Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    А колку пари се и колку апчиња има во едно пакување? И по kolku пиеш на ден? Јас моите ги завршив и треба утре да купам нови, но не знам кои.

2. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Јас пиев Биолектра прашок, ама не од почеток на бременоста, туку во еден период имав многу силни болки во половината и дури тогаш ми ги даде матичниот. Тоа беше некаде околу 25 недела. Беа доста ефикасни, се пие 1 на ден и јас ги пиев навечер, бидејќи ми се лошеше наутро од нив. Цената им е околу 250 денари и внатре има 20.

3. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Јас по препорака на лекарот мој денес ги земав оти уште до утре имам од фолната, и после тоа треба да почнам со овие. Аптекарката ми кажа магнезиумот се пиел двапати на ден а мамавитот еднаш ама ми изгледаше несигурна и како на пракса да беше па затоа прашувам. Лекарот на рецепта ми ги пиша па заборавив да го прашам како се пијат. Инаку овој магнезиум јас шо го земав е 518 денари а има 100 апчиња внатре.

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    37.040
    Магнесолот има 20 шумливи таблети. Може да се пијат 1-2 таблети на ден. Ако се пијат 2, интервалот да биде 2 часа. Не знам која цена се. Знам само дека се поскапи од 200 денари.

5. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Мене докторката ми ги даде овие од почетокот на бременоста ги пијам по едно на ден.

Ми рече до 12 недела да ги пијам овие, а после ми рече други некои да пијам. Магнезиум не ми даде да пијам не знам зошто?! И јас се прашував ама ај реков си знае докторката најубаво.

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Agrona и мене не ми даде, зошто на почетокот немав менструални болки, кога ми почнаа болките превентивно ми даде магнезиум, па ми го укина после 13та недела.
    Што дефинитивно е грешка, магнезиумот е пожелно да се пие до 36та недела. Јас откако на 19/20 ноќта во август добив напад-грчење на мускулите, од тогаш до ден денес си пијам.

А фолната е нормална и задолжителна, после 12та ќе ти ги прекине, од причина што витамините што ќе ти ги даде, всушност содржат фолна.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    сега каков магнезиум пиеш.. у аптека ми препорачаа некој на рефус па не знам каков да земам.. јас пиев од Биолектра шумачи таблети

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Овој го пијам, и многу сум задоволна

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    ахам колку пари е отприлика колку пати го пиеш.. мене вчера докторот ми рече за силни грчеви требало 500 мг да се зимало

10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    околу 300ден.-350.
    По една кесичка на ден.
    Во натре има 20кесички ако не се лажам.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас ги пиев овие, навистина се супер. Ама кога почнаа силни грчеви да ме фаќаат докторката ми препорача исто како тебе 500мг на ден. Ем мн пари ми се фаќаше, ем испаѓаше повеќе од препорачаното и си купив апчиња,а и докторката ми препорача за полено дозирање.
    Мислам дека 100 апчиња околу 400 и нешто денари беа

На girl-miri и ddevojce им се допаѓа ова.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    си го прашв лекарот од ехо ми рече доволно ми е фолина,така да уште малце ке терам со фолина,потоа ке видиме :)

13. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    јас сум во 16 недела и почнав да пијам мама вит,други не планирам да земам зашто овде како што читав ги има скоро сите витамини и минерали
    во една тегличка се од 90 таблетки,знчи точно до 7-ми месец ке ги пијам

14. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    На почеток јас пиев алкавит фолна к-на и Б-6
    А пред 1 месец ми рече да пијам фемибион 2 и магнезиум од биолектра

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.846
    moze li magnezijum da se pie na pocetok od bremenost?na momenti osekjam kako menstrualni bolki pa se prasuvam dali magneziumot bi mi pomognal?tek vo petok sum na kontrola sekako i togas ke prasam :)

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Normalni se tie bolki na pocetokot..jas bev samo na folna posle treti mesec bev na vitaminski..sega sum samo na apcinja za zelezo navodno mi bilo slabo :?:

17. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Не земај ништо на своја рака,ако не ти е препорачано од доктор да пијаш магнезиум не пијај,болки во стомакот па и во градите (болки што се слични на менструални)се ептен нормални во почеток на бременост.
    А ве читам фолната не ја пиете во цела бременост??

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Vo vitaminite sto podocna se pijat ima folna i site dr vitamini

[mod-kirilica:21o6qv89][/mod-kirilica:21o6qv89]

19. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Јас кога бев бремена цела бременост земав само фолна никакви други витамини,и докторката ми кажа доколку го дојам бебето да продолжам да ги земам додека го дојам.фолната е многу убава не само за бебето туку и за мајката.косата и ноктите никогаш не ми биле по јаки и по здрави

20. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Менструалните болки се нормални во текот на целата бременост.Најпрво се слаби и тапи болки, па се појачуваат во интензитет, кон крајот се лажни контакции, се додека не дојде она вистинското :sweat: :doh: .Така да магнезиумот за овие болки е бескорисен. Ништо не се пие на своја рака. Мене магнезиум ми препишаа кога имав многу јаки болки во половината (значи неможев да стојам 10 секунди на нозе), а воедно ми помогнаа и за грчевите во мускулите. Испив дозата и прекинав,како и да е после 7 месец ако нема причина не се препорачува да се пие.