Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини и минерали во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 19 март 2010.

1. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Мешина едно прашање ме интересира калциумот кој и како го зема? Мене многу ме фаќаат грчеви во нозете за време на спиење и една страшна болка што неможиш да се истегнеш знам дека калциумот се пие за тоа повеќе ама кога му кажав на докторот за грчевите ништо не ми рече само да продолжам со витамини ама тоа не е сменето ништо па затоа се подумав да си земам на своја рака калциум па си реков за мислење да ве прашам :)

2. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mislam deka magneziumot bese za grcevi.Jas koga imav grcevi vo stomakot gin.mi prepisa magnezium 2pati po 250mg. Magneziumot gi smiruva kontrakciite i grcevite,dodeka kalciumot e za cvrstina na koskite.Iskreno ne sum cula nekoja trudnica da zema dopolnitelno kalcium...probaj so magn.dokolku ne pies...

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Да Каталина е во право.За да ги намалиш грчевите земи си магнезиум, иако е општо познато дека недостатокот на било кој минерал предизвикува грчеви.Мене на пример пред неколку години ме фаќаа ненормални грчрви во нозете навечер, и испадна дека имам проблем со тироидната жлезда, т.е. дека ми фали јод, па кога го надокнадив ми се смирија и грчевите. Муабетот ми е дека грчеви фаќаат од недостаток на минерал, а во нашава состојба и од притиснатите нерви (на кои бебушко си лежи и си спие :lol: ). Незнам која недела си Ануле, мене ужасни грчеви ме фаќаа околу 25-та недела одприлика, па сега веќе немам.
    Да не должам, земи си магнезиум, а за калциум сепак прашај си го гинекологот,дали ти треба дополнително да внесуваш.

4. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас земам калциум веке еден месец, и ми ги даде докторката кога и кажав дека имам болки во грбот ако подолго време стојам. Јас користам за лижење калциум, и мн се убави, имаат вкус на лимон, портокал, еххехех ги зедов од еуро фарм, тие биле најдобри за трудници... инаку ги користам по едно на ден, или едно на два дена, зависит :) а и магнезиум пијам по 2 на ден од натурал велт ;)

5. belcvet

belcvet Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    26
    девојки сакам да ве прашам нешто! многу сум исплашена. Јас сум 5 недела од бременост. И од кога дознав дека сум бремена си земав фолна киселина да си пијам ама таа да ти била 5 МГ.
    вчера бев на доктор и ми даде докторката да пијам 0,4 мг., а мене ми беше страв да и каќам дека една недела сум пиела фолна од 5мг.

Може ли да биде штетно за бебето тоа што сум пиела 7 дена од 5мг.

Леле ова за памет на своја рака ништо да не се прави.
    Ве молам кој знае нека ми пише. :(

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Belcvet, без гајле, толку и е препорачано да се пие, по една таблета од 5мг дневно. Да не ти рекла докторката 0.4 грама дневно да пиеш? Јас си пиев по една таблета од 5мг дневно, секој ден. Фолната киселина е одлична за правилна органогенеза и развој на плодот.

7. belcvet

belcvet Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    26
    Annath докторката ми препиша да пијам по една таблета на ден од 0,4мг.
    Јас на своја сметка си пиев по една таблета од 5мг.

Ми е страв да не е штетно за бебето бидејќи е прилично поголема дозата што сум ја пиела,и се препорачува само во одредени случаеви , а ЈАС НЕ СУМ ВО ТИЕ.
    Те молам пиши, ако знаеш. Многу се нервирам.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Па не знам, јас пиев од 5мг, така ми кажа гинекологот. Максимална дневна доза е 1мг, ама пред забременување и до 12-15 г.н е пожелно да се внесува максимум 5мг фолна киселина. Штета нема да има.
    А обично се даваат високи дози, поради тоа што најголем дел од трудниците и не знаат дека се бремени на почетокот кога тој витамин е најпотребен.
    А не сум слушнала за одредени случаеви во кои се даваат огромни дози на фолна киселина.
    Јас би ти рекла да не се секираш, нема штета од витаминот. Смири се и уживај си во бременоста! :*

