Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влијанието на западната култура и традиција врз нашата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mrs. right, 19 февруари 2024.

1. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Побогу некстред што збориш, знаеш ли пред се каква ментална тортура е секоја мајка да размислува дека можеби ќе се врати со празни раце дома, па затоа да почека со купување? Стопирај се пред да трескаш уште глупости, стварно нема смисла што збориш.

На CameliaMiller, Lianna Anna, Polyincognito и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Во темава верувам дека читаат мајки/бремени жени, малце осет не ќе е на одмет.
    (facepalm)

На злоба, Miss666, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.446
    Уште полошо ако кон тоа води дискусијата, нема пострашно од жени кои свесно сакаат да се вратат на култура кој ги влече долу.

На Srckata28 и staycalm им се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.021
    Лани мислам дека беше кога скокна едно девојче за крстот, само незнам каде. Значи дозволено е. Работата е шо сите знаат дека мажите скокаат да го фатат крстот за парите да ги добијат па се туркаат дури и се тепат. И побрзи се. Тоа е јавна тајна. Како ќе се натпреварува жена со маж во брзина?
    И не сме глупи да влегуваме во кокал студена вода да се разболиме :D.

5. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.389
    Ај „верниците“ што не знаат, ама попот да си ја прибере мантијата и да си се врати назад по патот подискриминирачки и од религиите по кој дошол. :D
    Филм има за ова дури и дека и поповите ја бранеа таа што го фати крстот, ама попов..смешно ми е колку мизерно се испонашал. Не сакав да излегувам од тема ама не можев да не изреагирам на ова.

Ова постои со години, децении. Беше популарно по одделенијата во училиштата. Сега само му ставивме име - Сикрет Сента :)

Последна измена: 22 февруари 2024
    На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    На тоа и мислев, сепак не можеме да ја одвоиме нашата култура и традиција од тоа. Кога некој ќе рече да ги сакаме нашите "семејни вредности" сега јасно ми е што мислат.

На CameliaMiller, Adidas888 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    6.547
    Странската култура има и позитивни и негативни влијание.
    Прилично доста влијае. Со помош на денешните медиуми, пропагандата никој не била појака и поинтензивна од денес.

Нормално е дека првично сме поотворени кон културата на соседите, а потоа и кон подалеката култура. Со тек на време, се навикнуваме на се што е модерно, кул, јако, ново и го примаме низ сите медиуми, книги, филмови, музика, и така се навикнуваме и почнуваме да го живееме тоа што сме го попримале од пропагандата.

Сосема е ок да бидеме под влијание и самата култура и нашите вредности да се менуваат, како секоја друга жива работа. Само важно е да не оддалечиме целосно од нашиот идентитет, од нашите основни вредности, од вредности на нашите претци.

На NoirSerpentine, Amellie13 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238
    Секоја си знае за себе. Различни карактери.

Јас немаше да пишам повеќе од еднаш да не ме цитиравте. И не треба за тоа бидејќи навлегува во оф топик.
    И ќе замолам да прекинете. Не сакам ниту да ми се ставаат зборови во уста, ниту да ми се извртуваат во нешто што не сум го рекла.
    А, за осет што спомнале погоре...
    Има некои на поранешен Твитер, сегашен Х, кои не знаат што значи осет. Мрежата е полна со такви.
    Никоја да не прашува зошто го пишав ова. Немам намера да објаснувам.

На Amellie13 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Ама трошокот е мој, мои пари трошам, мој ќеиф правам. Сфати го како свадба, мое е да те поканам, а ти одлучуваш за себе дали ќе дојдеш и донесеш поклон или не.

Не знам какви родендени на миленици гледаш, на моиве ништо не им фали, само се во збунка што наеднаш куп мераци им се прават :D

91ва сум родена, уште пред интернетот "славевме" Халовин. Скоро 30 години, може да го пишам во традиции :D

Не знам каде тоа не се знаат и учат нашите празници, ги има како задолжителен дел од образование во основно и средно.

На крај краева, јас за себе кажувам дека cherry pick што и колку славам. Ако е нешто традиција не значи дека ќе ја прифатам, ниту ако е "западњачко". Луѓе кои целосно потпаѓаат под некаков тренд: од идентификување со пеперутка, ботоксирање на цела фаца, облекување божесачувај оти амаевомода, до оние кои се новопојавени ултра верници - тоа се луѓе без изграден идентитет.

И во болна рана на многумина ќе брцнам, ама чим во земјава и соседството поим за забава се шабани, на пример певаљкана Пријовиќ ПЕТ концерти распродаде во Хрватска, онаа нек ночас гори Балкан Борис кај нас го распродаде.... далеку ни е западот.

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    А да не береш туѓо гајле? Нејзин стомак, нејзино бебе, нејзина матка, нејзина прослава. Ти за свое како мислиш така. Свашта.

