Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влијанието на западната култура и традиција врз нашата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mrs. right, 19 февруари 2024.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Западните вредности се сведуваат на " у се, на се и пода се ".
    Оддамна е заборавен Иго, Гете или Пруст.
    Само оние без критичка свест сеуште веруваат во митот за совршениот Запад.
    А таму веќе не постои слобода на говор и мисла, основниот постулат на кој почиваше тој магичен свет.
    Поради тоа,патетично е да се пишува за демократија и човекови права, ако позади нив стои геноцид,расизам и негирање на поинакви цивилизации.

Географски сме таму каде што сме, премногу мали, но не и небитни, па е логично да посакуваме да бидеме дел од тој богат свет. Разочарувачки е само што толку се оди во самонегација и се забораваат сопствените историски жртви.
    Не вреди тој автошовинизам за земно царство,а дупка духовна.

На Billy Idol, Mrs. right, ArabellaStarfall и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Офффф... Па испадна дека да основаш ТРАДИЦИОНАЛНО семејство, маж жена и деца е забрането на запад (веројатно на ист начин како кај нас што е забрането се' нетрадиционално).
    Ете, тоа не го знаев. Учиме нешто ново секој ден!

На Ambitious, Lella, Lianna Anna и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Хммм.. каква иронија формираат темиве заедно. :wasntme:
    Screenshot_20240220_104504_Chrome.jpg

На Lianna Anna, Angie1432, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.245
    Авторката се изјасни дека не мисли на такви.
    Значи, лошото секако дека не треба да се вреднува. Ама, и на запад има лошо.
    Тој твој запад дозволи тинејџерка да заврши со кола во ендек.
    Тој твој запад не го казнува демначот на Тејлор Свифт.
    Тој твој запад наметнува штетни Тикток предизвици на цел свет.

5. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.088
    Ако прочита подобро, ќе сфатеше што напишав. Западниот систем на функционирање на институциите за мене е далеку поприфатлив од македонскиот.
    Западни вредности?

Те молам.
    За некои работи, треба и некогаш да се гордееме со тоа што сме и кои сме.

Затоа и западот полека се врти према десничарските сили. Погледни ја наклонетоста на народот на запад за промени. Што ти кажува тоа?

На Amellie13 и sonuvana им се допаѓа ова.
  6. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Си го исплукав кафето :D

А зошто мислиш дека се обраќам директно на авторката на темата? Па има овде и други луѓе вклучени во дискусија за западот со секакви написи поврзани и неповрзани со тоа што авторката сакала да каже.

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.245
    Па, на неа треба.
    Оти сите други помешавте за што се збори без да ја прашате.

8. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.088
    Кога не гледаш проблем со овој случај, јас не гледам како би продолжила било каква дискусија со тебе.

Само што се работи за деца и 50 годишен маж.

Не гледал проблем:headbang:

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Каква сликовита слика и пример за духовита дискусија. :D:D
    Ха,ха,ха и така тоа :D:D

Последна измена: 20 февруари 2024
    На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Па така функционираат институциите поради нивниот :devil:западен:devil: менталитет, не само начинот на кој се уредени.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.666
    Ниту западот ниту Европа се вртат кон десно или лево. Секаде се дешаваат промени, така било, така и ќе биде. Во Полска после 8 години загуби десничарска партија која забрани абортус и прогласуваше слободни ЛГБТ зони. Во Германија после 15 години владеење на десницата на Меркел, дојде Шолц. Во САД Обама истера 2 мандати, потоа дојдоа републиканците и Трамп, па пак демократите, сега може пак Трамп да победи итн. Приказните дека светот се врти на десно се слични како и оние дека ЕУ се распаѓа, најчесто на нив мастурбираат конзерви.

На Lianna Anna, Tanjamm, RespectAndObey и 2 други им се допаѓа ова.
  12. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Можев да напишам некој англицизам поврзан со моето плукање на кафето, но јас избрав патриотски да го преведам на македонски, во чест на нашата култура и традиција! Наместо да ме ругаш, треба да ме пофалиш што се оттргам од западната култура на англицизми и гифови! :*:

13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Па и те фалам...духовита дискусија....модерна, западњачка, брза и кратка...си имате стил, доследно :D:D

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.088
    Изгледа го користиш експлорер штом приказните се уште не допатувале до тебе.
    Една токму таква земја каде моментално победи десничарска партија е Холандија.
    Земја каде токму тие отпадоци како родови, мигранти од трети земји, проституција, итн, се причините за народот да се врти према десно.

