Форумџика на годината

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Da da,po 750 mg pijam, ama jas Imav krvarenja I grčevi do 4 mesec,I za da ne go izgubam bebeto mi ja prepisaa ovaa doza. A Sega od pusti strav uste po tolku pijam. Neznam od koja nedela treba da se prekinat, za da mozeme da gi osetime kontrakciite za poroduvanje,neli :)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Обично се препорачува со магнезиум да се прекине штом се влезе во 9 месец, односно со полни 36 недели. Доколку сакаш дозата можеш да ја намалиш на 500, па на 250, па по потреба да пиеш. Јас на пример, пиев кога ќе осетев грчеви и болки, инаку не. Ама не би ти препорачувала јас ништо, сепак твојот гинеколог знае најдобро :)

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Да ти кажам најискрено мојот гинеколог ништо не знае :) Сама на себе сум си доктор, и пијам во принцип по потреба, во последниов месец почнав да пијам по 500мг, а по потреба како што викаш некогаш и по 750мг. Но, мислам дека добар ти е советот, така и ќе направам, постепено ќе намалам на 500 па на 250 за да можам за месец ипо да ги прекинам скроз. Фала ти Анат на мислењето и советот.
    Поздрав

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас од витамини од почеток си пијам фолна ксиелина, а веке од пред еден месец почнав да пијам железо и калциум. Магнезиум не сум пила до сега и не ми ни препорачал докторот, па не сум ни прашала зошто.

5. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Јас од 12 недела па еве до сега 28 недела, пијам секој ден магнезиум 2 пати по 250 мг после јадење. Не знам точно која му е функцијата, ама знам дека докторката 2 пати ми напомена обавезно да го пијам и да не го прескокнувам.
    Освен магнезиумот пијам по еден прегназон омега на ден, тоа ми го препорачаа во замена наместо фолната киселина која ја пиев до 20 недела, таму ги имам сите витамини во мали количини вклучувајќи и фолна, и обавезно секој ден пијам и една ампула тотхема за железото на гладно за подобра апсорпција, бидејќи цело време сум на граница на анемија и покрај тоа што пијам секојдневно пола литар свежо цеден сок од цвекло,морков и лимон.

6. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Девојки сакам да ве прашам во врска со витамините незнам кој да ги земам а докторот ми рече кој сакаш само да се витамини (магнезиум немало потреба само од витаминиве да си земам ) е сега барав прегнанткеар само таблетите ги нема никаде а цели ми се бајги скапи па се двоумам помеѓу мамавит и прегназон или некој други кој биле ај кажете кој и какви се дали се убави ?

7. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391

Мене ми препорача гинекологот Витамин Е, Омега 3, Б комплекс, фолна киселина. Си ги пиев редовно, ама се разболев. Вирус на плуќа.

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778

Ануле88, Прегназон може да си земеш,јас ги пиев и супер се, може и со Омега3 да си ги земеш. Мамавит викаат дека биле најслаби од сите.
    Јас сега земав Прегнаткеар Плус, има 28 таблети мултивитамини, и 28 Омега3. Коштаат 850 ден. и мене ми се многу скапи, ама да ти кажам решив да ги пијам преку еден ден, еден ден пијам омега, еден ден од мултивитамините и така 2 месеци ќе ми траат :lol:

9. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    па и јас така планирав да ги пијам гледам дека се најдобри (дека се скапи) :lol:

10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас пиев пренатал и не се мн скапи се околу 400 ден, а мислам дека имат 100 внатре, мене докторката ми ги препорача ;)

11. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Јас почнав да пијам и ОлигоЈак+Се, слушнав дека биле добри за во рана бременост...
    И планирам да почнам со железо, и тоа шумлив Ферум...ама морам да се консултирам првин...Ваше мислење?

12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас ете во цела бременост немам пиено ништо за железо, мислам ако има потреба, ако тие слабо железото да пиеш, ако не воопшто не почнувај

13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас ти препорачувам за почеток да пиеш само фолна ништо друго, и така секој месец ќе правиш крвна слика па по неа ќе се види дали треба да се додаде нешто плус, ако крвната слика ти е добра нема потреба од внесување на дополнтителни витамини,вештачки мислам, колку се добри до некој степен и не ваљат,да ти кажам право, а најдобро природни да си земаш, овошје секојдневно и зеленчук, салати, тоа е најдобро и најквалитетно. Јас ете фолна пиев уште пред да забременам, со месеци си пиев редовно и кога останав бремена продолжив,нормално и уште пијам, гинекологот ми рече до крај да ја пијам,додека се породам, секој месец кога правев крвна слика немаше потреба од дополнителни витамини и затоа ништо не ми препишуваше, а сега од последната крвна слика кога ја правев маалку ми беше намален хемоглобинот па ми препиша железо и калциум да пијам , значи од 7 месец :!: иначе нема потреба од ништо друго, освен да се хранам здраво.

