Thyroxine si ja vrsi funkcijata od odma, a tsh hormonot posporo se Menuva taka da pod hitno se zgolemuva dozata inaku se rizikiva spontan abortus I nesakani posledici za plodot. Thyroxine e klasa A lek sto znaci najbezbedna kategorija vo bremenost I e priman of milioni I milioni zeni niz vsvet vo bremenost. Inaku sum farmacevt I moj sovet ti e mnogu cist: treba da go slusas doktorot ako ne sakas da se staves na rizik I da napravis belja vi bremenosta
Знае некој колку фолна има во фемибион 1? Негде читам 800 негде 400... И сакам да знам дали е пожелно да земам со фемибион плус метилирана фолна од 400.
Од кога почнавте со калциум? Негде читам се пиело од прв триместар кога започнува да се формира скелетот а негде читам се пие во трет триместар.
Од почеток пијам заради моите заби првично(сите ми се пломбирани) 250мг, во 2 ро тромесечие почнаа да ме болат и зголемив на 700мг.
Не знам колку има врска но од страв да не почнат да ми се расипуваат многу, си пијам и досега 33гн само една пломба ми падна.
Ти одговарам по еден месец ама не бев приклучена на фемина. Почнав со еутирокс од 8 ма недела зошто тогаш бев за прв пат на гинеколг и ми испита крв и ми кажа да пијам и ми даде упат за да ја контролирам тироидната. Инаку Австрија живеам и овде така се прави при секоја бременост се испитува и тироидната. Тсх тогаш ми беше 3.56 фт 74.0 ама не сум сигурна за фт пошто едвај го разбирам ракописов. Резултати не ми даваат на рака туку секогаш резултатите од тироидната му ги праќаат на гинекологот и ако е се во ред само ми кажуваат дека е ви ред и терапијата останува иста и тоа е се. Искрено мене не ме ни интересира до толку да прашувам и да барам резултати. Кога одам да ја проверувам тироидната ми прават ехо и ми земаат крв од вена. Термините ми ги прават во зависност колку е високо тсх. Првиот пат беше на 4 недели а вториот пат по 8 недели.
Мами јас сум со мутации и Јани пред да останам бремена ми рече при позитивен тест секој ден б12, метикирана фолна од 1000 и аспирин секој 2 ден. Е сеа додека да одам кај него, матичнава у меѓивреме ми вика б12 ти е доволна 3 пати неделно, а метилирана фолна од 0,4 плус да земам и фембион 1 (таму имало уште 0.4 фолна) и тоа би било доволно. Ве молам за искуство како вие применувате? И ако земам метилирана фолна од 1000 на now, кои пренатални витамини би биле ок за да не испадне па превише фолна
Ако си хомозигот ќе ти биде ОК 1000ка. Јас почнав така, хетерозигот сум, ама сменив на 400 на Солгар од Зегин зошто ми е страв ова да не е многу а и матичната ме советуваше така , читајќи го картонот од првата бременост. Инаку, со првата бременост пиев од 400 фолна и фемибион така ми беше кажано од трансфузиологот. Сега пијам б12 секој ден, вит Ц, магнезиум, б комплекс, пренатални уште не сум купила 10 та недела сум, планирам од 12 та пак со фемибион 2. Инаку зошто не секој ден б12. Јас секој ден земам од 1000ка. Инаку , за клексани праша дали треба? Јас сум секој втор ден на аспирин и плус клексан
Јас немам проверено мутации па од ден на пункција си пијам секој ден метилирана фолна 1000мкг, метулкобаламин 1000мкг, б6 100мг, ц 2000мг, д3 5000, пробиотик, цинк 25мг, железо ао индикации, омега 3, калциум, магнезиум.