Влијанието на западната култура и традиција врз нашата

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mrs. right, Feb 19, 2024.

1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Ако ти е срам да кажеш од каде си, тогаш имаш свој личен проблем. Јас секаде каде што одам гордо кажувам што сум и од каде сум. Не се идентификувам со одредена група на нецивилизиран народ кој постои во секоја држава. Во Македонија живее и многу културен народ и интелектуалци. Проблемот што не има повеќе вон Македонија, е само поради функционален систем. А не поради тоа што сакам детето да ми прифаќа педофилија од настрани личности и тоа да ми се сервира како нормално.

Како пишувате, сите се отселивме само за децата да ни учат за ЛГБТ заедниците. :D

Miss666, Bratot and Billy Idol like this.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Не се нормални мајке ми :D.
    Во другите теми се препукуваат дека не требало да се биде домаќинка и требало да биде се 50-50 а тука го плукат западот и викат дека треба да си ја задржиме традицијата. :D
    Ај кога ќе се одлучат шо сакаат, нека пишат па да дискутираме :D.

Ambitious, Tanjamm and Angie1432 like this.
  3. Ketchup

Ketchup

Сте отишле на запад и од таму ја ругате културата во која живеете. Што докажувате со ова? Дека кешот сепак побитен од моралните вредности и традицијата? Супер, ние тука ќе ја чуваме традицијата, додека секојдневно слушаме за трагедии поради лошиот систем, ама вам ви е тешко, поради тоа што сте приморани да имате почит кон некој поразличен од вас. Мизерија.

winnie02, Lella, Lianna Anna and 6 others like this.
  4. staycalm

staycalm Форумски идол

Девојко, сфативме од дваесетте постови дека не ти се допаѓаат „настрани личности од ЛГБТ заедниците, педофили и болни луѓе (и ги изедначуваш сите во едно, во сите постови) муслимански мигранти“ и 300 други тракатанци, па што чекаш бе, врати се во државата од која си заминала!

Овде се негува се' спротивно од тоа што НЕ ти се допаѓа на запад! Еве сега ќе дојдат и десничари на власт, за кои се уби спамирајќи дека цел свет се врти кон крајно десничарство и конзерватизам, јас морам да претпоставам дека се спремаш за враќање назад!

Или, убаво ти е таму, не пушташ гласче таму за либералноста, па на форум ни објаснуваш како во Македонија треба да биде, чии вредности се подобри, а ти си избрала да одиш да живееш во полошите?

5. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Vibes(вибрациите) на темава
    960x0.jpg

Adidas888 likes this.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

На форум сме, како тоа сме се пуштиле чопоративно? Еве јас во 8 саат сабајле им се јавив и им реков ве молам уклучете фемина!!!!! (facepalm)

Би сакала да додадам уште нешто општо он топик.

Не постои совршена култура на светов бидејќи сите ние сме work in progress и еволуираме. Но, факт е дека одредени култури негуваат вредности кои во моментот ни носат поголем бенефит. Во ова време, би рекла дека тоа се западните земји. Помали стапки на корупција, политики за инклузивност и индивидуализам, наука и напредок се вредности со кои јас лично се сложувам и секако дека ќе ги прифаќам нив. Да се огледувам на земји со силно традиционално и религиозно влијание, со ограничена слобода на говор и голема контрола ми е само да се навратам наназад и да ги поништам привилегиите благодарение на кои сум тука каде што сум. Некои од вас не размислиле дека луѓето умирале за слободата која ја земате здраво за готово и е многу очигледно.

Од друга страна, постојат елементи од нашата култура и менталитет кои мислам дека се убави и никој не може тоа да ми го одземе.
    На пример, никогаш нема да се чувствувам како дома, каде и да отидам. Ни едно друго место и луѓе нема да ми го дадат тоа внатрешно чувство.

Вие целосно заборавате дека е "дозволено" да имате сопствен сет на вредности и истовремено да се идентификувате со повеќе идентитети. Тој поглед на "јас сум Македонец, ништо друго не прифаќам" е многу ограничен бидејќи слепото придржување до еден наметнат идентитет од раѓање нѐ прави да стагнираме и ни го крши потенцијалот.

Друго нешто, јазикот и традицијата не се поништуваат од либерални и про-западни вредности и навистина не разбирам како ги ставате сите овие работи во ист ќош. Како што може да се примети, далеку сум од неписмена, ниту пак мислам дека традициите околу празници, прослави и верувања мораат да се избришат за да се вклопиме во Европа.

