Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влијанието на западната култура и традиција врз нашата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mrs. right, 19 февруари 2024.

1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.083
    По што плукам? Конкретни одговори напиши. Вака само си даваш мислење врз база на глупости.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.665
    Ааа ти си безбедна, си се снашла на време. Убаво, све друго нека избркаат.

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.027
    Верувај ми оти никој не се удира во гради за Мк, остај тука шо зборат. Ама и мене не ми е јасно како можат да ја плукаат раката шо ги рани.
    Така праат исто и арапите, и овие нашиве не се нешто подобри.

На Tanjamm и Srckata28 им се допаѓа ова.
  4. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.500
    Мене малце ми е смешничко кога читам за традиции. Посебно па заради тоа што Македонија е земја во која цвета курварлак. На државна болница - курварлак, секој со секого. Во поголеми фирми - по кабинети се пикаат. Во просвета па тек :D:D:D партал се прават. И ова се луѓе во брак се, не тинејџери. На форумов знаете кои се најактивни теми? Оние за неверства. Ете ви го форумов за жив пример.

Во моја блиска и подалечна фамилија си ги имам, знам. Имав еден дедо, сам се фалеше дека ја варал бабата, возеше едно време камион надвор од Мк, сам си кажуваше дека собирал жени од секоја земја кај што одел. Ја умре млада сирота жена, од стрес се стопи. Исто во фамилија си иам баш таков 'традиционален' брак, кај што жената уште отчет дава ако треба до маркет да иде.

Исто случај скоро што слушнав дека маж 60+ години ја изневерил бабата по некои биртии, па закачил хепатит, мајка ми анализи му правеше.

Ама Македонија е земја каде се негува традиционалниот брак, лол, дувлото на курварлак негувало традиционални вредности. На фејсбук да, со заеднички профили. И до тука. Понатаму во огромен број - тешко.

Последна измена: 20 февруари 2024
    На ane.bella, malerozna, Pixi5 и 16 други им се допаѓа ова.
  5. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.083
    Ќе си избркаат се што има нелегален престој. Нешто што е многу нормално. Не знам што скокаш.

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Па така кажи си бе златна и не се мачи да пишуваш 262727 мислења. Ти смета секој што е поинаков од тебе, сакаш светот да е сочинет од единки кои се копии една на друга и го имаат избришано сето тоа што ги прави нив - нив. Те плаши дека луѓето не се како тебе и тоа го сметаш како загрозување на твојата слобода. Инаку, старите прчови што си сакаат деца ти се веќе во фамилија, во колеги и пријатели, никогаш не им требала сукња за да им се приближат на деца. Ама не гледам дека сте нешто многу загрижени за тоа. :)

На crimson, Lella, potatoface и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Па пишуваш дека на западот немало никакви вредности, изедначуваш западна култура со педофилија што нема врска. Тоа е навредливо.

Всушност, државите во ЕУ имаат многу повеќе закони за сочувување на својот јазик и култура, разни програми и правила за каде мора да се употребува својот јазик, а да се минимизира употребата на англиски.

Ако збориме за Европски држави, кај што западнаците се повеќето католици, зар тука не постоји традиција, семејство, религија, она што вие го сакате и сметате дека е позитивно? Во Америка и некои држави во Европа да си религиозен значи нешто многу поозбилно отколку во Македонија, они знаат да бидат сериозно религиозни.

Така да ете, западот изгледа имал вредности. И безобразно е што се закачуваш за едното нешто што ти смета, за ЛГБТ, кога како што ти кажа, тоа едноставно не е култура, туку е група на луѓе кои постојат и тоа е тоа.

Последна измена: 20 февруари 2024
    На Pixi5, Ambitious, Lianna Anna и 6 други им се допаѓа ова.
  8. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.665
    Екстремнодесничарската АФД имаше состаноци каде се разговарало за депортација (ремиграција) на граѓани кои имаат дури и германски пасош. Хеке, лидерот на радикалното крило на партијата, изјави дека можат да живеат и со 30% помалку луѓе во Германија. 30% од Германија е процентуално невозможно да се луѓе кои имаат нелегален престој. Е сега кога почнаа со собири и протести, твоиве десничари почнаа да се правдаат дека биле погрешно сфатени.

9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Aко ги избркаат сите Македонци од Германија, кој ќе им ги чисти тоалетите во Мекдоналдс? No, in the sense that- you know- :D

На Pixi5, Lella, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  10. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.083
    А да ја оставеше психолошката анализа на мојот карактер на некој постручен, може?
    Бидејќи не гледам дека имаш некаква допира точка.
    Не знам како дојде до мислењето дека ми сметаат различности. Ми сметаат криминалности завиени во форма на либерализам. Кога веќе доаѓаш и си даваш право да ме анализираш, одговори ми што мислиш за тоа што го споделив. Ќе се чувствуваш во ред маж што во главата мисли дека е девојче да биде на места каде ќерка ти би се пресоблекувала?

Не верувам.