9. belcvet

belcvet Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    26

Ти благодарам мила! Јас неможев да издржам и и се јавив на докторката да ја прашам и таа ми поврди дека штета неможе да има во ниту еден случај. Ми олесна :tmi: :*

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958

Конкретно за калциумот зависи каков пиеш дали шумлив или капсули,јас користам на Еси корален калциум на природна база и тоа го купив сефте зошто забите почнаа многу да ми се расипуаат а јас многу млеко не пијам од кога престанав да ја дојам малата некако ми се одмиле :worried: Инаку вчера бев кај матичниот гинеколог кој ми наговести да не го пијам секој ден,туку 3 пати неделно бидејќи бубрезите страдале. А за грчеви во нозете ќе си пиеш магнезиум,и не само за грчеви туку и онака е препорачлив за бремени ;) јас користам на Vitamax и си го пијам навечер најчесто за опуштање заедно со пивскиот квасец ми се незаменлива комбинација :)

11. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    јас пијам од Магнезиум што се растопуваат во вода Магнесол 2пати дневно.

12. love4ever

love4ever Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    37
    Белцвет,не се секирај, јас сум 5-6та недела,и јас пијам фолна киселина од 5 МГ,а на доктор се усте не сум била.И во аптека кога прасав ми рекоа дека се пие по едно на ден,не е многу,таман си е :D
    Поздрав и уживај :*

На belcvet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Мислам дека не е ништо страшно. Мене докторот ми рече ако пијам од 0,4 се земаат 2 на ден по една таблета. А тие од 5мг една дневно

14. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Белцвет ич не се секирај прочитај во упатството ќе видиш дека се препорачува да се пие фолна дури и пред да забремениш!

15. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Јас по препорака од гинеколог пијам по 5 мг фолна на де еден месец пред да почнеме да пробуваме да зачнеме дете, и веќе трет месец ги пијам. По нејзина препорака ќе ги пијам истиве и првите три месеци од бременоста здравје Боже која ќе бидне, па после ќе видиме, зависи од крвната слика. По мене, мислам дека немаш простор за паника, но сепак консултирај се со лекар. ;)

16. lepadama

lepadama Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    157
    И јас пиев фолна киселина првите месеци од бременоста.

17. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Јас сум 26 недела ама грчевите ги имам уште од 22 недела некаде мислам ама во ред фалави на одговорот мислам ке земам магнезиум секако се двоумев меѓу калциум и магнезиум ама по изгледиве магнезиумот е најдобар фала и на другите :lol:

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    Јас фолната кисмелина почнав да ја пијам тек после 3 месец од бременоста мојава матична заборавила да ми каже и јас вака од муабети од жениве разбрав дека требало да се пие и во Гак ми рекоа дека според најновите медицински истражувања фолната веке се пиела цела бременост па дури и доилките така да јас после 3 месец почнав да ја пијам и се уште ја пијам

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.903
    ^
    Правилно,фолната киселина се пие минимум 3 месеци пред забременување,во тек на цела бременост и 3 месеци после породување.
    Многу е битна,не за џабе на секој преглед докторката ми вели да не ја заборавам,
    Јас пијам од 0,4 на Алкалоид,секој ден по едно.

Белцвет,мислам дека нема од 5мг туку од 0,4 и 0,5 така да не е страшно.
    0,4 или 400mcg е дневна доза.
    Ако има потреба се дава 0,5.

20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mesinja od koj mesec/nedela zapocnavte da piete dopolnitelni vitamini,kako Mamavit i slicni? Jas sum 25 ned.i pijam samo magnezium i tabletite za dzvakanje so zelezo.Ginekologot dr.mi nema prepisano :?: