Витамини и минерали во бременост

Discussion in 'Бременост' started by koritsaki, Mar 19, 2010.

1. Bejb15

Bejb15 Популарен член

I jas samo toa go pijam. I utrogestan stavam sabajle i navecer. Zosto da ne e dovolno. Femibion gi sodrzi site potrebni vitamini sto treba da se pijat. Jas nislam deka e dovolno za pocetok sekako doktorite kje kazat za ponatamu.

2. Mucika

Mucika Популарен член

Каков Магнезиум примате? Јас барав Биолектра капсули пошто ми се гадни прашоците, такви немаше па земав пак прашак директ за во уста 400мг. Сега ни тој веќе го нема и земам од 300мг, ама се мислам да не е малце.

Снегулк@23 likes this.
  3. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Магнезиум со Б6 , на Синерџи (350 мг.) - капсули.

Снегулк@23 likes this.
  4. Kaley

Kaley Популарен член

Дали ги имате пиено овие и дали се добри? Гинекологот само провен го дава на сите, но јас не ги можам ми се повраќа од нив, па сакам да сменам 25та недела сум, се мислам за овие:?:

Attached Files:

Anaksunamoon likes this.
  5. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Јас примам утрогестан и исто мислев да ги прекинам во 11-та бидејќи ми завршуваше кутивчето, но бев на преглед и имаше уште маалку до целосно оформување на плацентата, па докторката ми рече да земам уште една кутија сепак и да го продолжам уште овие 2 недели, за секој слујчај. Така што за утрогестанот сепак консултирај се со доктор.

tina2018 and АнеАце like this.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

utrogestan не е ни витамин ни минерал.Туку ‘лек’ за подршка и одржување на бременоста.Некој го пие до 20 некој до 30 та недела.Некој само на почеток.Колку треба и кога треба да се преќине смее само лекар да одлучи.

Bejb15 and Дениција21 like this.
  7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@Kaley јас ги пијам од почеток на бременост,задоволна сум.

Kaley likes this.
  8. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

А што ке се случи ако во бременоста не пиеме вакви апчиња ...... премама фемибион мамавит и така натаму...... нашите баби не пијеле па пак сме живи и здрави

9. Danicka00

Danicka00 Истакнат член

Здраво, јас поради огромни мачнини и повраќање до 6 месец не пиев. Внесувам само Б6, Ц и магнезиум.

Снегулк@23 likes this.
  10. Liu

Liu Популарен член

За жал има повеќе работи кои зависат од трудница до трудница. Има трудници кои имаат проблеми со генетиката и нив строго им се препорачува метилирана фолна односно активна која не треба да се преработи во организмот за да се избегнат аномалии на плодот. Исто така фолната е битна за правилен развиток на постелката кај жената. Витамините и минералите се потребни за добра крв и цикулација, на пример витамин ц е потребен за да се врзе железото со крвта и да нема дефицит, магнезиумот за грчеви и отоци во цело тело дури и лигаменти околу матката кои при ширење на самата матка болат тие се приближни до менструалните грчеви, Б6 за смирување, на некои им помага и против тегоби и лошење. Омега 3 исто е така многу битен за правилен развој кај бебето. Не можиме сите витамини да ги примиме преку храната. Не ги даваат џабе, некои можат без нив но на некои им се навистина потребни за уредна бременост и развиток на плодот, затоа им се препорачува на сите трудници, а искрено за фолната и магнезиум со Б6 мислам дека треба да ги примаат задолжително сите трудници. Можеме да имаме само придобивки и во таква ситуација не треба да се ризикува. Сметам дека не е комерцијала и фрлање на пари во ветер. :nod:

11. Емина1

Емина1 Истакнат член

Do koga se zema magnezium direkt vo bremenosta dali i vo 9ti mesec zemate sekojdnevno ?

Снегулк@23 likes this.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Мене уште ми немаат кажано да го прекинам, така што најверојатно до крај ќе го користам.

13. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Мислам дека е индивидуално и нема правило. Конкретно мене ми рекоа до 38гн да земам.

14. Babycool

Babycool Истакнат член

Јас денес ја почнувам 40 недела и сеуште пијам по 2 на ден

Снегулк@23 likes this.
  15. Silvii

Silvii Истакнат член

Јас пијам фемибион од почеток и Елова пиев плус од пред да останам трудна. А гинекологов што ме води последниве 4 месеци ми викаше пиј ако сакаш, џабе парите ви ги зимаат.

Читав некои студии општо за суплементи и во бременост и вон.
    Изгледа сепак доказите се повеќе дека суплементите организмот тешко ги регистрира и ретко повлекува од нив. Од храна повлекува комплетно. Од суплементи да не ги кажам процентите.... никакви.
    Ова се што го пишува на фемибионов арно 10% ако повлекува организмов... вкупно од сите витамини

Нашите баби што викаш јаделе чиста храна и дишеле чист воздух веројатно. Ние со суплементи тешко ќе надокнадиме...

Last edited: Jul 30, 2021
    Снегулк@23 likes this.
  16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Магнезиум пиев до крај секој ден по 1-2 ќесички, зависи од потребата.

Снегулк@23 likes this.
  17. Cool_lady

Cool_lady Истакнат член

Месец дена сум бремена, пијам магнезиум од 250мг и метиленска фолна од 0.4мг.
    1. Доволно ли е или треба повеќе?

2. За метиленската фолна ми кажаа во аптека подобро се апсорбирала во организмот, ваљда не е штетна да ја пијам, или да земам од обичната фолна?

Ве молам за мислење, фала.

Снегулк@23 likes this.
  18. Danicka00

Danicka00 Истакнат член

Здраво, јас ја пиев метиленската фолна, по препорака дека е доста покорисна од обичната. Веќе сум 36 недела, во тек на бременоста ја пиев само неа, а сега само магнезиум, витамин ц и б6. Пренатални витамини не пиев, бебе развиено согласно недела. Сметам дека ти е доволно.

Снегулк@23 and Cool_lady like this.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Магнезиум колку сакаш можеш ама за почеток доволна ти е оваа количина.

Нема штета од фолна, посебно не од метилирана. Јас пиев фемибион со метилирана плус други витамини.

Понатаму можеш и вит ц да земаш кога ке почнат есенски настинки.

Cool_lady likes this.
  20. SunnyBunny2016

SunnyBunny2016 Истакнат член

Здраво, дали некоја од вас испитувала калиум и калциум и зошто ги даваат да се испитаат?