Витамини и минерали во бременост

Discussion in 'Бременост' started by koritsaki, Mar 19, 2010.

1. TashSefton

TashSefton Популарен член

Јас освен калциум, фолна, витамин Д (бидејќи имав ниски вредности) и пробиотик, ништо друго не пијам. Утре ќе бидам точно 24та недела и досега имам направено само една крвна слика, на почетокот на бременоста. Јас стварно не знам зошто ве кљукаат со милион лекови во Мк и зошто толку многу крвни слики... и тие димери што толку ги читам на форумов, не знам ни што се:o

sanja.burgundy likes this.
  2. Naturel

Naturel Истакнат член

Ако ме прашувате за Олиговит да го користите слободно има 10 витамини и 10 минерали сосема доволно и добро, слични на Олиговитот што може да користите се Олигојак + Селен и Дуовит исто така.

3. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Здраво идни мајки,
    Го следам форумот долго време и од тука имам добиено многу полезни совети. Се надевам сега да му помогнам на некого.

Имам останато 2 кутии фемибион 2 без јод. Наменет е за бремени кои земаат еутирокс или некое лекарство за тироидната. Купени се од Германија зошто кај нас нема без јод. Сите останати состојки се исти. Имаат рок до крај на април 2018. Купени се по препорака на ендокринолог или поточно патофизиолог. Иако земав најмала доза еутирокс 25мг ми беше кажано јод никако зошто нели новите истражувања биле дека кај проблематична тироидна јодот знаел да ја блокира. И така ми останаа 2 дупли кутии т.е. еднакво на 4 обични, зошто мажот ми по грешка нарачал дупли и две испив ама две ми останаа. Една кутија е за 60 дена.

https://www.femibion.com/en/product/femibion-2-pregnancy---lactation--without-iodine-.html

Фемибионот го продавам, извинете што е така но тоа е само затоа што ми е купен од странство каде што е поскап. Пишете ми порака за да се договориме за цена.

IMG_20170714_142433.jpg IMG_20170714_142449.jpg

4. orhideea

orhideea Форумски идол

И јас сум странство и земам Еутирокс од 75 мг и пијам Фемибион 2 со јод. Од почеток на бременост па еве до сега 9 ти месец сум и немам никакви проблеми.
    Ова прв пат го читам.

5. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Мене така ми беше препорачано од два приватни патофизиолога. И на самиот Фемибион без јод е нагласено дека е за трудници кои земаат терапија за тироида.
    Иначе докторите што ги посетив едниот е во Систина и едниот со приватна ординација. Кога отидов првпат земав витамини со јод баш зошто сум малку хипо и докторката ми кажа веднаш да прекинам, можело да ја блокира тироидната. Рече јод има и премногу во производите што ги земаме зошто во се денес има сол. Така да хипотироидноста денес не е заради недостаток на јод, други се факторите. ми покажа и книга, ми кажа и случаи со пациенти со негативно искуство т.е. да се блокира тироидната. Ми рече и дека фолната со јод што се препорачува кај нас не е добра за хипотироидна територија како македонија. Што би се рекло ме искараа, а јас мислев дека јодот е супер.
    После и во Систина патофизиологот ми го потврди истото и така веќе знаев дека несмеам.
    Супер што ти си немала проблем, не мора јодот кај секого да направи. Ама прашај уште еднаш лекар кога земаш суплементи со јод.

Иначе Орхидеја со лесно да ти помине пороѓајот и наврзо да се радуваш на едно прекрасно бебенце. И сериозно види дали имате таму фемибион без јод или други витамини за трудници без јод. Кај нас сите беа со јод и на почетокот пиев оделни препарати витамини и минерали за да го избегнам.

Last edited by a moderator: Jul 27, 2017
    orhideea likes this.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Фала ти. Мене ни матичниот ни ендокринологот не ми спомнал за јодот дека не смее со Еутирокс.
    Не би сега да прашувам и онака сум при крај со бременоста.
    Сигурно ги има и овде тие без јод.
    Одев на редовни контроли за тироидната и ако имало нешто сигурно ќе ми кажеа.

