Кога се проверува витамин Д во бременост? И дали постојат некои индикации според кои се препорачува да се испита резерви на витамин Д?
А да си седиш мирна. И се да провериме секако некој суплемент ќе фали. Јас проверував Д преку магнети некои. И баш излезе дефицит. Останав нормално бремена. Не примам ништо. А тек не ни планирам .
Да не направиме забуна и паники..... Ендокринолог ми го даде да го испитам, се живо и диво испитував, па и тоа. Кога му кажав на гинекологот дека ми фали Д, ми вика па кој ти кажал да испитуваш тоа?! Не испаничија ни едниот ни другиот на тоа дека ми фали. Нормално било. А јас па што се изнсчитав по гугл...... коски, калциум....... Мирни сите!
Momicke vit d jas redovno go proveruvam na endokrinologija vo pon ke odam i ke prasam bas kako odi vo bremenost ispituvanjeto na vit d jas pijam na dr wolzz oti se mnogu po efikasni ima dva tipa na vit d ergo i holekalciferol holekalciferol e poefikasen od ergokalciferol
Здраво женски.Сакам да ве прашам нешто зашто се исплашив денес многу.Бремена во 15 недела сум.Е сега,од почетокот на бременоста па до сега,докторот ми даде да пијам таблети Премама дуо во кои ги има сите витамини и минерали + омега.Јас паралелно со нив,уште од почетокот си пиев +по една таблета витамин Ц од 1000 мг. И тоа редовно секој ден,заедно со премама дуото.Вчера ме заболе многу едниот бубрег,па знаејќи дека од премногу вит.ц може да дојде до стварање на камче викам да не претерувам со вит.ц ,па да направам пауза малку.Денес разговарам со пријателка која е медицинско лице и и кажувам за витаминот ц како и колку време сум го пиела,и дали сум погрешила и ми вика одма да прекинеш.Вика толку вит.ц не се препорачува поготово во првото тромесечие,незнам нешто демек според некои најнови студии и истражувања од нив можело да настане некоја некроза или нешто дефект по плодот.И кога виде дека јас се исплашив,после почна ама кај тебе сигурно нема ништо..те гледале и на ехо...ова -она и така.Е сега сакам да прашам дали вие сте слушнале за вакво нешто и дали некоја од вас можеби пиела вит.Ц од 1000 мг.Првите 4 месеци од бременоста?Јас мислејќи добро дека правам,сакав само имунитетот од вируси и настинки да го заштитам,сега се исплашив да не сум направила некоја ужасна штетаКако за беља кога и да отидев овие 4-5 пати кај докторот никогаш не ми текна да спомнам дека и вит.ц внесувам плус,затоа што не го сметав за опасност.Сега за 3 дена сум кај него за брисеви да ми земе,па обавезно ќе му кажам и за ова.До тогаш ќе се надевам дека не сум направила нешто опасноАко има некоја од вас слично искуство,ве молам нека сподели.
Срце, не се секирај за витаминот Ц, нема штета. Витаминот А е тој што не се препорачува да се пие во првото тромесечје.
Прв пат слушам за ова @HappyS . Мислам дека поодамна @kukla21 спомна дека поголема количина на витамин Ц прави пролив. Те повикувам кукле, ако грешам да ме исправиш. Мислам дека не треба да ја ставаш оваа информација на ум. Сепак за мирна совест прекини со вит. Ц, јади повеќе свежо овошје. Искрено, сега си 15 недела. До крај ќе се изнаслушаш уште куп непотребни инфомации. Што и да одлучиш да примаш, консултирај се со доктор. Инаку и јас од почеток земам вит. ц. Посебно кога го прочитав ова со проливот, очите ми се отворија, дека имав проблем со вц.
