Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влијанието на западната култура и традиција врз нашата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mrs. right, 19 февруари 2024.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.237
    Ти или си заборавила од каде си дошла или само до твојата околина е.
    Многу луѓе живееја со повеќе генерации во ист дом.
    Ден денес има (хинт-темата за свекрвите). :D

На Selena01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.922
    Замисли, и твоите напредни со западни вредности :D. Фала богу, не сум само јас од Брисел:rofl:

Мојата околина -Скопје. Значи сум учела основно, средно, факултет. Колку луѓе сум запознала, со колку луѓе сум се дружела, кај колку луѓе сум била на гости- ехеее. Речиси сите живееја во станови и логично немало баби.
    Она што го збори Адидас погоре за куќите, плус комунизмот и достапноста на станови. А становите беа/се димензионирани за 2 генерации, не за повеќе.

3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    8.284
    Според мене, тоа е повеќе до самиот човек отколку до времето и околината.

Пример, дедо ми уште на времето се одделил од родителите. Притоа на баба и направил огромна куќа во која и потоа само тие самите си беа. Односно не во заедница т.е не со децата и нивните партнери.

А од друга страна, познавам и таков кој во мал стан живее со баба, дедо + неговите родители бидејќи живее со мотото "мама така кажа" и не сака да се оддели. Не е од финансиски причини. Oh well, секој си го знае своето :)

На CameliaMiller и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.237
    До околината ти е.
    Имам во фамилија и околина многумина напикани и во куќи и во станови. Некои немале пари за сами да изградат или купат, но добиле од државата.
    Во еднава населба, има станови доделени на полицајци, предвидени за 3-4 члена. А, има семејства со 8-10 члена.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.922
    И, тоа има некоја врска со традиција или е некоја нова традиција? Нешто како традиционална пифтијада, нешто што се случува во последните 20 години?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.018
    Напредни биле оти порано не било толку скапо за да напраеш куќа :D.
    Сега неможат ни ќиријата да ја платат а не куќа да изградат :D.
    Порано се исплаќало да работиш. А сега џабе работиш, ако не крадеш нема да направиш ништо :D

На Biljarkata и Tanjamm им се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.237
    Па, зависи од тоа како го гледаш.
    За некого е традиција бидејќи е долговековна практика.
    Сега и обратното се забележува во САД. Има млади кои не се отселуваат од кај родителите или отселените се враќаат бидејќи се спречени да дојдат до свој дом поради долгови.
    Па, сега колку ти работи јазикот, толку ќе направиш.
    Ќе се трудиш и ќе се бориш. Е, дали чесно или нечесно зависи од твојот карактер и морал. :D

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.922
    Ок, поен за тебе-влијание на западна култура е:D. Стварно не ми текна да го гледам вака:tmi:.
    За мене традиција е -ако баба ми не живеела со свекрва и ако добила право на глас (што и да значи тоа) пред швајцарските баби. Ако тоа се сменило во меѓувреме, или се смени во блиска иднина, не е традиција.

9. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    А како уствари сфативте дека дали е од Западот или не, е главниот дел од дискусијата? Тоа уопште и не беше дел од дискусијата(баш затоа и наводниците нели) , туку ова(болд) .
    Како и останатото во постот што беше пишано општо за надворешните влијанија на македонската "традиција" и култура, односно семејни вредности во случајов.
    Јас веќе пишав дека така ја сфаќам темата, така и се разви дискусијата (се спомнаа додатно и други, читај отоманското и југословенско влијание, и комунизмот).

Последна измена: 24 февруари 2024
  10. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.465
    Јас не сфаќам како сиромаштија и неможност да си дозволиме засебно живеалиште е тренд, па уште од запад. :D Низ цел свет младите шо се враќаат кај родителите, или никогаш не се одделуваат, е ради финансии во најголем %, не желба или некои вредности.

На staycalm, Celltica, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  11. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Не знам за што беше наменето ова.

Пак зависи. Не секој би се сложил со ова. Има вистина во ова.
    Ама пак зборот беше ова.

12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.465
    Поентата ми е, се шо иди од западот и отстапува од некаква традиција не значи дека е некој тренд или (нова) вредност. Некогаш едноставно условите се такви. Како шо е (не)можноста за свое живеалиште. Можи има отстапки, ама зошто иди до нив? Од "бес" или од реална потреба?

