И ние читавме дека одвлажнувач е решението само што не знам дали е трајно, се размислувавме термостоп да измачкаме за да тој ѕид биде малку потопол бидејќи не е. Не е од олук или кров дефинитивно е од кондензација. Денес ќе го исчистиме привремено зошто мораме да спиеме тука во меѓувреме да разгледаме одвлажнувачи. Дали мора да биде толку скап за добар или може да земеме и помал само за во собата? Зошто собата не ни е преголема, малечка е. Да да знам, фала ти за споделено искуство. Сакаме да решиме привремено оти мораме да спиеме тука нормално и после да бараме чаре.
Пример: https://ananas.mk/proizvod/odvlaznuvac-na-vozduh/2216847 Или треба да е поголем за поголема функционалност?
Ние купивме одвлажнувач и испадна дека воопшто не е до тоа. И уште не знам како да го решам проблемот, кај прозорот и еден ќош има влага и мувла и се проваб ама е привремено.
Да не треба прозорите да ги смените? Пробавте ли со тоа термостоп… Не знам и јас се избезумив вчера мислам нервен слом ќе добиев и тоа во спална значи ужас
Да не те лажам искрено не се разбирам баш колкав треба да биде оптимално, дали и помал ќе врши работа пошто и ние сакавме да го решиме проблемот, и кога баравме што се нуди тука низ продавниците немаше баш некој голем избор и зедовме тоа што има на крајот. За спална од 14 квадрати врши работа. Пошто на толку мајстори викање, и секакви совети пак се појавуваше. Со одвлажнувачов не се појавува веќе. За понатаму не знам... Сега знам само дека навистина собира прилично многу вода и кондензација нема воопшто.
Јасно фала ти, ќе разгледаме да видиме сега дали ќе се појави повторно мувлата, се надевам дека нема оти нерви искорнав.
Е уште прозори да мењаме Нови се пред не повеќе од 5 години ставени. Што е тоа термостоп? И нас ни е во спална и една детска кај што станот е последен, над другиот дел гарсоњера има над нас веројатно заради тоа немаме проблем, не знам.
Термостоп нас ни го препорачаа, ако за мувлата е причинител кондензацијата, се мачка за местото да остане топло и да не се прави кондензација. Така бар ми објаснија, исто се консултирав со молер рече дека и хидроизолација може да помогне. Ние исчистивме сѐ убаво и сега ќе пратиме дали ќе се појави.
Ни се појави влага долу на спрат кај што не седеме. Значи поретко се луфтира и преку зима нема греење. Дали има ефект да земам одвлажнувач, секако ќе санираме тоа што ѕидот се излупил и потоа дали пак ќе се појавува доколку често е пуштен?
Пробајте прво со секојдневно проветрување. Нас исто така мувла ни се појави, ја исчистивме убаво, искречивме и сега постојано ни е отворен прозорот преку ден се нема појавено. Ако не бива вака тогаш одвлажнувач.
Здраво на сите, имаме проблем со мувла, верувам дека е поради немање фасада на куќата. Ќе ставаме на пролет меѓутоа засега прашањата ми се : пошто мувла има на цел ѕид, дали да чистам директ со Саво или со хидроген, со оглед дека имаме мало дете а сме во дневен престој ( со кујна) со спиење, 3 дена нема да сме дома, ама да не треба повеќе да се лувтира, плус кој користел Саво да ми кажр дали се потоа од предметите преперувате, премивате? Играчки на малово, прибор и садови од кујна, алишта и слично?