На Ровус од ТопШоп го земав, презадоволна сум, 2 месеци нема ни точка појавено. Кога го уклучив апратот ми покажа 80% влажност. Мислам дека сите горе доле ја вршат истата функција, било кој одвлажнувач да го одберете. Во собата каде што е вклучен се грееме нон стоп на клима. Кога е исклучена климата приметувам дека влажноста се качува до кај 60%.
Ние земавме одвлажнувач на воздух од Грција од MediaMarkt. 189 евра беше и плус можеш да си земеш tax free документ и на freeshop ти го враќаат данокот. Кај нас тука сите одвлажнувачи се движат од 14000 па нагоре, но проблемот е што немаат воопшто на залиха. Конкретно овој модел што го земавме е за 100 квадрати, има и опција за сушење алишта и се користи за простории каде што температурата не паѓа под 13 степени. Моделот е Omnys WND-02525. Малку е побучен, но не ни смета, битно ми е да ни го реши проблемот. Ние живееме во стан со парно и имаме проблем со ѕидот што не се граничи со ниеден стан. Пробавме се во овие 3 години, па со одвлажнувачот се надевам ќе се среди. Ако ве води патот накај Солун, разгледајте си.
Еве што пишува за овој модел. Измерете температура во просторијата кај што би сакале да го користите. Ако не паѓа под таа температура, сигурно би можело.
Мислам дека ние го решивме проблемот, скоро 3 месеци се нема појавено. Дали канистерот што собира вода кај вас се прави внатрешно црн? Како нечист?
Здраво Може да споделиш линк од одвлажнувачот, не можам да го најдам. Ние имаме проблем со влага во спалната. Претходната година беше белено и дека со бебе постојано имавме пуштено греење на една иста температура и не се појави, но оваа година дека не ја грееме постојано од кондензација повторно се појави и не знам што да направам веќе. Ми треба некое трајно решение ...
Кај нас пак обратно. Имаме надворешен зид без фасада, до минатата година со греење на сите соби,на тој зид се јавуваше влага и повремено мувла. Оваа година таа соба не ја користиме и не ја топлиме постојано, па нема ништо.
Изгледа распродаден е, не постои страната кога го отварам линкот. Ама ќе ставам слика да видиш како изгледа, многу им се трошат, ние сакавме уште еден да земеме за во дневна пред 2-3 недели и баш тогаш кружеше рекламата дека добиле нови бидејќи ние последниот го земавме.
Ние го земавме на попуст 12.000, инаку 14.000 беше и гаранција од плус 2 години 2.000 денари. Најбитно од се ни беше да има сензор кога ќе се наполни вода да свири и да престане со работа.
Го имаше сега брзо ама чим не работи линкот распродаден е. А и општо кога баравме по Сетек, Нептун немаа ништо на лагер, изгледа многу се трошат, а не се баш ефтинки.
Доколку се греете со инвертер клима, таа помага во одвлажнување на воздухот во просторот. Инаку мајсторите ми препорачуваат да ставам розетна на ѕидот и така да дише просторот, ми гарантираат дека ќе нема влага.
Не ми се појавува воопшто влага и мувла. Не би прикачила слики тука. Прочитајте поназад имам пишувано.
@Lima24 барам искуства со одвлажнувач па да те прашам, може знаеш. Купивме од Сетек на Whirlpool, ни се појави многу влага зад вграден плакар. Влажноста на воздухот ја мери од 62-64% што читам дека е многу. Идеално било од 30-50. Прашањето ми беше дали го користевте одвлажнувачот постојано дури не постигна идеална влажност? Одма почна да бери вода, ама не знам дали ноќе да го оставиме приклучен. Има sleep mode и автоматски се исклучува ко ќе наполни 6.5 литри вода (20 литри е максимум дневно). Дали го носите во повеќе соби? За колку време од прилика ви го среди проблемот со влагата?
Ние го купивме во Ноември минатата година и сеуште работи, воопшто не го исклучуваме, кога легнуваме да спиеме го ставаме на ноќно. Инаку идеално е некаде околу 50-55% влажност. Под 45% е веќе сув воздухот. И кај нас се исклучува има сензор кога ќе се наполни. На 36 часа кај нас се полнеше 2 литри. Само во една соба имаме влага и си стои на едно место, не го носиме во други соби. А проблемот со влагата ни се реши одма. Значи 2 дена пред да го купиме ја исчистивме мувлата од ѕидот и кога го купивме и уклучивме веќе не се појави. Искрено јас не верував во вакви апарати дека навистина влечат вода и помагаат, еве Мај месец сме уште влече вода, а времево е топло. Сигурно има многу вода впиено во ѕидовите. Не го гасете, нека ви работи цело време.
@Lima24 фала за одговорот, го оставивме цело време денес, има сигурно над 2 литри вода собрано до сега Дали многу струја трошат?