Влагата се јавува бидејќи куќата со новите прозори не дише. Ако ставите стакла со аргон, кој служи како изолација, нема да имате кондензација. Со проветрување може да се намали кондензот
Овие помагаат за влага. Се ставаат до ѕидот кај што имате влага. Пр, позади кревет. Од Џамбо се купени.
Имам две вакви во соба бидејќи ми се создава премногу мувла. Ама некако џабе, се полнат они со вода ама мувла пак се појавува. Е сега бидејќи се скоро полни до врв, ме интересира дали треба да се направат дупчиња на хартијата одозгора за да дозволам водата да истече па пак да ги употребувам (мислам дека прочитав нешто вакво на инструкциите) или истите едноставно се фрлаат и се купуваат други?
Прво се ставаат решетките. После вреќичките. И одозгора капакот. Кога ќе се направи со вода се трга све се истура водата и пак се става. Има се купува само вреќичка.
Јас те разбрав дека прво вреќичката си ја ставила. Можеби тука има грешка. Пробај види, па кажи ни дали има промена.
Вреќичката е внатре но просторот што е наменет за водата е скоро исполнет па само ме интерсираше дали има начин да се продупчи вреќичката (или како што веќе објасна ти, да се отстрани па да се врати или замени) со цел да се истури водата. Мислам дека ќе функционира како што ми објасна па ќе се обидам деновиве. Фала уште еднаш!
Дали некој го има употребувано апсорберот на влага од Цересит? Можеби тој е поефективен од овие што ги продаваат во Џамбо, Стокомак и слично.
Здраво, од пред некој ден се појсвуваат вакви црвчиња, ларви не знсм како дс ги наречам. Во дворот се и по ѕидот се качуваат. Дали од тревата, не знам. Ама многу ги има, ни кажаа од влага може.. да не знаете нешто за овие?
Лима дали купивте одвлажнувач, како сте задоволни? Нам ни е прва зима во куќава и ни се појави мувла во спалната, на надворешниот ѕид. Секако планирам да купам спреј и да ја чистам додека се јавува, но би сакала трајно решение, или нешто што би помогнало барем малку. И ние сме со ПВЦ прозорци и од кога залади немав отворено прозор, а ја топлевме собата цело време, можеби тоа ми беше грешката. Јас сум малку загрижена за здравјето, немам претстава колку е штетно, и дали е во ред да спиеме во собата во која се појавува мувла. Секако ќе ја чистиме, но забележав дека кога ја има, се будам секое утро со затворено и болно грло. Утрово кога го допрев ѕидот беше исто така влажен. Тука има и дожд, речиси секој ден од кога ќе залади, па тоа и ја влошува ситуацијата верувам.
куќата ви е нова и имате влага од водата што е внесена за малтерисување и кошулица. вентилирајте што повеќе и ќе ја снема
Ако ова се однесува на моето мислење, не е нова куќата, израдена е поодамна, ние само ја купивме и се вселивме. Претпоставувам дека е од кондензација, можеби и дождовите.
ок,мислев дека е нова. пвц дограмата дихтува добро и нема вентилација,затоа се појавува влага. вентилирајте
Не земавме одвлажнувач, ама ставивме клима инвертер, нема појавено до сега, обично крајот на септември обавезно се појавуваше мувлата, од кога ја ставивме климава пред 2 месеца чисти се ѕидовите. Се надевам нема да се појави бидејќи не само шо е штетно да ја дишиш влагата и мувлата, штетно е и тоа што го прскаш, во мојот случај само со саво се чистеше, сигурно знаеш како мириса. После 2 недели собата на средство мириса, уште полошо. Можеби има некоја улога во тоа шо јас ја пуштам 15 мин секој ден на dry mode, како некој вид одвлажнувач е. Ако случајно не дај боже пак се појави ќе купуваме одвлажнувач. Сите што имаат ПВЦ, се жалат од мувла и влага. Сега поготово зимно време собата е стоплена и ако отвориш да влезе воздух ладен одма појавува.
Истиот проблем го имаме и ние, откако се префрливме на инвертер (претходно на дрва). Значи решение нема. Баш заради тоа пребарував низ темава.
Јас купив средство за отстранување на мулата, со многу слаб мирис, може да се користи особено за спална, дневна итн. Ја исчистив со средството, и по тоа ја проветрувам собата барем 20тина минути на ден, ги собирам завесите за да може да циркулира воздухот и го гасам парното додека не сме дома (неколку саати пред спиење го затворам прозорот, пуштам парно да се стопли) и така секој ден. Десет дена се поминати од кога пишав, до сега се нема појавено повторно, ќе видиме колку време ќе функционира ова. Дефинитивно би размислила за одвлажнувач ако повторно се појави за краток период.