Фолна се пие и од 13 недела, но во преполовена доза од првиот квартал. Затоа докторите препорачуваат друг вид на витамини од 13 недела, во склоп на кои е и фолната во вистински мерки. И кај мене е магнезиумот од 150 мг, по една таблета наутро и една навечер. И јас си имам маки со низок т.с притисок кој тендира да се изедначува па во итни случаеви ми помага кока кола.
Јас до трети месец не пиев магнезиум (го почнав од петти некаде), па не можев очи да отворам, така што и не ми се верува дека е главната причина за поспаност Фолна еве и до 7ми пијам голема доза (5мг) бидејќи имам тромбофилија, па и трансфузиологот рече до 28ма недела да ја земам...
Дај кажувајте лек за тешко одење во вц,аман веќе. Знам за суви сливи,ленено семе,многу јогурт баланс,течна храна,салатите строго со маслиново масло... На сето одозгора и Хеферол пијам,докторот ми рече по две,во упатството пишува по едно и по едно пијам,пошто секој ден пијам по пеесетина грама чист домашен сок строго од цедена калинка без додатоци во неа,Извинете што ке напишам по детално но ужасно ми смета и на стомахот и онака,изметот ми е дури црн.Не е нормално нели?
Galapce, те читам и гледам правиш се што треба против запек. Јас лани приметив дека од калинка ( ако ја јадам со семки) ме фаќа запек. Исто незнам дали си слушнала дека кора од калина се користи за шај против диареја. Пробај неколку дена без калинка. И за што пиеш хеферол, зошто мене железото ми е 26 а хемоглобинот 100, па незнам до колку смее да падне и кога да почнам со апчиња?
Кај жените потребно е да биде помеѓу 12-16. Дневната доза е 15мг, а кај бремени 30 мг на ден. Јас би си набавила апчиња.
Содржи железо кое навлегува во црвените крвни зрнца и потоа се создава хемоглобинот (не објаснив најстручно, но се надевам свати) кој го разнесува кислородот низ телото. Најдобро во аптека или гинеколог ќе си прашаш кои апчиња го имаат вистинското дозирање за трудница.
И лекарот не ти препорача апчиња? Хеферол е за железото. Јас немам дијареа,туку многу малку и рето одам во вц. А која недела си ти?
i mene mi e crn od tothemata nemaj gajle....mleko mi pomogna....ama moze i od bremenosta...golemi maki imav od 3do6 mesec ss so ne probav od mleko i leneno seme mi se podobri
Мамички, да ве прашам какви витамински таблетки пиете во второво тромесечие? Јас само ова пијам, ништо друго. Докторката ми нема ни крвна слика дадено да испитам. Пиев до скоро само фолна и последниот преглед ми ги смени со Фемибион. Дали треба нешто плус да се пие или ова е доволно? Благодарам.
Не знам колку смее да падне, но веќе околу 5-6 ги третираат како критични и девојките добиваат псоебна терапија за негово подигање. Така да не верувам докторите да дозволат понатамошно симнување на вредноста. Знам дека под 12 дури и како крводарители ги одбиваат, што значи докторот реагира веќе и кај вредности од 10-11. Кај мене во 7 недела беше 14.8 без никакви витамини за негово поттикнување. Барем еднаш неделно јадев(изминативе две недели поради лошење ништо во уста немам ставено па ќе видам до каде сум стасала нареден па) брокула, спанаќ, цвекло... Витамин ц го олеснува трансформирањето на железото во хемоглобин во крвта. Доколку имате можност цедете протокали, уште подобро природно. Кафе и чај го оневозможуваат истиот процес.
меме ми беше 94 а со спирулината прослата недела 114 така да водете си сметка самите ако ме водат грижа вашите гинеколози не чекајте на нив плус тотхема пијам а од витамини фемибион на почеток ми беа во ред и хемоглобинот и железото....ама после 4месец почмаа да паѓаат не секогаш со исхрана може да се регулираат секој организам е различен ама и неможеш во бременост без додатни витамини само со исхрана да тераш си влече плодот....јас дури спанаќот го јадев жив како салата марула незн која мама ме советувашеза спирулината и ете резултат 94-114
Мило ми е што спирулината ти помогнала. Јас морам да го споделам моето искуство со спирулината. Ниту еден германски лекар или аптекар не ми ја препорача. НА интернет прочитав првично многу позитивни работи и веднаш отидов да ја набавам...ама после третата негативна реакција од дипломирани фармацевти се откажав. Продолжив со гуглањето и се појавија и не така позитивни критики во однос на производител, ефект, состав. Ниту гинекологот не ми ја советуваше. На крај ми беше страв да ја земам во текот на бременоста и баталив идејата. Засега се концентрирам на здрава исхрана. Не дај боже доколку падне драстично...ќе барам чајре.
дани јас ја имам од сан себастиан мојот гинеколог на прашањето дали смеам да ја пијам ми одговори валјда па ппсле прашав во систина димчев ми рече можеш...а гледам подобрување за неполн месец ми беше и мене страв да ја пијам и затоа почнав у крај на 8ми месец а и има резултат а тотхема пијам од 5 па пак ми падна хемоглобинот 94
Се согласвам со Јаницка,неможе да ни се доволни витамините земени преку овошје и зеленчк. Колку портокали,лимони... треба да се изедат за да се дојде до потребниоот витамин ц.охооо Јас пијам по два дневно,плус и по два витамин е. Јаницка задоволна си од Димчев?Пошто закажав кај него во понеделник.
Конкретно витамин ц, од четвртиот месец на бременоста потребно е околу 110мг. на ден. 100гр. протокал содржат 50 мг. витамин ц, 100 гр. брокули содржи 110мг...да не редам. Малку малку кај некои основни витамини каде се може, природниот начин е секако подобар. Јас лично го откажав витамин е бидејќи оние кои предходно ги пиев беа 335.5 мг, а во текот на бременоста не треба да се зема дневна доза поголема од 13мг. Дневните потребни дози од сите витамини се навистина во нормални граници, па со балансирана исхрана е доволно, и додатни витамини се препорачуваат само во случај на анемија или сличен проблем кој го дијагностицирал гинекологот при испитувањата.
Се што е природно е подобро,ттоа е повеке од јасно,но не доволно,барем според зборовите и препораките на лекарите.Но секо индивидулно си одлучува.Ваљда не се препорчуваат ради комерција.
Еве две табели за потребните витамини и минерали. Првата колона е нормални потребни, десно е во текот на бременоста. Сигурно има вакви табели и на мак. за витаминската и енергетската вредност на одделни овошки,(како за витамин ц што споменав) па како што реков барем каде се може организмот преку природен начин. Мене ете не ми ги препорачуваат. Во првата третина освен фолинска (со јод и б12) и магнезиум ништо се немам напиено. Eisen е железо во табелата. Folsäure е фолинска
a so se odnesuva na vitaminite jas propadnav skroz zaso ne gi vnesuvav t.s. vitamimi vnesuvav preku zelencuk i ovosje ama nemav apeitit skroz se istostiv od koga pocnav so femibion vo 5 mesec(zakasniv trebase porano) zivnav i pocnav da jadam i meso i se...se vrariv uzivot dobiv energija..: ) pa ke kazam sekoj razlicno drugarka mi cela bremenost ne povrakase niti imase problem so ishrana...se si jadese nemase ic macnini duri pretera so jadenje....zatoa jas i vikav bolje da jadam otkolku da nemozam da jadam..da mi se gadi od se.. sepak samo so lepce jagodi i praski nemozes da se oprais