На Celltica и Ajronmen им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.922
    Ама какви се тие традиционални општества по ѓаволите и морските коњчиња? Како што живее некое племе на Папуа нова Гвинеја ли?
    Може и од многу наводници не може да се разбереме, три пати препрочитувам и не разбирам.

На Selena01 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Ок, смањи доживљај (од Брисел слеш Скопје) и можда ќе разбереш. Не сите дискусии се за терање во козметички смер со надмудрувања и македонски цинизам и интернет "поени" . (highfive)
    Традиционални општества каде се градат и вреднуваат семејни вредности, се живее со постарите(не, не само ради финансии, туку баш и поради семејни вредности) односно се грижиме за постарите, а не ги носиме во старачки домови или оставаме сами да живеат, со посета еднаш у недела, ако и уопште на пример. :hai:

И фактот што мора да се до/објаснува ова, доволно ја докажува поентата.

Да.

15. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.237
    Финансиите се најчеста причина, но за некого е и вредност.
    Тие кои се растени во такви ептен поврзани семејства и при имање доволно финансии не се делат. Или ги фаќа носталгија, или друг вид криза (анксиозност, трагичен настан...), и се враќаат дома кај родителите.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.922
    Аман намали доживљај.
    Не мора да живееме со постарите во континуитет, цел живот, јер не се цел живот за во старечки дом. Ниту сите што ги знам, што живееле без баби, им умреле бабите во старечки, ниту моите баби и дедовци. Евентуално и тие од запад имаат родители, па не сум чула некој да фрлил родители на улица, баш напротив.
    Семејни вредности не е еднакво на-се гледаме секој ден и од исто тенџере јадеме.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.923
    Можеби е точно дека порано имало повеќе семејства што живееле во заедница со родителите/бабите и дедовците или ги гледале до крај.

Но заборавате дека во истиот тој период родителите имале по 12 деца, од кои едно или две останувале да се грижат за нив а добивале поддршка од сите останати.

Така да, јајцето или кокошката?

Џабе се прајте традиционални со лаптоп во скут и градско парно (минус многудетно семејство).
    На орање море.
    Традиционално занимање нам ни е земјоделството и сточарството.
    Не тука западниве влијанија, па не знам онлајн работа, технологии, маркетинзи глупости.

На staycalm, KateKane, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Мојот доживљај е супер смирен. :D
    Ок.Ама...
    Не за сите. Ок е? Во ред сте со тоа? Може дозвола од вас за тоа? Можете да го разберете ова ? Не?

Нуклеарното семејство (живеење мајка татко и дете/ца) е релативно нова појава(некаде од после втора светска/средина на 20ти век.
    За разлика од живеење заедно со баби, дедовци, тетки, чичковци, што да, е потрадиционалниот тип на живеење, се живеело така со векови и милениуми, логично.

Луѓето се поиндивидуализирани (а и оттуѓени) денес, очигледно.
    На Запад на пр ова, каде неповрзано повеќе преовладува.
    Да, со се старачки домови.
    Не е ваљда и ова фрапантна новост ?
    Или треба и за ова да вадиме психологии и статистики?
    Дали тоа влијае на македонската култура и "традиција" ? Па ако американската и западната култура веќе имаат влијание, ваљда да, тоа е нели и темата.

Но, кога луѓето уствари започнуваат одделено да живеат и се одвојуваат од подалечното семејство?
    На пример за време на урбанизацијата? Потоа комунизмот можда да не играл исто улога?

И дали е навистина толку фрапантно да се рече дека едниот модел е потрадиционален од другиот?
    Или станало веќе ваквото размислување (со се фрапантност) дел од "традиција" ?

Супер си збори темава за стањето со македонската култура и традиција нема веза.

19. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.923
    Ми текна уште едно прашање.

Како тоа стар човек во дом е западно влијание ама дете во градинка не е?

На staycalm, KateKane, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  20. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Ај заврши со сукање мустаќ, па да одговорам.:D

Иначе кој и каде рече дека е/не е?
    Потоа дали на крај на денот детето го земаш и го носиш дома или да?
    Ко што реков, заврши со сукање мустаќ прво...