Ќе се чувствуваш безбедна покрај мигранти кои нелегално влегле во твојата земја, силуваат, убиваат. И не е тајна дека криминалот е пораснат по нивното пристигнување. Реалност е.

Ако е во ред тоа за тебе, земи си ги дома. Затоа што ни самите странци не ги сакаат тие работи.

На Miss666, Bratot, BlackNight и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.093
    Допаѓања:
    55.827
    Значи од темава можиме да заклучиме дека на запад сите се прифатени и никој не е осудуван, имате слобода за буквално се, никој никого не изневерува и сите си живеат среќни до крајот на животот, дури и религијата таму никого не опресира. Овде да кажиш дека си ги почитуваш јазикот и нацијата ќе те направат патриот вмровец отепан, а на запад тоа значи си го почитуваат својот јазик и култура. О, само да беше толку црно бело, ама не е. Никој не оспори дека тука нема одвратни работи и дека сме ок со нив, или дека на запад нема ништо добро. Ама треба малку да се симнат розевите очила бидејќи никаде не е совршено. Некаде само знаат тој филм подобро да го продаваат од на друго место.

На DaisyDoo, Bratot, Biljarkata и 6 други им се допаѓа ова.
  12. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.083
    Ќе дискутирам и одговорам кога ќе напишеш нешто што има врска со тоа што сум напишала.
    Или сакаш лајкови на постот, па ми вадиш од контекст реченици за да излезеш подобрата верзија во приказната. Ако е така, еве и од мене ќе имаш.

13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Никад не ни излегле од Балканот, па не знаат дека има и полошо од него... :D

Да сакавме западњачка култура, у Америка ќе живеевме.
    Не рамнете Европа со Америка.
    Многу работи се нови и за нас, и за Германците, и за Французите. И на многу од нив исто не им чини, па уште се западњаци по ваши стандарди.

Ојте живејте у Америка недела дена, таму негде кај Скид Роу, плаќајте здраствено што ништо не ви покрива, плаќајте за амбуланта 10000 долари, додека државата на овие пешки шо доаѓаат преку граница додека вести ги снимаат, им дава неделен џепарлак, па ќе ве прашам.

Или па децата праќајте ги у школо, кај шо ќе им сменат и пол и име само оти сакале суќна да носат или со колички да се играат, и тоа без да ве известат, или ќе им исечат и гради и хормони ќе им дадат само после едно јавување на хот лајн за психолошка помош, па ќе праиме муабет.

На BlackNight, Billy Idol, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Кој е тој криминал завиен во форма на либерализам?
    Дали ќе се осеќам безбедно покрај мигранти? Лол, јас веќе не се осеќам безбедно баш пошто живеам покрај луѓе кои го делат менталитетот со тие мигранти. (facepalm)

15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Па има врска, затоа што првично кажа, пф, какви вредности има на запад, не постојат тука вредности. Јас ти одговорив кои вредности, дека иако се отворени на ЛГБТ заедницата, исто имаат и традиција, религија и другите работи што ти рече дека ти се допаѓаат. Тоа ми беше поентата.

16. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.083
    Каде и кога кажав дека на запад нема никакви вредности?
    Конкретно пишував на одредена тематика што не ми се допаѓа, а произлегува од западот, што впрочем и тебе не ти се допаѓа.
    Не знам што е поентава со глумењево.
    Или и ја да почнам да глумам и да напишам дека тебе ти е ок стари мажи да гледаат млади девојчиња во соблекувални.

17. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.314
    Допаѓања:
    13.247
    Секако се за лајкови и поддршка од чопорот, ова од истомислениците де.. :smirk:

Грешен е насловот, требаше да биде: Романтизирањето на Западот - ЗА или ПРОТИВ.

И по се изглеа за ова они се залагаат уствари. Чини или не чини, нема везе западњачко битно е.

Не сфаќаат и не, не моеш да им објасниш.
    (y) :handshake:
    Не бе, грешка си, вака се живее тој American Dream, шо знаеме ние другите. :(

На Gosh и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  18. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    8.284
    Според мене, секаде има предности и негативности. Не е црно или бело работата. Најдобро за мене е the best of both worlds :*:

А инаку, не ни е крив ни Западот ни Марс што во нашиот двор пропаѓа сè.

На Angie1432 и staycalm им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Не може ЛГБТ пропаганда да ти го направи детето геј. Геј имало и порано во Македонија, ама ги женеле, оти немало овдека право на избор. Општо, тоа што пишувате од Берлин, Штутгарт или од Малта ама ви пречи западна култура и вредности е доказ дека згрешиле што ве примиле, нелојални сте изгледа. Инаку, во темите за патувања гледам се за Воронеж, Минск, Сочи прашувате и пишувате. Тоа ви се единствени дестинации, на клет запад не сте биле, не ни планирате, да не ве расипе. И што пиша членката од погоре, овде има толку расипаност и швалерисување, па традиција сме имале, семејни вредности. Боже, боже...

На FreeToGo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Тањо, Русија не е запад. Оф топик си.