Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вметнување ретинол во негата на лицето

Дискусија во 'Лице' започната од Mishela, 6 декември 2022.

1. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    1.610
    Некоја искуство со ретинолот на Накоми? Сакам да почнам да го користам тој со најмала концентрација. Лицето ми е склоно кон акни и почната е појава на фини линии. Или препорака за некој друг што е со пристапна цена, а добар.

2. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.824
    Допаѓања:
    8.703
    Ај сега некоја да ми објасни што е бакучиол и како се користи, дали има некои нус појави на сува кожа?

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.351
    Бакучиол му доаѓа како природна замена за ретинол. Како да кажам, ко растителен ретинол. :D
    Колку што се сеќавам, не е дериват на витамин А, туку се добива од семки на некое растение. Во теорија, толку знам.

Наводно бил понежен за кожата од класичен ретинол, без да прави некои иритации на кожата и слично. Немам користено досега, па немам искуство за споделување. На листата за купување ми е еден бакучиол серум од Пурито мислам беше, па ќе споделам кога ќе го купам и испробам.

На JoyJoy, Маја Т, Tam4yy и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.824
    Допаѓања:
    8.703
    Добро, ќе почекам рецензија на користен производ. Во последниов период кожата нагло ми се осуши. Едно време ја оправив и сега пак е пепел.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    247
    Devojki mala pomos:)Koga koristite retinol, pa potoa se stava hidrantna krem, dali za brckite okolu ocite stavate nesto retinol za oci ili dr krem za oci?

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683

Да крема за очи на Др.Хаушка моментално :)

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.351
    Јас ставам серум насекаде, можеби не директно, ама сепак ставам. Поточно, разнесувам со прсти остатоци од ретинол серумот - од образите, накај делот под очите. Само таму кај што обично се прават брчки. Скроз под окото не, зашто мислам дека немам потреба.
    За под очи не користам некоја посебна крема, таа за лице си ја користам. Не мириса на ништо, па не ми прави проблем (Geek&Gorgeous happier barrier).

На simplegirll му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.448
    Допаѓања:
    38.477
    Знам дека е сто пати прашано и напишано, ама ќе ми значат совети за воведување на серум со ретинол. 36 години, брчки освен една на чело немам нешто посебно, нормална кожа.
    Моментално користам серум со хијалурон од geek&gorgeous, Ц витамин од Nacomi и повремено серумот со ниацинамид од балеа.
    Планирам Ц и хијалурон да користам наутро пред бб кремата (со 30 фактор е), навечер ретинол 2-3 пати неделно, другите дена ниацинамид и хијалуронскиот.
    Дали е добра таква рутина? Со колкав процент да почнам? Се мислам да го пробам тој од Nacomi со 0.25, или тој од 0.35 комбинација со бакучиол е подобар?

9. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683

Можеш прво да воведеш ретинол додека се навикне кожата , потоа да воведеш ретинал. На пр ретинол 0.25 па да земеш ретинал 0.5
    Ама на почеток додека се навикне кожата , еднаш неделно користи го. Потоа можеш два три пати.
    Рутината е ок мислам. :)

На JoyJoy и kristina.k им се допаѓа ова.
  10. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    3.115
    Цел живот носам наочари со диоптер. Последниве ги носам некои 6-7 месеци. Сѐ до тогаш, имав едни што не ми покриваа голем дел од делот под очите. Овие сегашниве ми покриваат.

Кога ги тргам пред огледало, забележувам дека имам некои чудни линии под очите. Не се класични подочњаци шо ги викаме, туку баш како... брчки? Не знам дали се брчки. Како изморени очи, кожа, да речам. Веројатно знак на стареење, претпоставувам. Е, сега, сакам да почнам со ретинол или бакуч... како и да се вика.

Што ќе ми препорачате?

На JoyJoy и TrueToMyself им се допаѓа ова.
  11. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.064
    @Ketchup @MayDiamonds @koritsaki Се извинувам, дали е овој ретиналот што го фалевте во претходните страни? :)
    Screenshot_20250112-155545_Chrome.jpg

На JoyJoy и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    3.139
    Колаген во прашок, серум со витамин Ц и хијалурон, ретинол, креми со кофеин. Но, најпрво да одиш на дерматолог.

На JoyJoy и theunforgiven им се допаѓа ова.
  13. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    3.115
    А неееее, не сум тој тип т.е. не сум во можност на дерматолог да одам периодов.
    Постојано си го негувам лицето, па сега сакав дополнително да додадам нешто, затоа прашав.
    Колаген во прашок мислиш да пијам ли?

Има ли некој серум кој во себе содржи, пример, витамин Ц заедно со хијалурон или, пак, сѐ посебно морам да купам?

14. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Да тој е. :)
    Инаку јас моментално веќе година како преминав на Адаферин и видов многу големо подобрување во текстурата на кожата и порите за разлика од кога користев ретинол, мислам дека ниеден од тие кои го пробав (G&G, Isntree, Cosrx) не ми беа доволно јаки

На JoyJoy и Maylin им се допаѓа ова.
  15. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
  16. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.064
    Ви благодарам. :l: Дали го стававте на сува или на влажникава кожа? На интернет насекаде прочитав различни мислења, па затоа најдобро ми е да си прашам. :lol: Прв пат ќе користам ретинол.

На JoyJoy и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    На сува кожа се става ретиналот :)

18. Romina

Romina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    163
    Здраво девојки, ако може малку помош. Го купив ретинолот на Ordinary 0.2, на кутијата пишува да се користи после water-based serum. На каков серум се мисли поточно? Што користите вие пред да нанесете ретинол?

19. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    375
    Дали некоја ја има пробано оваа маска со ретинол?

Прикачени фајлови:

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.395
    Здраво,

Веќе некое време се мислам за Ретинол. Имам 43 и до сега не сум користела ретинол. Ама имам неколку темни дамки па наводно ретинол е добар за тоа. Ниацинамид серум во моментов користам на LaRoche и сакам плус ретинол. Исто еднаш неделно правам пилинг со Лореал пилинг против темни дамки.
    Читав на нет многу е фален CeraVe ретинол баш за темни дамки. Имате искуство со овој?

Инаку најблиску до ретинол имам Бакулиол серум користено и супер ми пријаше.