Snow магнезиумот не се раствора во вода, туку баш како што ти стои на опаковката, од ќесенцето директно во уста и да почекаш минута- две да се растопи во уста па потоа вода.
Затоа прашувам денес дојдов кај моите тие жиеват во друг град , и го куив за 638 денари, а во Скопје го купувам по 950 денари
Тоа зависи од каде го купуваш. Различни аптеки, различни цени. Инаку ова ме чуди 638 ден. Изгледа Мелинара тебе ќе ти порачуваме по родителите.
Јас сакав да купам повеќе, ама немаше и реков утре на мајка ми ако има во другата нивна аптека да ми купи едно 5-6
Бремена сум скоро во 5-та недела. Немам пијано никакви витамини, сакам да почнам да пијам фолна киселина зашто читам дека е еден од најбитните витамини за развојот на плодот, се препорачувала дури и пред да забремениш. Но јас забременив и без нив, имам закажано на прв преглед за три дена па сакав да прашам дали е во ред да си почекам до тогаш да видиме што ќе ми рече докторот или може и на своја рака да се земат, пошто се сепак витамини??! Се обидувам од 4-та недела кога дознав дека сум бремена да водам здрав начин на исхрана, па почнав да јадам брокула, темнозелени салати, овошје и сега за сега се обидувам преку исхраната да ја внесувам. Да почекам за три дена да ми каже лекар или уште денес да тркнам до аптека да купам Тифол, тие читам највеќе ги фалите. Бидејќи сум веќе во 5-та недела, се плашам да не касно што и досега не сум ја пиела фолната?
Jeny јас почнав да пијам Тифол во 6 недела , односно кога дознав дека сум бремена. Можеш да почнеш да ја пиеш фолната киселина не е касно , но сепак пред да почнеш консултирај се со твојот гинеколог.
^минатиот пат ми ги препорачаа Алкавит, тие и ги пиев додека да останам трудна бидејќи биле подобри од тифолот, а инаку сега за сега најдобри се Фемибион 1, бидејќи содржат од витамини се што ти треба и плус јод, ама се и доста поскапи (околу 650 ден.).
ти благодарам душиче на твојот искрен одговор. На преглед докторот денес одма ми препорача Тифол па од денес почнав да ги пијам. Му реков дека таман сакав да го прашам за нив, тој ме преттекна Ама му викам сепак сакав да се консултирам со вас, не сакав на своја рака. Ми вели добро е што си направила така,што си почекала мене да ме прашаш, иако витамини се не е препорачливо да се земаат без дозвола од лекар. Сфатив дека најдобро е да се консултирам со лекарот, најдобро знае, башка и секој организам си е различен и неможе кај секого исто да биде. Со Господ напред, нека не чува и ни даде сила.
мамички да ве прашам дали магнезиумот задолжително се дава на секоја трудница или се пие само по потреба, мене докторкава ми реце да не пијам се додека не се појават јаки грчеви (доколку се појават) ама како што гледам на форумот сите ги пијат па сум малце во збунка
мила јас не пијам ни магнезиум ни калциум. нема потреба немам силни грчеви .. па исто и ти ако немас силни грцеви нема потреба,,, ако пиес некој витамински тоа е доволно...
Во врска со фолната киселина, јас пијам скоро три месеци, а сеуште не сум останала бремена, па сакам да прашам дали после третиот месец да прекинам со пиење (не сум сигурна ама мислам дека некаде прочитав дека требало да се прекине) или да пијам се додека не забременам (ама малку ми е страв ако на пример забременам дури после 5-6 месеци и плу овие 3 месеци што пиев да не си наштетам некако). За сигурно ќе го прашам докторот кога ќе одам на нареден преглед, ама ме интересираат и ваши мислења и искуства.
Не мила. Фолната можеш да ја пиеш цело време, неможеш да си наштетиш. Тоа е всушност витамин Б9. Се пие само фолна до 3 месец од бременоста, а потоа се прекинува и се продолжува со мулти витамини за трудници кои содржат и плус фолна киселина (односно никако несмее дупла доза на фолна киселина). Тоа што си прочитала после третиот месец да се прекине е третиот месец од бременоста.
Beautiful-Princess зошто не смее да се пие никако дупла доза на фолна киселина? јас на пример на почетокот кога почнав да пијам по гршка сум земала фолна од 5мг, наместо од 0,4 и кога ја прашав докторката дали има некој штета бидејќи неколку дена сум пиела повеќе, ми рече дека не е ништо штетно, организмот зима колку ми е потребно другото се исфрла преку мокрачата. плус ми рече порано немаше фолна од 0,4 и на сите трудници им дававме од 5 мг. со текот на времето се направиле истражувања во кои наводно се докажало дека на трудница доволно и е 0,4 мг фолна, па така и ги направиле овие со грамажа. еве јас сега пијам и прегназон комплит и фолна и тоа од доктор така ми е кажано. позз
Прочитај на самото упатство пишува дека ако се заборави да се пие еден ден наредниот ден да се земе само една доза. А инаку само витамин Ц се исфрла преку мокрачата ако се внесе во поголеми количини. Инаку најверојатно мислиш на фолна од 0.5 мг, тоа не е многу голема разлика. Прочитај во витаминските ако имаш фолна не пиј дупла доза. Ако немаш тогаш е друга работа. За посигурно консултирај се со друг доктор. Јас се конскултирам со 3 гинеколози за се и сите 3 горе доле истото ми го кажуваат, ама знаеш како викаат стравот лозјето го чува.
и јас пиев фолна од 5 мг (не беа 0.5 туку 5 мг) плус прегназон... и јас бев исплашена ама го прашав гинекологот ми рече нема ништо страшно... телото си зима колку што му е потребно а другото се исфрла па до крајот на трите месеци пиев фолна од 5мг + прегназон. вчера Оргнаџиски ми даде да пијам магнезиум од 240 Биоелектра (шумливи) + Pregnacare со Омега 3