Може да ни кажеш кој е тој човек и да ни дадеш контакт? или во пп барем. И јас морам да ја решам влагата...имам во детска соба.
Ајде и јас да пишам за влагата во домот. Мислам дека се јавува од две причини или ако има капиларна влага во ѕидовите(поради лоша изолација-ако го имате овај проблем мора прво ова да се реши па ако се има уште влага да се бара друг причинител),но и втор случај каде влагата се јавува од многу добра изолација. Јас си го имам вториот проблем.Значи цела зграда е нова и е толку изолирана и нови дупли прозорци и врати кои толку добро дихтуваат и се со звучна изолација.Всушност сум како во кутија. Проблемот, ми ми се јавува во зимно време од сушење на алишта внатре и готвење.Додека готвам,обавезно луфтирам во исто време.Имам и внатрешна вентилација која ја сметам за недоволно ефикасна. Фала богу, не сум дошла до толку да ми кондензираат ѕидовите или мувла.Имам само кондензација на прозорите многу и воздухот го чувствувам влажен. Затоа секое сабајле се будам со затнат нос и сум полна шлајмови,а ниту сум болна-ниту пушач на цигари. Влагата во собата ми покажуваше околу 65% некогаш се качуваше и малку повеќе(ако послам алишта),што не е баш здрава средина за живеење. Сега треба да ми се роди бебе,повеќе алишта за сушење(место за машина сушара немам).Затоа морав некако да го решам проблемот. Оти има зголемена влажност,ама не толку голема купив од тие како апаратчиња со камен внатре за одстранување на влажноста.Каменот ја собира влагата и се топи.Пред некое време најдов на ФБ човек што продава такви апаратчиња од Скопје мислам беше. Или, ако имате да порачате од странство во Кауфланд е околу 13 еу поголемите,јас моето го купив од баумаркт за 15.5 еу со резерва камен. Спојлер Моето е слично на ова. Сега засега влагата се движи од 55-60% повеќе не се качила.Пак е на горна граница,ама се јаде некако.Гледам стаклата не ми се толку замаглени. Има и тие машинки кои ги спомна членот погоре,за кои сметам дека не е трајно решение да дојде некој да ти го прочисти еднаш воздухот.Пак од една или друга страна ќе се содаде влага. За тоа решение е да се купи тоа апаратче ако стварно има влага.Цените им се од 100 еу-300 и кусур еу подобрите.Се монтира,и има мерач на влага.Ако се качи влагата над 50 % се вклучува апаратот и ја регулира,додека повторно не ја врати на 50% http://raumklimatest.de/luftentfeuchter/test-vergleich.html Ќе почекам уште некој период да видам дали ќе успеам да ја регулирам влагата вака со ова со каменот,оти не е толку голема.Ако не успеам, ќе мора да ја менувам машината за перење за нова која има опција за сушара или да го купам електричниот апарат кој автоматски ми ја регулира влагата. Со мало бебе не смеам да дозволам да имам толкав процент на влажност нас воздухот во просториите. Баш ќе ви пишам за некој месец,кога ќе се збереме повеќе луѓе во станот и кога ќе мора почесто да перам,што сум направила
Со мм пред една недела зедовме од Веро едно како кутија пластична, на горниот дел има едно како меко перниче а на долниот дел треба да се собира водата. Ќе видиме колку е ефикасно.
Ја видов темава, па викам, чекај ај да напишам, има ваков еден виц... Се караат маж и жена дека овој бил многу мрзелив и госпоѓата му се кара да земи да го исфрли ѓубрето од кантата, вика позади кантата печурки никнале, а овој и вели е што сакаш ти јагоди да никнат?!
Фала богу со влага немаме проблем. Ама сум слушала позитивни искуства за САВО Го имам видено по големиве маркети како Тинекс,Веро ама никогаш не сум погледнала за цена. Исто така сум слушнала и за модар камен,кој може да се најде по земјоделскиве аптеки.Но потоа на ѕидот останувало како некоја зеленкаста боја и по повеќе кречења.
Pred okolu 8-9 godini kaj mojte imase vlaga i muvla na nadvoresniot dzid na kukjata , vo dnevnata soba . Vo zima bese osobeno loso , bidejki kujnata i dnevnata ni nea oddeleni so lizgacka drvena vrata ( shiber mislam se vikase ) pa dzidot ni kondenzirase , posebno koga imavme mnogu lugje za proslavi na rodendeni , penzioniranja .. Kaj nas ovoj problem proizleze od temelite na kukjata od taa strana , bidejki do nas nema kukja , niva e , i od navodnuvanja , seenje , i ne dovolna izolacija na dvata temeli , dobivme muvla i vlaga . Problemot se resi so abrib akrilna zastita . Posle postavuvanje na ovaa izolacija , za srekja taa vlaga i muvla ne se pojavuvaat povekje , osven ako ne e kreceno povekje od 3 godini . Izolacijata ni e vnatresna . Za temelot , neznam dali stavaa izolacija nekakva tamu , bev pomala pa ne se sekjavam bas ubavo , ama najverojatno stavile . Imavme i vo edna od sobite na gorniot sprat , kade problemot go resivme isto so akrilna zastita no so stiropor namesto gips-karton .
Neka e taka,ama praksata drugo pokaza ova jas sto na nekoj nacin go reklamiram ne e da dobijam nekoj procent nego sakam da pomognam na luge koi imaat poroblem so vlagata.Jas mojot problem go resiv probajte i vie pozdrav .