Витамини и минерали во бременост

Discussion in 'Бременост' started by koritsaki, Mar 19, 2010.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Има ли некои шумливи таблети или гранули за расворање погодни за трудници?
    Јас сум скарана со голтање апчиња а треба да почнам да земам некои витамини дополлнително.

2. macalavica

Јас земав фолна киселина од Алкалоид, Алкавит од 0,4, таа ми ја препорачаа во аптека.Ја пијам околу 6 навечер после ручек.Добра ли е, не пишува дали е активна.Сите витамини од типот фембион, премама и сл се доста гоеми апчињата и неможам да ги голтнам,а овие што ги земав се малечки.

3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Доволна ти е таа фолна. таа количина е препорачана за трудници.

macalavica likes this.
  4. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Треба да купам фолна, веќе сум 15 недела, до сега пиев тифол, мислам дека е време да почнам освен фолна и магнезиум да пијам и дополнителни витамини. Уште на почетокот земав pregnacare plus omega , но јас никако не можам да ги поднесам и повраќам од нив. Тогаш докторот во ремедика ми рече дека нема потреба да нив уште сега да си купам повторно тифол и да ги пијам до 15 недела. Сега се мислам какви да купам освен pregnacare plus omega 3, дајте некоја препорака?

Last edited by a moderator: May 10, 2017
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Јас од почеток пијам Прегназон и супер ми се досега немам мака од нив. Имам неколку познанички пијат премама ама ми кажуваа дека многу им се гадело од нив.

6. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

фала ти кики :hug:

kiki_riki likes this.
  7. orhideea

orhideea Форумски идол

Јас од почеток пијам Фемибион прво 1 пијав до 14 недела после фемибион 2 и немам никаква мака.

8. eli25

eli25 Форумски идол

Мислам дека Фемибионот се најдобри.

9. macalavica

Јас пиев само фолна киселина од Алкалоид, пред два дена бев на контрола, 6+5 сум и докторот ми рече да пијам Пренатас до крај на прво тромесечие.Додека ја пиев фолната насабајле имав гадење, ама вчера се напив Пренатас и утрово поубаво се чуствувам и не ми се гади воопшто, можеби е случајнст, ке видиме.

10. mariz

mariz Форумски идол

Јас си пијам Премама, тие со омега плус што се. Кога доев со првото тие ги купив, коса сјајна мека, нокти некршливи, супер и се осеќав, сјаев цела :D тука се имаат пожалено од нив, а мене одлично ми пријаат. Е малку ме разјадоа од кога почнав да ги пијам, апетитот ми се зголеми... :)

11. Aneta27

Aneta27 Активен член

Здраво :)
    Сега сум 25 недела и докторот ми имаше дадено едни витамини vital pregna но јас неможам да ги пијам затоа што се големи и се како капсули и го прашав дали може други да ми даде и ми рече да побарам во аптека сама некои што се како таблети и рече дека немора да содржат omega па сакам да ве прашам дали знаете такви мислам дали сте пиеле и ако знаете да ми кажете како се викаат и колку пари се ?
    Благодарам :*

12. orhideea

orhideea Форумски идол

Земи си фемибион 2 тие се најубави, јас од почеток ги пијам и немам мака, за цена не сум баш сигурна мислам дека се околу 900-1000 денари. И се со омега внатре.
    Или можеш Пре мама тие се околу 700 денари исто со омега, е сега некој имаат мака во желудникот од нив некој не, зависи до организмот. За други незнам да ти кажам или прашај во некоја аптека ќе ти предложат повеќе витамини. :*

Last edited by a moderator: May 14, 2017
  13. iki26

iki26 Популарен член

Би сакала да знам што е разликата помеѓу Фемибион 2 и Pregnancy Care исто со омега 3?
    Во Зегин денес зедов ново паковање Фемибион 2 950 ден.и гледам на флаерот Прегнанси кеар 424 ден. Дупло и више поефтино, а и овие се со Омега 3.
    14952834843401745146299.jpg

14. Ano

Ano Форумски идол

Единствена разлика помеѓу фемибион и другите витамини е што тој содржи метилирана фолна, а другите не. Од друга страна повеќето други имаат железо, што го нема во фемибионот. Се е прашање на избор, освен ако некој навистина има потреба од метилирана фолна.

eli25 and iki26 like this.
  15. iki26

iki26 Популарен член

THANKSSSS :*
    Наредно паковање ќе земам од другите. 1000 ден само за Фемибион не се малце

Ano and kukla21 like this.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Мешиња да ве прашам. Деветти месец сум и премама пиев ама ми завршија. Искрено не ми се даваат 900 денари за нови, а дома имам прегназон и прегнакер, од претходната бременост ми останаа. Што мислите, да пијам од тие или воопшто да не пијам ништо?

Beautymom and fana like this.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Зошто да не ги испиеш, штета нема витамини само плус. На фемибионот пишува дека се пие и после бременост за време на доење.Нема потреба да даваш 900 ден за нови , кога веќе си имаш :)

stevemila likes this.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Исто и јас мислам дека нема штета ако смениш. Сепак сите се витамини. Ако ти е во мисла прашај по аптеките можи ги делат на лента. Јас пијам Прегназон и еднаш во Еурофарм ми спомнаја дека можам да купам на лента немора цело паковање.

fana and stevemila like this.
  19. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

@Black girl и јас знам дека се пијат и за време на доење... сеедно е кои витамини ги пиеш, ако рокот им е добар испи си ги ќе си купиш после :)

stevemila likes this.
  20. iki26

iki26 Популарен член

Денес бев до апотека да земам нешто за на одмор и аптекарката ми понуди Prolife витамими биле добри при патување и за општо здравје. Зедов 3 само рефус 13 ден. едно е да ми се најдат, не бев сигурна дали се за во бременост добри иако аптекарката ме убедуваше дека се ОК.
    Дали сте ги употребувале вие?
    Ovie se:

prolife-masomena-diskia-800x600.jpg