Уфф...незнаеш кооолку се иплашив баш.И јас така мислев за витаминот ц,ама сега ова со итражувањево ептен ме вознемири.Да не има и некој доктор на форумов да каже нешто околу ова.Дали стварно може да штети или само шпекулации се муабетиве Да,точно и јас имам пролив веќе некое време.Инаку за помала количина не било проблем.Проблем било што јас пиев од 1000 мг.и тоа сигурно 3 месеци. Плус тоа ако имало некој проблем вреојатно докторов нешто ќе приметеше на ехото..До сега све било добро,освен малку,со големината,4 дена се разликува,т.е. помало е од тоа што треба да е според неделата бо која сум.Али за 4 дена е разликата.Што докторот вика дека можеби покасно сум зачнала па затоа така не ни се совпаѓа.Инаку другото вака се е било во ред до сега.Освен ако нешто не може ехото да го види,а да настанала некоја штета или некроза,пу..пу ..скраја да е недај Боже.
Во ред, целосно те разбирам. Јас секој ден пиев по едно или две. Не велам дека е правилен начин на консумирање, но мислам дека не треба да се преплашуваш до толку. Сепак е витамин Ц. Никогаш не сум сретнала инфо дека може да биде така лош. Едноставно прекини го и продолжи си со правилна исхрана Знаеш @HappyS, искрено мислам дека стресот кој можеш да си го предизвикаш, може многу полошо да делува на малото отколку тој витамин Ц. Само опуштено и позитивни мисли. Да беше толку штетен сите ќе знаевме
Не се сеќавам дека сум де жалела на дијареа од вит Ц Инаку јас пијам континуирано вит Ц цела бременост - 1000ка. Не сум видела мака и прв пат слушам дека прави проблеми.
Од било кој витамин неможете да се предозирате. Таков е метаболизмот на витамините, организмот задржува онолку колку му треба, остатокот го исфрла. Ич да не му се секирате
Da pregolema kolicina na vit c predizvikuva proliv I jas piev od 1000 mg vit c po preporaka na lekar no si gi namaliv na 500 oti imav proliv
Јас цела бременост пијам вит ц од 1000. Еднаш ги намалив, настинав. После уште еднаш ги намалив, ми течеше крв од носот. Па по препорака од др си ги пијам. Инаку, една пријателка, мед.лице, исто ми рече многу било, ама до сега нема некои нус ефекти.
I jas sum od grupata sto kontinuirano pie vi C 1000. Piev I pred bremenost I samo prodolziv bez prekin. Uzivaj I neka ne te vadat od pamet komentari I mislenja na medicinski lica. Ako ti se stvoril somnez treba da si se javis na Dr sto te vodi I odma rascisti dilemata Klukaj si vit C I svirkaj si
Хехе..ме олабави коментаров.Ти благодарам @MarioliMia на споделеното искуство.Коментариве од медицински лица знаат да извадат од памет,но затоа не треба да се зема здраво за готово од секој "медицинар" бидејќи секој различно кажува.Треба на пример од некој добар доктор искусен што си го знаеш и од него да си примаш совети.Добро е понекогаш и второ мислење да се чуе,ама па вака од кој како стигне медицинар да примаш совети и да те вади од памет,далеку не стигаме.Се разбира дека за ова ќе зборам и со мојот доктор,но вака од споделениве искуства се смирив малку и мислам дека не е до толку опасно како што претходно се исплашив.Во меѓувреме ќе направам и пауза од Витаминот Ц,а за понатаму ќе видиме што ќе каже докторот.
Може да дојде до предозирање со витамините кои се липосолубилни, т.е растворливи во масти (такви се А, Д, Е и К), затоа има состојби дијагностицирани како хипервитаминози. Додека со хидросолубилни витамини не може да дојде до предозирање, ама може да остават последици врз бубрезите.
Витамин ц од 1000 мг мене лично претходниот пат ми беше препишан уште од утврдување на бременост па до крај. Дијареа се согласувам дека може да се јави од превисока доза на магнезиум, од витамин ц првпат слушам. Бубрезите може да ги оштети во ептен висока доза - многу повеќе од 1000 мг.
Мешиња, кој пробиотик може да се пие во бременост? (Провен пиев за трудници, ама толку, во зегин веќе нема). Купив некои други, но како да ми фали пробиотик.... и така не одев често во тоалет, вака некако шубе ми е. За малку да не си правам маки.