Владата дава до 100.000 евра за оние кои ќе се вратат да работат земјоделство

Discussion in 'Политика и настани' started by LUCI 99, May 25, 2025.

1. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

За младите кои ќе се вратат да живеат на село владата дава 100 ијади евра.Дали би се вратиле ?
    https://prv.mk/ekonomija/nashata-vl...va-se-uslovite-koi-treba-da-se-ispolnat-bb9f2
    Главен услов да ја добијат оваа поддршка е да не се постари од 40 години, да се занимаваат со земјоделска дејност и да живеат во руралната средина во рамки на семејното земјоделско стопанство во наредните 10 години.

Владата планира да ги задржи младите на село и да ги врати тие што ги напуштија селата. За да го оствари тоа планира низа стимулативни финансиски мерки кои се дел од новиот Закон за земјоделство и рурален развој кој е објавен на Електронскиот национален регистар на прописи (ЕНЕР) и е даден на увид на јавноста.

Младите брачни двојки кои сакаат да се вратат на село ќе се стимулираат со финансиска поддршка до 100.000 евра која треба да им помогне да инвестираат во изградба или реконструкција на објекти, да купат земјоделска механизација, земјоделско земјиште или добиток.

Главен услов да ја добијат оваа поддршка е да не се постари од 40 години, да се занимаваат со земјоделска дејност и да живеат во руралната средина во рамки на семејното земјоделско стопанство во наредните 10 години.

„Финансиската поддршка изнесува 80% од вредноста на прифатливи и направени трошоци, најмногу до 6.000.000 денари по брачен пар. Периодот на користење на поддршката е проектен циклус во траење од 3 последователни години. Поддршката се реализира преку одобрен деловен план од страна на Агенцијата“, се наведува во челнот 138 од предложениот текст на законот.

Доколку младиот брачен пар не го исполни условот да живее и да работи на село 10 години ќе треба да го врати целиот износ на дадената поддршка.

Исто толку пари (100.000 евра) ќе добијат и младите на возраст до 40 години, кои ќе отворат бизнис поврзан со земјоделството или шумарството, вклучително и основање нови семејни земјоделски стопанства или диверзификација на доходот на земјоделските домаќинства во неземјоделски активности и започнување бизнис за неземјоделски активности во руралните области како дел од стратегиите за локален развој.

Поддршка со 20.000 евра ќе добијат и млади земјоделци кои ќе почнат земјоделска дејност, потоа активни женски членови на земјоделско семејство и за развој на микропретпријатија, воведување иновативни практики и воведување нови економски дејности на село.

Поддршката ќе се исплаќа во периодот на реализација на деловниот план и се исплаќа на годишно ниво во најмногу три рати.

Посебна поддршка е предвидена за жените како носителки на производството. Таа е во висина до 6.000 евра.

Помош од 10.000 евра ќе добиваат и младите кои за прв пат започнуваат да се занимаваат со земјоделска дејност преку наследување или преземање на постоечко земјоделско стопанство или со воспоставување ново земјоделско стопанство. Еден од условите за добивање на овие пари е младиот човек да има минимум средно образование од областа на земјоделството или пак да поминал обука за здобивање квалификации за земјоделска дејност и треба да е носител на земјодeлското стопанство.

Планирана е и поддршката за зачувување и одржување на традиционалните карактеристики на традиционално производство.

2. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Не!

Realist1 likes this.
  3. Iva:)

Iva:) Популарен член

Каде е најавена оваа вест? И јас нешто наслушнав ама ништо нема по нет а заинтересирана сум. Јас би дефинитивно. Ако некој знае подетално нека сподели линк.

JoyJoy likes this.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

И 100 илјади евра секој ден да ми даваат, не би отишла да живеам во село.

5. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Не е 100.000 евра, туку 80% од направените трошоци, најмногу 100.000 евра.

6. МитеМен

МитеМен Истакнат член

7. Iva:)

Iva:) Популарен член

Долг е законов ќе ми треба време да го прочитам, ама нешто ме буни вака од што читам наслови и најави.

Прво е дека треба да си активен земјоделец-ако сум активен веројатно ќе сум на село и дали ќе важи за луѓе кои во моментов не се занимаваат со земјоделие?