Disclaimer: Ова се мои мислења, не на замислениот чопор, фала.

Last edited: Feb 20, 2024
    Pixi5, Ambitious, Lella and 9 others like this.
  7. ArabellaStarfall

Имам свое мислење и тоа не значи дека се што постои во една држава треба да го прифатам. Јас ги почитувам законите, го почитувам народот, ги почитувам институциите но, не можам да се согласам со изопачени вредности кои прво се наметнуваат врз деца. Да, имам мислење, не сум амеба без мозок да прифаќам се што либераливе ви продаваат и со тоа се чувствувате на некое повисоко еволутивно ниво. Да, во светот на Харви Епстејн можеби.

Погоре да се надоврзам на еден пост што нема ни поента ни содржина само е шлапнат да постои. За кеш не се продадов, имав доволно во МК. Дури многу убаво објаснив и зошто. Но, не разбирам зошто ЛГБТ мора да бидат споменати во некакви вредности. Тоа е група на луѓе што постои, и тука треба реченицата да заврши. Нема што дете да ми прифаќа мажи на места наменети за деца кога ја покажува својата голотија. Дали се читате вие што поддржувате само затоа што сте геј. Тогаш тоа подеднакво ве прави психолошки нестабилни како и останатите фрикови што ви се пикаат под чадорот на ЛГБТ.

Miss666 likes this.
  8. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Лелеее па ти си била мигрант. :D Ама ваљда не од оние отпадоците, од третиот свет, ти си од Македонија, ама од цивилизираните, вас ве има повеќе вон државата, за жал. Да им бакнуваш нозе на либералите, пошто ако беа десничари на власт, ќе мораше да останеш тука со помалку цивилизираното население и да си ја чуваш и браниш традицијата.

KateKane, Srckata28 and staycalm like this.
  9. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Единствена мана која му ја наоѓам на западот е таа што нивниот менталитет може да биде потиснат со оглед на тоа колку доселеници имаат и од каде се не. Вака и на Балканот во далечнo минато се доселувале луѓе од секаде и оттогаш на ништо не личи.

Last edited: Feb 20, 2024
    Tanjamm likes this.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Сега западот е тој што налага жената да биде домаќинка залажувајќи ја дека е добар избор. Оди гледај за trad wife.

11. ArabellaStarfall

Бидејќи либералите ја измислија имиграцијата.

12. FriendOfDorothy

Еве десничарите во Германија планираат таквите како тебе да ги депортираат.

13. ArabellaStarfall

Каквите ко мене?

14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ако тоа налагање шо го збориш ти е извадено од тик ток, од штотуку опилени пилци и по некој стар вампир на кој му е летната чавката, тогаш ок. :D

15. FriendOfDorothy

Странци, луѓе со мигрантско потекло.

16. staycalm

staycalm Форумски идол

Чекај, светот се стреми кон конзерватизам и десничарство, ништо чудно за некоја година да ги избркаат назад мигрантите (и она е дел од нив). :D

Lella, Ketchup, Angie1432 and 3 others like this.
  17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Е арно де, нека не депортираат заедно со нецивилизираните. Нивно право, нивна држава.

Ние работиме, да. Им плаќаме пензии, да. Али ете ги имаш оние пешки што доаѓаат, се котат ко зајци, лежат, се товат, се дрогираат, тепаат жените по дома, и успут силоваат и колат по улици, измеѓу серење по ќошови, крадење, дерење, коцкање и локање по улици.

Како решат, така. Ја ги разбирам. И ја да сум на нивно место, ќе сиктеросам се, па после и да се одлучам за отворени граници, бар ќе знам шо да прибирам, а шо не.

Miss666 and ArabellaStarfall like this.
  18. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Нема ништо подолу од тоа некој што живее во западна држава, да плука по западна култура и да се удира во гради за Македонија.

Lella, potatoface, Tanjamm and 3 others like this.
  19. ArabellaStarfall

Знаеш дека појма немаш што пишуваш. Како ќе ме брка ако мојот престој е легален:D Прочитај за кого се однесува тоа. Баш за тие отпадоци што ги пишував.

Miss666 and Adidas888 like this.
  20. staycalm

staycalm Форумски идол

Излегле од балканот и отишле на запад, ама најлошото од балканот сè уште го имаат во себе :). Е, најлоши се ваквите.

ane.bella, Tanjamm and Srckata28 like this.