Izvini slucajno gi vidov tvoite postovi deka zelezo ne e dobro za trombofilija I I hemostazata zatoa sto spanak brokula si Citala deka treba da se odbegnuva. Sakam da objasnam deka e sprotivno ustvari nisko zelezo predizvikuva zgrutcuvanje na krvta a spanak brokula sodrzi vitamin k ( vo mali kolicini) I vitamin k ne e dobar oti ja zgrutcuva krvta. Pozdrav sakav da pojasnam da ne se bunat drugite , zelezo I te kako e bitno za zdrava bremenost za siteeeee
Ве молам за искуства со хипотироидизам и бременост. Редовна терапија ми е 50мг 5 дена, 25мг 2 дена. Последно ТСХ беше 2, но штом забременив и почнав да земам фемибион скокна на 6. Дали е до фемибионот или треба терапијата да се зголеми?
Јас бев на 50 со 75 комбинација, па ме стави само на 75,на крај само на 100ка. Така терав до месец-два од породување. Мене ми објасни докторот дека бебето влече од тироидните хормони и затоа треба повисока доза да примам. Сега веќе се вратив само на 75мг. Во бременост тсх треба да се движи од 1 до 2,а до кај 6ти месец одев на 4 недели на контрола.
Dozata obavezno se zgolemuva vo bremenost odma od pozitiven test, obicno 50 -100% od pocetnata doza I se meri tsh ili Edna's mesecno ili Edna's vo trimestar niz cela bremenost treba da e ispod 2.5. Jas bev na 75mcg pred bremenost, vo bremenost samosto ostanav bremena odma pokaciv na 125mcg dnevno I se bese normalno do kraj na Bremenost
Сега се секирам дека и да зголемам доза да почне да реагира еутироксот тењба да поминат минимум 4 недели..... а јаа сум 6та недела ќе полудам
Не знам дали сум хаши бидејќи имав само 50 антитела. Рекоа малку било за да се каже дека сум хаши... па ме водат како хипо
Немора да значи дека дозата обавезно се зголемува. Ама баш ниту еднаш не ми зголемија доза во бременост иато пиев 9 месеци како и претходните 5 год. 5 дена од 50 и 2 од 25, ако нема потреба не зголемуваат, зависи какви ти се резултатите, тоа доктор одлучува не прашувај по форуми ото секоја е со свое искуство. Само едно е исто за сите а тоа е дека контролите се почести во бременост. Со лесно
На мене докторот ми рече дека тоа е незначителна количина на јод,не смета. Можеш само фолна киселина.
Јас сум 22 недела и пијам еутирокс од 8 ма недела т.е од првиот преглед кај гинеколог. 50 мг секој ден на утро по едно апче. И фембион пијам, никој не спомнал дека не треба поради јодот. Првата бременост исто земав од 50 мг и сега исто. Одам на редовни контроли за тироидната. Ехо ми прават и крв ми земаат и по еден ден ми се јавуваат да ми кажат дали останува истата терапија. Баш вчера ми се јавија и следен термин ми рекоа за 8 недели.
На колку време одиш да ја контролираш тироидната и што точно проверуваш? Зошто почна со еутирокс од 8ма недела? Колку ти беше ТСХ и ФТ4? Од кога почна да земаш еутирокс после колку време повторно направи проверка и на што точно?
Само фолна? Не треба цинк, селен, железо и друго што содржи фемибионот а освен јод да речеме доколку хипотетички јодот прави проблем?
Проверував Тсх и Фт4 во средата. Тсх беше 6.06 Сега ќе се зголеми терапијата со Еутирокс кога да одам повторно да проверам?
Некои жени земаат само фолна до 12та недела. Имав пример во фамилија. Докторот што те следи ќе ти каже,обично до второ тримесечие се прави на 4 недели контрола.
Значи сега во понеделник и да одам повторно да проверувам е прерано за да има промени. Што друго од хормони се проверува во прво тримесечје?