П.С. Читам за витаминте кои ги пиете дека се скапи, баш штета, кај нас тука во Гр.се бесплатни сите лекови и витамини за трудници, само треба да ти ги препише гинеколог и си ги земаш од аптека без да платиш денар ;) тоа е бар позитивна страна тука и мислам дека и така треба да биде, ама ете, секаде не е исто :worried:

14. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    kalais супер за вас тука ете сите витамини почнуват од 400 па нагоре до 1000 море и до 1100 едни што прашав мора да ги пиеме и мене хемоглобинот ми беше многу добар па ми рече докторот да ги пијам

15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Знам срце, па Македонија е држава шо мислеш ти, народот има пари :( ама ајде нека е за убаво само и за здравје да се даваат пари само, другото како е така е, шо да правиме. Тука ти велам дури и фолна ми препишува докторот и ја земам без пари, а инаку без рецепт е 5,5 евра, скапи се лековите и тука, железото гледам пишува на кутијата е 8 евра, а калциумот 6,5 евра, па кога би требало да ги плаќам и јас би било некаде околу 50 евра се вкупно, оти железото се 6 кутии по 10 има внатре, 2 дневно се пие, и тоа ти е.
    Поздравче :hai:

16. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    ле ле страв да те фати од цениве ама арно велиш само за здравје да ги пиеме се друго ке си дојди на ред и бебушките да ни се арни тоа е најбитно :* поздравче

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    е тоа ти е скапи се, а речиси ни едни витамини не одат на рецепт, јас пијам едни за имунитет едно апче е 10 денари а треба по 3 на ден, па мажево ме зафркава голташ ми вика по една десетденарка :D

18. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    118
    На последниот преглед ми ги препорачаа Прегнаткеар Плус со омега 3 ги земав 900 ден,ама според мојот генеколог најдобри се од сите,а и се за најдоброто на моето бепче :angel:

19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Труднички муабети

Аууу ломбарди па и ти виски сега , какво пиење сеоја вечер?? Па тоа е ептен штетно :o Јас така еднаш во недлата или во 2 недели си пивнувам црвено винце или чаша пивце, да не ми е кусо и тоа, понекогаш ме фаќа многу стрв да си пивнам нешто жестоко ама и тоа добро.

Иначе сакам да прашам нешто друго, кои витамини ги пиете вие сега и до крајот на бременоста, мислам од тие Мамавит, Прегназон или прегнакер не знам точно како се викаат и ако може да ми кажете кои цени се и колку има во едно паковање.

20. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Труднички муабети

@Kalias Мамавит се околу 550/600 ден од прилика (незнам точно оти мама ми ги купува :$ ) ама знам дека се поефтини од останатите... Има 30 во пакување, што значи за еден месец си покриена и мене многу ми одговараат.
    Пијам и Магнезиум Директ, тоа е околу 170 ден, 20 кесички, се растопуваат директно во уста, а ако случајно немам пијам магнезиум шумливи таблети но ретко (обично кога ќе ми заврши пакувањето па додека да купам)

Инаку, фала му на Господ го завршив првиот триместар и сега ми е веќе полесно, нели најкритичниот период заврши. Во тој период само еднаш имав пиено алкохол, и тоа фино :doh: пред да знам дека сум трудна (бела ноќ беше, журки -едно друго) После кога дознав дека сум била трудна избезумив, запнав да правам аминоцинтеза, па докторот ме увери дека нема потреба, ми рече `од еднаш пе*ер не се станува` :wasntme: и да гледам да не ми се повтори.
    Засега е се фала му на Бога во најдобар ред со бебчето, дури е и понапредно за два дена =)

Е сега срам ми е да пишам, бидејќи знам многу од вас кои би ме осудиле, но јас цигарите не успеав да ги оставам :( Ги сменив, намалив...но никако да ги оставам, и се чувствувам грозно поради тоа, дури мислам дека морам да побарам стручна помош што побргу (само незнам од кого, бидејќи матичниот мој е пушач, а и гинекологот исто така) :wasntme:

И пак се мислам како да ја поминам Новата Година без да наздравам,
    а така ми се праи кејф на сечен коњак на моменти :$
    и незнам дали би било премногу ако си го допуштам тоа да се напијам умерено еднаш на три месеци?!?!

*Бидејќи ептен ми дојде монашки животов одеднаш :lol:

:!: Се шегувам, не дека се жалам, би направила се` за да родам и одгледам здраво и среќно дете, но чисто за да разменам информации...