Дани.СС likes this.
  7. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Мене ме прашаа и за храната. Спирулина не смеело зошто има јод. Исто ни млади ореви. И двата доктора ме прашаа да не земаам спирулина, да не пијам ликер од млади ореви. Изгледа тоа е популарно сега како храна и други жени земале. Иначе јас сум малку хипотироидна, ама имав и покачени антитела што правеа потенцијал за хашимото во иднина и мораше да ми дадат терапија.

8. stevemila

stevemila Форумски идол

Prvo odenje posle visok tsh doktorkata mi kaza da prekinam so femibion.Jas peodolziv da gi pijam.Za da.sledna kontrola tsh mi e normalizirano.Taka da nema vrska.Pijam eutiroks i isto taka i femibion

orhideea likes this.
  9. orhideea

orhideea Форумски идол

И јас цела бременост исто пијам.
    И тоа Еутирокс од 75.

stevemila likes this.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas 4dena od 50,tri dena od 75mg

orhideea likes this.
  11. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Мешенца некоја што користи Pregnancy care витамини, да ми кажи. Сакам да прашам нешто

12. pile30

pile30 Популарен член

И мене ме интересира за Pregnancy Care какви витамини се дали сте задоволни?

Bebulleee likes this.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Јас ги користев до пред некој ден. Прашај слободно што треба.

Bebulleee likes this.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne kaj site I jas pijam eutiroks ama smeam da pijam I jod oti nemam hasimotov sindrom kaj mene e od hipofizata namalena funkcijata na tiroidata I e preporaclivo da pijam jod I koga veke se pisuva za ova bi bilo ubavo da naglasete I zasto piete eutiroks I dali hipotireozata e nastanala zaradi hipofizata ili zaradi hasimotov sindrom oti od toa sto go citav I jas ne koristev jod ama ENDOKRINOLOGot vo mojot slucaj rece oti e preporaclivo da koristam jod oti nemam nikakva steta

stevemila likes this.
  15. NattyNorge

NattyNorge Нов член

Zdravo na site!Jas sum nova na forumot,i na pocetok na bremenost,taka da ke mi trebaat dosta soveti i preporaki od site vas :)Me interesira folnata koga treba da se pie?Ima pravilo ili ne?Dali nautro,ili?Vi blagodaram :)

karibian likes this.
  16. orhideea

orhideea Форумски идол

Нема правило, кога сакаш тогаш.

NattyNorge likes this.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Мешиња Магнезиумот го имав дома заборавено,а дојдов кај моите ГВ на гости и го пратив татко ми до Зегин да ми земе рефус и му го понудиле овој како најдобар од 375 мг и плус Б и Ц витамини. А и убав вкус има на цедевита од портокал има. Би ви го препорачала не е лош.
    1501326114161-266494704.jpg

Last edited: Jul 29, 2017
    Melinda85, Ano, pile30 and 7 others like this.
  18. pile30

pile30 Популарен член

Јас го пијам овој уште од позитивен тест.Тој на Алкалоид со Б комплекс многу ми е гаден на вкус еднаш си заборавив па мајка ми таков ми даде...а од овој немам проблем ни прашак во уста да осеќам ништо.Супер е и јас топло го препорачувам :)

iki26 likes this.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Јас пијам обичен од Natutal Wealth, ама постојано имам од овој кесички со мене, ако ме фати појак грч или осетам потреба за поитно дејство, па голтам од овој.

AURUA, pile30 and iki26 like this.
  20. tweety123

tweety123 Истакнат член

Здраво феминки, сакам да ве прашам како ги пиете Фемибион 2? Нели одат во 1сет од 2апчиња на ден, но дали се пијат заедно или треба да има пауза од неколку саати? Фала Ви многу :*