Витамини и минерали во бременост

Discussion in 'Бременост' started by koritsaki, Mar 19, 2010.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Девојки за железо да си земам Тотема? Мислам дека морам под итно да го качам железото зашто ми се спуштило на 8мица...

2. Twins02

Twins02 Активен член

Lady mene mi bese pod granica, kupiv od Zlatna pcela shumeci za anemija, deneska ja gleda krvnata slika sestrata pred da dojde doktorkata i mi vika ti kako od selo da si hemoglobinot top, so toa i kopriva od sabajle so med. Probaj prvo prirodno, pa posle so hemii.

LadyC likes this.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Уште поубаво. Мислам спомна Лептокарија дека е? Ќе ми објасниш ли молим те да купам денес. Тенкјууу :*

4. Twins02

Twins02 Активен член

Src karsi Enriko se naogaat imam broj od taa Biljana ako sakas ke ti pisam, zemi si krvna slika ama da znaes deka se na prirodna baza i se skapi eden shumeci e 400 i nesto, jas dadov 1500 den. Eve ja mojata kombinacija, inaku gledam i bakterijata mi ispadna negativna zosto pijam i za toa, a mi bese nad 1 000 000.

Attached Files:

LadyC likes this.
  5. ^angel^

^angel^ Популарен член

Каква бактерија? зарем има и за тоа шумечи?

А дали шумечите за железо од златна пчела може да се пијат при конзумирање на млечни производи? Ги имам пиено пред три години мислам дека можеше...

Last edited by a moderator: Mar 30, 2017
  6. Twins02

Twins02 Активен член

Src za toa nisto ne mi kazale, jas si pijam mlecni proizvodi, jas imav eshereshija koli nad 1 000 000 i imaat ti go kreva imunitetot toa e maticen mlec so vitamin c, spored krvnata slika gledaat i ti pravat kombinacija, odi na fb protegna Zlatna pcela procitaj za niv, se pisuva.

Imaat shumeci i za bakterii.

Last edited by a moderator: Apr 3, 2017
    LadyC and ^angel^ like this.
  7. ^angel^

^angel^ Популарен член

Е тоане сум знаела ама дека се ефективни знам од цел живот анемична со две кутии ми се стабилизира железото во нормала а тоа беше пред три години и дури сега почна да ми опаѓа во бременоста. Башка на природна база се, можда најболја опција се за трудници

LadyC likes this.
  8. April87

April87 Популарен член

До кога отприлика се зема Магнезиум во бременост и која е причината за прекинување пред пораѓај?

9. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Обично се препорачува со магнезиум да се прекине штом се влезе во 9 месец, односно со полни 36 недели.
    Магнезиумот ја опушта мускулатурата и спречува да дојде до грчење на матката

April87, Lolipop23 and ♡BuBaLe♡ like this.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Магнезиум земав до 36та недела, се прекинува за да можеш убаво да ги осетиш контракциите кога ќе дојде време за пораѓај. :)

April87 likes this.
  11. Tridva

Tridva Истакнат член

Здраво мамички и сите вие кои очекувате бебушки :)

Може ли да ми кажете дали имавте некоја посебна исхрана во текот на бременоста?
    Дали внесувавте дополнителни витамини и дали имавте проблем со намалено железо во крвта? Јас сум 12-та недела и при проверка на крвната слика утврдија дека крвта ми е супер, но железото слабо (1,8). Дали ова може да му наштети на бебето и како да го покачам? Поздрав!

Bebulleee likes this.
  12. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

За железото кожеш да конзумираш..
    Спанаќ, леќа, семки од тиква, црно чоколадо...
    намали со кафето и чајот или пиј ги помеѓу оброците, бидејќи тие содржат состојки наречени феноли кои ја попречуваат абсорбцијата на железото. Се надевам помогнав.. :)

Tridva likes this.
  13. Ice&Fire

Ice&Fire Истакнат член

Јас посебна исхрана немам. Од витамини во првиот триместар пиев Femibion 1 а потоа продолжив со Pre mama duo. Јас па цела бременост мака си имам со шеќерчето во крвта. А сега на крај и притисокот почна да се крева и хемоглобинот ми е повисок. (facepalm)

14. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Немам посебна исхрана,витамините ги пијаж редовно можам да кажам дека овошје јадам повеќе а др се исѕо како и предходно

Tridva likes this.
  15. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Овие се клучните работи:

Прво и најбитно - ФОЛНА КИСЕЛИНА
    Фолнатa киселина како фактор на раст е важнa за соодветна подготовка на телото на жените за зачнување, но исто така и за правилен раст и развој на фетусот. Важноста од дополнување на исхраната со фолна киселина, со цел спречување на дефекти на невралната цевка на фетусот e одамна утврдена. Така да, не е лошот да користиш некој додаток во исхраната кој во себе содржи активна форма на фолна киселина, во препорачана дневна доза од 400 ug за бремени жени и жени кои планираат бременост. Ова е најсигурниот (конторлиран) начин да го добиеш потребниот износ на овој метаболит.

Потоа - ЖЕЛЕЗО И ВИТАМИН Ц
    Железото е клучен минерал во исхраната на луѓето, а особено кај бремените жени.
    Иако може да се најдеш доста типови на храна кои изобилуваат со железо, сепак, најлесниот начин на кој можеш да го контролираш внесот е преку суплементација со производи кои имаат микроенкапсулирано железо. Е сега, битно е да си најдеш производ кој нема метален вкус и не ти предизвикува немир во желудникот :) Јас на пример цела бременост ја истерав со Prenatas и ниту еднаш не ми падна железото. Витаминот Ц е битен за правилна апсорбција на железото во крвта.

МАГНЕЗИУМ И ЦИНК
    Магнезиумот е еден од најважните елементи во нашето тело и секој недостаток на магнезиум се манифестира во вид на: слабост, мускулни грчеви, немоќ и зголемен стрес. Во посебни ситуации како што се бременост и доење потребите за магнезиум се 25% повисоки и изнесуваат околу 400 mg на ден. Исто така важно е да се обезбеди и внесувањето на цинк како минерал кој регулира бројни функции во организмот.

ВИТАМИН Д И КАЛЦИУМ
    Д витаминот се наоѓа во мали количини во храната. Главно го добиваме од неговите провитамини, преку изложеноста на сонце. Доколку од некаква причина не излегувате доволно на сонце, голема е веројатноста да треба дополнително да го внесувате. Се препорачува во бременоста да се внесува дополнително околу 10 микрограми дневно Д витамин. Внесување на големи количини на калциум е особено важно кај бремените жени со цел да се овозможи развој на коскеното ткиво на плодот и да се сочуваат мајчините коски од мобилизација на калциумот од нив.

16. Луцидна Луција

Луцидна Луција Истакнат член

Железото во двата први триместри ми беше добро, во последниот ми падна и пиев ампули Тотхема. Најдобро е да се консултираш со докторот кој ти ја води бременоста и тој да те посоветува што да пиеш за железо. Инаку секако дека е многу важен фактор железото, поради неговата способност за врзување на кислородот во крвта, како за тебе, така и за бебето.

Поздрав.

tarantula likes this.
  17. tarantula

tarantula Популарен член

Верувам дека твојот матичен гинеколог ќе ти препише соодветна терапија со витамини и железо...Секако,ќе мораш да внимаваш и на исхраната,малку повеќе телешко да јадеш;)

Tridva likes this.
  18. Tridva

Tridva Истакнат член

Почнав да пијам Prenatas, по препорака на гинекологот и Miss.Sweet :) Ќе споделам инфо по следна контрола. Ви благодарам на сите за пораките! :* :sun:

19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Внесот на витамини и минерали во бременоста освен преку здрава исхрана, додатно и преку суплементите наменети баш за трудници, плус фолна киселина на почетокот и скоро задолжително железо при крајот и магнезиум и да се продолжи бар во првата година после породувањето дури дои мајката е препорачливо дури и задолжително за бенефит на мајката пред се, зошто бебето секако ќе си добива што му е неопходно, ќе си црпи од резервите на организмот на мајката, нејзе и требаат овие додатоци.
    Со лесно бременост и породување на сите трудници :*
    Уживајте во најубавите месеци од животот, допрва доаѓаат уште поубави! :inlove:

manako1 and Emana like this.
  20. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

@Tridva како оди бременоста? Беше на контрола? Има ли подобрување? :)