докторката ми рече да пијам...да не треба сега пак да и се јавувам?
мила шом ти рекла пиј ги... на сите лекови и сл работи пише консултација со лекар ако доите сте бремени или слично....
Чисто информативно нешто што чув од искуства на трудници и од лекари, мешенца кои досега конзумирате калциум, баш прашајте си ги матичните, после 7ми месец не требал да се пие, заради карлицата (пораѓањето).