1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влага во вашиот дом

Дискусија во 'Дом' започната од Curkoska, 7 февруари 2010.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Mene mi se pojavi od susarata koga ja zedovme,ednas prskavme i nema povtorno od togas.2 god veke.

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    Јас приметив одкако ја земавме климата почна влада а по ќошеви и во кујната на повеќе места и мувла да фаќа.

3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Nema kaj mene,samo vo banjata se pojavi i od koga isprskavme nema veke.

4. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    7.624
    А со што прскавте? Кај нас се појави влага во бајната на ѕидот кај што е прозорецот и тоа од кога дрвениот го замениме со ПВЦ. Не се шири туку си стои се уста површина.

5. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Avaks za muvla.

На marchi-cool и bella12 им се допаѓа ова.
  6. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Веќе втора година по ред само зимно време ни се појавува мувла на ѕидовите само во едната соба. Прскам со саво и ја снемува ама не е трајно, после некое време пак се појавува. Не знам веќе што друго да пробам. Инаку имам пвц... дали и до тоа е што се појавува... некој совет нешто што би помогнало?

7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.402
    Одвлажнувач на воздух е решение на долг рок. Кога се готви, аспираторот да е цело време уклучен. Кога се бањате, забришете со крпа.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088

Во спалната ни се појавува и само тука имаме пвц, во другите соби прозорите се дрвени и таму нема ништо. Се утепав од саво прскање, многу тешко мириса. Пробав и на кип прозорите да ги оставам ама ни тоа не е решение. Дане треба тие на пвц-то режимите да се сменат можеби тие вршат некоја улога.

9. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    @Lima24 со што се греете? Ние од ко ставивме клима еве ова е втора зима кај што фаќа мувла. Саво да ама после цел ден да се луфтира.

10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.577
    Допаѓања:
    40.005
    И мајка ми го има истиот проблем. Ни објаснија дека проблемот е греењето. Се греат со инвертер и ѕидовите не се затоплени како на пример со парно и тука настанува проблем.

11. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Се додека имате пвц прозорци и врати кои ''херметички'' го затвораат домот трајно решение со влага нема да најдете освен постојано чистење штом се појави.
    Не фаќа мувла со клима бидејќи климата го суши воздухот внатре. Но тоа воопшто не е ок за вашето здравје.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.565
    Сум чула дека влага се јавувала онаму каде ставале внатрешна изолација со стиропор, а ако таквата изолација е на надворешните ѕидови, тогаш не се појавувала влага дома. Ова таму каде имаат греење со инвертер и пвц прозори. Не знам дали ова тврдење "држи влага", ама така слушнав. :)

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Со панелка се грееме, собата е мала и одма се стоплува, планираме да ставиме инвертер клима 3,5kW. Во другата соба има клима имвертер ама нема пвц и таму не фаќа мувла и влага. Со саво прскам и го снемува но потоа по неколку дена пак се појавува.

Ние немаме внатрешна изолација ниту пак надворешна. Сега планираме да ставиме клима инвертер, надворешна изолација од 8цм и да купиме апаратче што собира вода. Друго решение за ова до сега немам слушнато, ако и овие што ги набројав помогнат.

Како што кажав, со панелка се грееме ама од кога ставивме пвц како што кажа и ти херметички е затворено и се појавува отприлика на 10тина дена. Прскам со саво и исчезнува но не е трајно. Се труеме со саво. Не е водено, нема роса, само зелено се појавува и одма исчезнува со прскање.

Немаме можност за парно, инаку во таа соба каде што има клима а нема пвц, не се појавува мувла.

На orevokrsacka и Emotional123 им се допаѓа ова.
  14. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Имавме сличен проблем порано. Дрвени прозорци се решение. Не се ништо поскапи од пвц ама ретко кој се одлучува да стави такви. Незнам зошто...

На Lima24 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Имавме дрвени прозорци ама ги сменивме поради тоа што со нив беше по ладно и многу се слушаше од надвор галама... живееме на такво место па единствено решение за да не се слуша ништо внатре е пвц ама ете излезе друг проблем.

На Vitaly му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не обични дрвени како тие порано што биле, има дрвени прозорци со стакла исти како тие на пвц, со 2 или повеќе комори но рамката е дрвена. Ефектот е ист, не се слушаат звуци од надвор.. Како што занм исти се цените од прилика. Зависи која фирма ги прави.

17. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.372
    Допаѓања:
    16.880
    Еве јас имам дрвени прозорци, изолација надворешна, греење на парно, и годинава прв пат се појави влага само во една соба.

18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    34.779
    Нема врска дали се пвц или дрвени прозорците со влагата, туку како се наместени. Јас колку што се разбирам на пвц-то има едни дупчиња доле, тие не треба да се покриени при местење. Најубаво да си викнете мајстори за пвц да ги видат, па ќе ви кажат или ќе ви ги поправат.
    И јас имам пвц дома, плус на север сум, па влага никогаш не ми се појавила.

19. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.402
    А зошто не земеш одвлажнувач на воздух. Поефтина варијанта ти е од се. Јас кога бев на клима, ми капеше по прозори. Сега на парно, суши многу. Јас пак, проблем имам со немање на влажност. Ама купив навлажнувач на воздух и сега немам гајле. Имам мерач, одма се крева за некои 15-20 мерни единици.

20. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    @Vitaly да знам за какви зборуваш ама мислев дека цената е далеку повисока за разлика од пвц, баш ќе побарам сега да видам какви се и колку им е цената.

@simona_baby дрвени прозори како тие порано или од новиве?

@An-na нас додека ни ги местеа прозорите мајсторите ни кажаа дека ако не се добро наместени прво ќе покажело мувла измеѓу прозорите, ама може и ти ова што го кажуваш да е точно, треба да им се јавам на мајсторите и да дојдат да проверат.

@GrimTheReaper да така и планирам, да земам одвлажнувач, само не знам дали на струја или со капсули, кој е поефикасен. Ако не бива ни со тоа тогаш единдтвено изолација од надвор и ставање клима. Дај боже да успее со одвлажнувачов, се отрув од прскање две зими.

На Vitaly и GrimTheReaper им се допаѓа ова.