дали има некој што пиел фембион или премама или некој др витамин сличен на тие, пред да затрудни? помагаат ли за забрзување на процесот нормално доколку се е во ред?
Јас почнав со фемибион 1, година ипол пред да останам бремена. Нема никаква штета,особено од фолната,која треба да се пие уште кога ќе се почне со обиди за бременост. Со лесно нека ти е.
Јас сум родена со расцеп на усната и непцето, за среќа лузната не е голема и не се приметува многу. Читам на интернет дека може да е наследно, но во моја фамилија до сега никој немал, но јас ете имам. Од ноември некаде се обидуваме да имаме бебе, а ве читам дека скоро сите вие уште кога ќе почнете со обиди за бременост пиете фолна киселина и додатни витамини. Во моментов имам менструација, па сакам да ве прашам дали вие на своја рака почнавте да земате фолна киселина и која ја препорачувате? Дали во Б-комплексот со фолна киселина има доволно фолна киселина која се препорачува за периодот кога се обидувате да зачнете? Планирам од утре да започнам да пијам Б-комплекс со фолна киселина, па кога ќе ми заврши циклусот ќе одам на преглед кај матичниот гинеколог. Ме фаќа некоја параноја, но ете бидејќи имам добиено, се надевам дека не е касно да почнам од сега со фолната киселина.
Не е касно , а убаво е да се пие птед бременост. Можеш да си купиш од било кој производител и да пиеш по едно на ден. А можеш да си купиш и витамини за трудници, и тие се препорачуваат од планирање на бременоста, ама се поскапи. Ако не зижаш такви мислам дека подобро е да пиеш обичен Б комплекс плус посебно фолна.
Здраво, докторката ми запиша да земам Претанас, меѓутоа во аптека ми рекоа дека ги повлекле поради рокот. Како замена ми ги препорачаа Прегна мама. Дали некој ги има користено, кои разлики ги има помеѓу двете?
Мајки кои користат витамини прегназон... Знам дека содржат фолна киселина и железо може ли некој да ми пише што друго има во составот? Прво многу се скапи (700-750ден) второ некогаш кога пијам ми е лошо од нив. Ми се гади. А некогаш не. Би сакала да најдам по состав некоја замена за нив.
Jas sum 17ta nedela... imav uzasni meseci so mnogu povrakanja sreka ni prekinaa. Piev togas samo apcinja protiv povrakanje i folna na tifol. Koga gi prekinav za povrakanje nemozwv misto da pijam od se povrakav i maticnata mi rece da prekinam i tifol i b6 zas i niv hi povrakav. Eve veke 2 nedeli sum super fala bogu i nisto plus ne pijam, samo si pravam domasni sokovi od ovosje vo sokovnik i smuti cat pat. E sega dali ke mi dadat plus nekoi apcinja nez... sakam da ne zas ne podnesuvam nisto, vo mojot Ivot do sega ne aum piela ni analgin samiot sostav i mirisot na bilo.koja tableta mi smeta... se nadevam ne e strasno sto ne pijam nisto plus Jas kasno ti vrakam zas sega razlistiv niz forumot... vital pregna nemoj ni pod razno posledni da se da ne gi pies.. jas od niv zeludnikot ai ho upropastiv povrakav celi 3ipol meseci bez prestan. Koga kazav so mi dadoa za pienje mi rekoa nikako jaki se premnogu a jas us statt 6ta nedela pocnav so niv. Posle toa ja smeniv maticnata koja mi gi dade. Mislam od niv povrakav 24/7 ,da ne gi piev sig polesno ke minev.
Леонорче и мене не ми одговараа тие,ама не знаев дека е од нив,само ми се лошеше па кога ги заменив со фемибион се опраив.Крш се витал прегна,а скапи.
Daa, vaka e okej. Ne sum super ne sum naj naj pa nes drugo ke se jave kolku da me mace, ama ova se trpi.. se nadevam sekoj den i sekoj mesec ke mo e se podobro. Pocnav da jadam da probuvam se.. samo blago nemozam nikako edbaj zitarka ako zemam. Bitno mislam se prerodiv... samo se plasam dane ni se vrati istoto pos nekoe vreme
Јас во двете бремености не пиев никакви витамини, оти не ги поднесував. Само железо, и фолна на почетокот. Толку.
Благо не ни треба да јадеш! И ајде не мисли сега негативно дали ќе се деси нешо пак, може и да не се деси! Уживааај!!!
Пред официјално да се пријавам во темата труднички муабети , сакам нешто овде да ве прашам. Со првата бременост сум заборавила , па освен фолна (а потоа докторот ми даваше превентивно железо и калциум) дали може да пијам од оние витамини шумечи , често такви си пијам , дома моментално имам две врсти - витамин ц од 500мг и шумечи со ехинацеа 100мг + витмин ц 135 мг + цинк 9.5 мг? Може да ги пијам или не
Јас користам прегназон комлит и се од хеалт аид. Ги пијам еднаш на ден и супер ми се а и исплатливи пошто има за 2 месеци.Крвна слика одлична железо 15ка .За разлика од други витамини овие имаат плус омега 3.
јас мислам дека можеш вит ц друго не ти треба,освен по препорака на лекар. моите се само прегназон. 30 апчиња има за месец дена. А која е цената на прегназон комплит?