Влага во вашиот дом

Discussion in 'Дом' started by Curkoska, Feb 7, 2010.

1. Mikako

Mikako Истакнат член

Зошто да не пишуваш? Кажувај совети ако знаеш зошто вака не ја бива :D Кај нас се јавува само на носечките столбови и мислевме дека со стиропорот ке го решиме проблемот. Сега кажувај каква е процедурата со хидро изолација да пробаме и со тоа, па ако се спасиме те частам :D

2. Galla

Galla Активен член

од неодамна сме преселени во нов стан и комшиите се пожалија на проблеми со мувла ... многу се исплашив, а стравот дополнително ми рипна до таван кога го изгледав овој документарец, Ви го препорачувам на сите.. за жал на руски е, но верувам дека поголемиот дел нема да имате проблеми да го разберете.. моментално сум на работа и немам пристап до youtube, но мислам дека се работи за овој

http://vimeo.com/3051361

Се работи за навистина сериозен проблем, кој е неопходно да се санира as soon as possible :^)
    Се уште стравувам да не се појави и во станот, како кај комшиите и едно две погледот ми се влече накај зидовите и кошињата :( :(
    Сепак одговорноста треба да ја побараме и во себе .. доколку се работи за стан во кој се готви а нема аспиратор, се суши веш внатре и се пегла а слабо се проветрува, who`s thе one to blame ???

3. Ketrin.Moon

Ketrin.Moon Популарен член

ме исплаши штетно е по здравјето? уф не знаев, ние сме скоро вселени и кај мене во детска се појави немаме фасада мислев од тоа е ...на пролет ке средиме но до тогаш :(

4. Annath

Annath Форумски идол

Бидејќи веќе размислувам за средување на детска соба, морав да прашам и тука. Делот каде што се детските соби во куќава (надворешниот ѕид конкретно), се рони поради тоа што се јавува влага. А влага како влага, дамки не сум приметила, само ѕидот се лупи и се распаѓа. Не знам од каде е тоа, ама најверојатно почнало кога мм ја правел терасата на куќата (тие две соби гледаат на терасата, а едната соба си има врата за терасата). Тој ѕид се рони, од долу нагоре, а подот во собите е понизок од подот на терасата. Најверојатно се работи за т.н капиларна влага, а куќата е прилично стара, има камени ѕидови, а не знам каква е изолацијата во тој дел, дали воопшто има. Нонстоп е отворено во тие две соби, и пак има влага. Дали има трајно решение, со изолација, со премачкување или со нешто трето да се спречи појавата на влага, а со тоа лупењето и ронењето на ѕидот? Дали има некој искуство со ставање на хидроизолација од надворешната или внатрешната страна? Ѕидот ќе се среди, ама дали може 100% да се спречи појавувањето на влагата? Сепак здравјето ми е најважно и не би сакала син ми да спие во соба со влага.

5. HollyWoodGirl

HollyWoodGirl Истакнат член

^ и јас имам таков проблем со ронење на ѕидот. Мислам дека треба цел ѕид да се руши и одново да се гради и да се постави некој заштита.
    Инаку, кај мене, дома, на ѕидовите се црни. Ама баш црни. Не се зелени или жолти туку црни.
    Незнам, може е од влага, може е од нешто друго.
    Е, сега незнам како да го решам. Немаме време за бојадисување а и ако бојадисуваме пак ќе се појави тоа. Пишете некое решение како на лице место да го решам црнилото? :?:
    Тоа средството САВО, помага ли? Во Скопје може ли да се најде? Ефикасно ли е? Колку пари е?
    Ви благодарам однапред. :)

Dadusicka likes this.
  6. accipiter82

accipiter82 Истакнат член

7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Каде можам да најдам некој апарат што собира влага? Овие озонериве, јонизатори собираат влага или само е за прочистување на воздухот?

8. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Кај нас почна да се појавува влага, кречевме, ставивме изолација пред 2 месеца, сменивме врата влезна, прозори. Пред некој ден две соби помали што беа срушивме ѕидот, една соба е сега зошто беше загушен просторот со плакари, се избришавме и преместивме, повеќе простор има сега. Влагата се повлече, треба почесто луфтирање и кревање ролетни порано да ја фаќа сонце собата, внесување мокри алишта внатре не!