Подобро конзерва, него да гледам разврат по улици и да се правам дека ми е сеедно стари прчови во сукњи да бидат покрај деца. Фала, ама паметот се уште ме служи.

На Bratot, Billy Idol, sonuvana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.093
    Допаѓања:
    55.827
    Муабетот ми беше, зошто некој би го засегало (тебе) што некој друг става на кантар. Мене не ме засега ако некој избира западна „слобода“, ама ич.

Еве гледаме западниот свет кого гласа, особено САД. Многу мудри избори имаат, иако повеќе од еден. :)
    Тешко ви е да прифатите дека пропагандата и цензурата и таму е пуштена на најјако.
    Нејсе, нема да коментирам повеќе за ова, барем не тврдам дека има држава каде се е совршено и се цвета.

На Billy Idol, Mrs. right и nextredstyle им се допаѓа ова.
  16. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.088
    Не знам што да ти одговорам на ова. Искрено, без зборови ме остави.

Институциите функционираат затоа што западот го голта се она што ЛГБТ го сервира, а не што пола плата ти оди на данок:D Ок, фала што ми разјасни.

На sonuvana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.666
    Во Холандија победила десница и цел свет се врти сега накај десно. :D Пошто десничарите во Холандија ќе владеат сигурно едно 50 години. Јас никаде не реков погоре дека светот се врти накај лево или десно, ти сакаш да веруваш во тоа. Сигурно си се сечела по нозе за ситуацијата во Полска али работите секаде се менуваат и тоа е нормално. Можам да замислам колку трауматично си го доживеала поразот на Ла Пен или неочекуваното формирање на влада од страна на Педро Санчез. Јас се надевам дека Трамп ќе победи за да се намириш. Мигрантите ги нарекуваш отпадоци? Па ти ја навреди пола наша дијаспора. :)

На Lianna Anna, staycalm, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.088
    Имаш мигранти дојдени да бидат полезни за општеството и отпадоци работоспособни мигранти кои дошле да го цицаат системот и уништуваат функционалност на една држава. Истите тие правејќи се жртви на бродови, додека ги кинеа своите документи. Истите, тие што прават терористички напади низ цела Европа. Да, тоа се тие отпадоци.

Еве ти актуелни вести да си прочиташ и да не живееш повеќе во заблуда.
    https://www.theguardian.com/world/2...ch-europe-growing-taste-for-control-and-order

На Miss666, Bitter-Sweet, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Пола форум од запад ни пишува, другите се во темата бугарски пасоши за да одат на Запад. Ај овие што кажуваат дека западните вредности им пречат, проверете во темите патувања, одмори кај оделе, во кои фирми барале работа, работеле, каде оделе на сезонска работа, за кои градови се распрашуваат. Колешка ми замина во Германија со мажот. По некој ден детето паѓа, крши рака, иако не знае германски, го носи во болница, снимаат, превезуваат рака па дури потоа прашуваат за осигурување, а немале осигурување. Истата жена трудна овдека со детето, книшка и фрлаа нашиве на шалтер, газдата ја имал одјавено без да знае. Тоа се тие наши вредности...Несовесност, некултура, ќе те умрат по болници од немарност...Има и полошо и од ова нашево, истокот каде опозиција им е во егзил, а граѓаните ги јаде помрачна и им се одзема имот за едно мочано Фб статусче. Тој во Холандија не формираше влада, нели? Сам влада не можеше да формира, не е победник.

На Adidas888 и Ketchup им се допаѓа ова.
  20. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Сељачишта се нашиве мигранти колку што се и тие другите. Нити сакаат јазикот да го зборат на новата држава, ниту култура попримаат освен ако мораат затоа што нешто е казниво со закон. Мене ми е веќе срам да кажам од каде сум пошто со причина имаме лоша репутација овде.
    Само ти мисли си дека сме нешто многу подобри.

На Ambitious, KateKane, Adidas888 и 2 други им се допаѓа ова.