На ArabellaStarfall, Lianna Anna и Polyincognito им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.021
    И за бабини деветини почнавме ли да дискутираме? :D

На INNERBEAUTY, CameliaMiller и Polyincognito им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238

13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    .
    Па ако тргнеш да цитираш, не си имуна да ти се реплицира, ако не сакаш да ти реплицираат, не пишувај.

Ова дека предвреме не требало да се купи оти може бебето ќе умрело, спаѓа меѓу најголемите глупости што сум ги прочитала на форумов.

Ебате животот ако така го поминеш, какви сценарија има, до вечер може ќе умрам, па ај да не живеам оти може.

На christinnn, Annath, Mishela и 7 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238
    @RainBow Јас не сум предмет на дискусија и не сакам да бидам.
    Убаво замолив да се прекине, ама канти тропаат. Па, ти среди, те молам.

15. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Темава не може да собере повеќе тем...
    Два збора. Жените. И крстот.
    93985bbb-3c99-462c-8706-706362074d54_text.gif
    :D

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    Па, постот твој е цитиран, сама што го напиша. Ако немаш што повеќе да додадеш океј, не мораш да ги цитираш.
    Од кои основни вредности и кои вредности на нашите претци?

На christinnn, CameliaMiller и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    900
    Неколку страни поназад на темава се зачна муабет зошто одиме во Белград, а не во Охрид или зошто слушаме странска музика наместо македонска. Се работи за вкусови, ама и избор. Србите секој ден вадат нова песна, макар и да е кринџ. Кај нас од младиве освен ЗиБомб, Лара, Пајак, Таско и Два Бона (кој од кој човече), нема никој друг. Уште се вртат песните на Врчак, Јован Јованов, Мекиќ и ДНК. Да, предобри се, ама ако ги слушам на секое искачање, ќе сакам нешто ново.

Едноставно сѐ што има потенцијал да успее, го уништуваат оние што се на власт, на директорски позиции, за да украдат што е можно повеќе. Не само за музика, туку и за театар, филм, спорт или што и да е.

Софија, Солун и Белград имаат 100 пати поголем избор и подобар ноќен живот во споредба со Скопје. Белград ги има Звезда и Партизан, ние го имавме Вардар, ама и тоа го уништија. Во Бугарија ако не ги бива бугарските пејачи (иако нас ни се селски, прават ептен добри журки и секогаш е фул.) барем носат странски звезди. Кај нас секоја година цените на Охрид Колинг и Д-Фест се повисоки, а изборот сѐ полош.

Луѓето сакаат промена, а поготово оние кои многу шетале и виделе низ европа, сфаќаат во Скопје колку е саат. Само на човек што не прошетал надвор, Скопје му е доволно интересен за искачање и шетање.

А штета, добар вајб има градот, тука сум растен и никогаш не би сакал да си отидам засекогаш, ама дека сѐ е расипано, и тоа си стои.

А и странци многу сакаат да дојдат кај нас, ама нема основни информации, нема асален јавен превоз, нема промоција, нема реклами за местата. Да не беше Визер, пола Германија немаше да знае Скопје на мапа да го покаже.

На christinnn, SummerGirl, La-loca и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    6.547
    Благодарам на прашањето @RainBow

Фамилијарните вредности, со кои сите ги почитуваме возрасните. Се грижиме за нив на истио начин на кој тие се грижеле за нас додека сме биле мали.
    Си пружиме мегусебна поддршка.
    Ја одржуваме основната идеа на секое живо суштество, репродукција. Во нормални граници, со избор на партнер во моногамна заедница.
    Ја почитуваме средината, околината, природата. Се грижиме за неа.
    Во прилог прикачувам една мисла која ми е омилена. :l: 421855004_10226485274373197_3356093780840419913_n.jpg

На NoirSerpentine, doll.a, Adidas888 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    1. Што ако возрасните не се грижеле добро за нас додека сме биле мали? :D

2. За каква меѓусебна поддршка станува збор кога луѓето кои ги почитуваат овие вредности ги понижуваат луѓето кои одлучуваат да не се водат според овие животни стандарди и правила?

3. Основна идеја треба на сите да ни е репродукција на планета којашто е пренаселена и практично секојдневно се уништува од луѓето? ОК.
    Што правиме со хомосексуалните луѓе кои не сакаат на природен начин да се репродуцираат? Што правиме со хетеро луѓе кои воопшто не сакаат да се репродуцираат?

4. Е, за ова не можам повеќе да се согласам. Почитување на околината и природата е патриотизам и за мене.

За цитатот, ја не сум имал баба, може затоа не сум научил како да бидам патриот. :?:

Мене, овој цитат ми е меѓу омилените:

На violetblue, Lianna Anna, RespectAndObey и 4 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Патриот сум, ама гледам да се водам повеќе по некои понормални (похумани) принципи од тие на баба ми. И тоа модерна баба имам. Тек да беше немодерна. Кринџ.
    @Momichka што е "репродукција во нормални граници"?

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.