DigY dilema mi se javi poradi to shto ima folna vo Prenatalov,dali ima shteta ako vnesam okolu 1mg. folna dnevno??Chitav nekoi statii deka do 800 e preporachlivo
Spored mene treba da prekines, 400 mikro e idealno, nema potreba od poveke ako za toa ne ti prepisal doktor so takva namera
Кои витамини ги пиете во прво тромесечие? Се чудам зошто докторот ми кажа само фолна и магнезиум да пијам, знам дека постојат повеќе различни витамини. Има ли некој како мене што пие, што ми препорачувате? Јас едвај и овие ги пијам зошто ми се гади и на самата помисла иако не се гадни апчињата ама ми е страв да не не е доволно?
Премама дуо пијам од сам почеток плус магнезиум, веке сум 28 недела. Не знам зашто не ви давале витамини, посебно се битни б витамините и омегата додека трае органогенезата.
И јас пијам од старт премама дуо и магнезиум. (Е сега некој ден ги заборавам премама на работа ама во тие денови земам чисто фолна, витамин ц и б6 - си имам остаено на работа )
Фемибион 1 и магнезиум 300. На своја рака не би земала витамини бидејќи дозирањето на истите е различно зависно дали станува збор за недостаток на витаминот, бременост или обична дневна доза. Обрнувајте внимание на дневните дози препорачливи за трудници и од колку мг е паковањето кое го набавувате.
Јас ги пијам Огестан од кога дознав за бременоста и гинекологот ми рече до крај да ги пијам тие дека сите витамини ги содржи ... а нз зошто други витамини не ти дале да пијаш ...секако и овие се важни што ги пијаш но како што знам дека треба и други .
Мене ми рече само фолна и магнезиум, но бидејќи му кажав дека сум склона на настинки, ми рече премама дуо и магнезиум од 300
Гинекологот ми ги препорача Премама дуо и Магнезиум 400. Откако го испив првото кутивче од Премама во аптека прашав за некои слични но поефтини и ми ги препорачаа Pregnancy care, исти витамини, исто содржат омега 3 масни киселини, за ист временски период - 30 дена, а дупло поефтини се, па си ги зедов нив. Со Магнезиумот си продолжив зашто имам многу грчеви во нозете додека спијам, а откако го користам престанаа, инаку многу ми се гади од него.
Хемоглобинот ми е 11. Покрај витамините шо ги пијам (премама), и домашни процедури мед семиња и друго, ми рекоа да земам и Хемовит, малу да ја зајачам крвта. Ај кажете ми која е цената на овие, и некои слични на нив други, да не се многу скапи пример. )
Хемовит се околу 400-500 ден. можеби и повеќе Јас не знам што форсираат толку вакви суплементи, кога си имаме супер домашен производ, од Алкалоид, кој не е суплемент, напротив, лек е за анемија, и чини 120-130 ден кутија, доволна за цел месец. По една капсула дневно заедно со вит Ц од 500мг ја оправа крвната слика и железото.
Кои витамини ги пиете во второ тромесечие? Мене докторот ми рече дека сите се исти кои сакам да ги земам јас барав мамавит или премама ама моментално немаше во аптеката па аптекарката ми ги препорача Преналакт ми рече дека биле многу добри. Така ги купив ама после видов дека се содржат што треба освен омега-3 па купив само омега 3 арно ама тие мн големи се по 1000мг. Што мислите да ги пијам ли едно на неколку дена овие омега? Зошто споредував со фемибион таму омега капсулите се само по 200мг.
Јас во прво тримесечие Земав прегнанси кер со 19 витамини меѓу кои 400 мг фолна и 150 јод. Сега моментално ги земнив со прегнансу кер исто така 19 витамини плус таблети со омега. Ми се гледаат квалитетен избор и доста скап.