И второ нејасно ми е пак во врска со нас што не сме од село, еве ја сум од Скопје ама навистина веќе не ми се живее во џунглава па би се преселила во помало место т.е.село и би се занимавала со некој вид на земјоделие. Ваљда како таква не спаѓам во таргетираната група со оглед на тоа што нема каде да се вратам а според насловите тоа се бара.

8. Malesia

Malesia Популарен член

Лелее и ова е перење пари, дај ти се молам кај го има овоа бе. СВАШТА.
    Еве јас би сакала на село да живеам и тоа на некое убаво планинско место. Ама со земјоделие да се бавам не знам тука ќе има дупки. Еве јас ќе одам на село , нивите од дедо ќе ги работи чичо а јас ќе земам. Циганарија.
    Ние ни вода ни патишта ни ништо немаме по селата, бегаме од државата они во село ќе не враќале. СВАШТА.

9. Realist1

Realist1 Популарен член

Перење пари

10. Bratot

Bratot Форумски идол

Ќе дава од кредитите шо ги лапа од секаде, а како ќе дава пак најверојатно пола за партискиот потрчко шо ќе ги добие а пола ќе врати назад во партија.

Ahoy, Tanjamm, Malesia and 1 other person like this.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Во село-веднаш, ама во мк ниеднаш.
    Затоа е ова за млади, ние што не сме млади, јасно ни е колку е саатот.

Ами како да се покрадат милијардите позајмени де, вие ќе враќате кредити,ние ќе садиме ...макарони:yawn:

DS10, Ahoy, Adidas888 and 3 others like this.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Super ponuda, znaci vreme e da spakuvam kuferite. Da najdam seminjata, da si kupam ovcickite i da trgnam po livadite. Kaj nas nema uslovi vo nekoi grqdovi a ne pa vo selo da se vratam...

LocoCroco, Adidas888, Marge and 4 others like this.
  13. Bratot

Bratot Форумски идол

Откако ја прочитав веста и јас сум со ваква мисла, се подобри и подобри проекти имаа оваа влада, за само нецела година власт нема промашај.

14. pance24

pance24 Активен член

Јас имам голем број на ниви што никад не биле обработувани и ми се у наследство. Да видам стварно дека е така со проектов би се вратил у село. Ама тешко дека ќе ме мотивираат со тие 100.000е односно 80% од нив во механизација.
    Како прво по тие села нема основни услови ниту училишта, ниту вода редовно, струја бог знае у месец колку пати снемува. Условите се мизерија.
    Да било све така розево у село немаше у Ск да се преселам и да имам свој бизнис.

JoyJoy likes this.
  15. Bratot

Bratot Форумски идол

Леле лелее почна народот сега на големо да се враќа по селата и оп ете ти ги и овие од власта одма нов лист со мудри мисли вртат ^_^

Директорот на Фондот за здравство:
    592.jpg

DS10 and LUCI 99 like this.
  16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

А на волов некој да му каже дека кравата да дава млеко треба да се нарани и напои...

Кај нас село е само мисловна именка..

Нека земат села ко индустриски зони да ги отвараат, да ги градат и инфраструктурно да ги поврзат, све струја, вода да поврзат гага на сточари и земјоделци и даночни олеснувања па да се врати некој да работи.

Али забораив, шо ќар од тоа. Па со кои мита ќе си ги гледаат фамилиите. Сепак нивните деца не се голтари да музат крави, тие со цицката у уста се родени.

Само гилотиња бре.

Last edited: May 27, 2025
    Munchmallow20 likes this.
  17. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Ќе ги зеам парите и да ме нема од земјава :D catch me if you can 8)
    Сериозно, не ли е можна таква злоупотреба да се направи? Како би те обврзале да останеш откако ќе ги земеш парите?:?:

18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Како што не ти даваат кеш, туку носиш про-фактура и ја плаќаат :D

Adidas888, Dust and Aнонимус_ like this.
  19. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Треба прво да ти признаат трошоци од 7.500.000 денари, за да добиеш 100.000 евра.

Aнонимус_ likes this.
  20. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Ќе ги препродадам стварите што ќе ги купам :rofl:
    да беа селава посредени може и би прифатил :D али па што се 100к, реално?? 500к мин. треба да е понудата:sweat:

Last edited: May 27, 2025