9. ennaz

ennaz Истакнат член

Собирачи на влага од тип на гранули кои се претвораат во течност заедно со заштитните кутии, ги има во поголемите маркети, на пр. Brikolage а и во продавници за бои и лакови.
    http://suncekg.blogspot.com/2010/11/ceresit-power-tab-protiv-vlage.html

Еве пример од нешто такво. Се ставаат на недостапно место во просторијата со влага и кристалите ја апсорбираат влагата и се претвораат во течност. телноста се фрла а кристалите кога ќе се потрошат се заменуваат со нови.
    Цена на комплет е околу 500 ден, а потоа дополната е околу 250 ден. Мене ми вршат работа, а и мои колеге се фалат од нив.
    Инаку тоа јас што го купив многу е грдо на изглед, не е воопшто како ова од линков. Ама функционира.

Antebellum and TheSecret like this.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Vo predhodniot stan mnogu se pravise vlaga,znam deka ne bese i dobro bojano i plus nemase dovolno prostor za vazduh da ima vnetre.
    Gledam tuka vo ovoj stan e ubavo bojadisano(ubavo ne mislam na ubava boja) i ima prozor i balkonska vrata vo dnevna vo kujna vo spalna, okolu zgradava e sloboden prostor da se dise :) eh sega kolku ima toa efekt.... Sega za sga ima i ova efekt.
    Tuka nemam ni damka vlaga no ronejne na zit nisto :) ova mi trebass za mene so malo bebe :)

11. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Влага се појавува ако sидовите не се сушат, не ги грее сонце, се наоѓаат на северната страна ниско и не се изолирани од надворешни влијанија како прекумерен дожд, и подземни води.Посебно подземните води се најголема причина за појава на влага.
    Затоа куќата, станот првин треба да се заштити од подземни води.
    Тоа се прави со изградба на пошироки тротоари, места околу темелите, но на начин да бега водата што е можно подалеку од темелите.
    Олуците треба да ја собираат водата од дождот и таа да се воведе во канализација.
    Собите колку и да се проветруваат ако sидовите влечат влага, залудно е .
    Значи треба да се најде изворот од каде доага влагата а потоа да се санира.
    Ја имам и јас во домот.
    Со години мака мачеме со неа, немаме надворешна изолација, но мислам дека и кога би ја имале пак ќе имаме влага бидејќи куќата е на север тоа е една причина ,втората е што сме блиску до река,и мислам дека самото место си е секогаш влажно.
    Околу куќата ,тротоари и сето тоа е лошо изведено од нестручен мајстор.
    Единствено решение е најпрвин да се најде од каде е точно изворот а потоа да се направи изолација од надвор.
    Речиси секоја година варосуваме, но зимно време повторно се појавува.
    За среќа има само една соба од јужната страна и таму ја поминуваме зимата.
    Знам колку е штетна,досадна, но за си треба финансии.

galapce likes this.
  12. Mange

Mange Активен член

Јас го решив проблемот за24 часа.

13. victoria

victoria Форумски идол

kako??

14. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Како??
    Се исели од станот

Sandrush12 and stilas7 like this.
  15. Independiente

Independiente Популарен член

Баш прееска читав за отстранување на влага од ѕидовите.. сода бикарбона да се растопи во вода и убаво да се истријат ѕидовите.. еве и линк за друг начин http://sezadomot.com.mk/napis319.htm
    Саво средство го имало по маркетиве.
    И плус ова на видеото

16. mami blue

mami blue Форумски идол

Savo mene me spasi.vo spalnata mi se pojavuvase dve godini po red i roa zimno vreme.vo Tineks go imate i e nekoi 170 den.mm nekade vo april naprska, veruvate za saat vreme zidovite bea ko novi.dvatri dena ne spievme vo spalnata, otvoreni bea prozorite da se izluftira i eve fala bogu vekje nema

galapce likes this.
  17. poenta

poenta Форумски идол

Како се вика средството?

mami blue likes this.
  18. mami blue

mami blue Форумски идол

Savo

poenta likes this.
  19. Mange

Mange Активен член

Не,машински ја отстрани влагата.

20. Mange

Mange Активен член

Има еден работи со машина за отстранување на влага,за 24 часа извади 15литри вода од просторијата во која имав проблем.Миризбата ја снема.