Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вметнување ретинол во негата на лицето

Дискусија во 'Лице' започната од Mishela, 6 декември 2022.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    На интернет се пишува така да не можам да се осврнам на тоа.

2. 17.06.'15

17.06.'15 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2015
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    51
    Статиите се од доктори, во секој случај, секој си знае најдобро за својата кожа :)

3. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    10.709
    Кои се негативните ефекти од користење ретинол на долг рок? Пример за некои 10-20 години? Помалку брчки или има и нешто друго? :?: Јас почнав со адапалене (поради акни), па преминав на ретинАл, а за некоја година планирам да воведам трет. Но ме интересира дали стварно има негативни последици како што се тврди на форумов.

4. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    404
    Јас ретинол почнав да користам на 26 години, до тогаш и генерално не користев никакви серуми, само пена за чистење, тоник и хидратација.
    Инаку користам на Ordinary, многу е добар и има со поголема и помала концентрација таман градациски да се вметнува

5. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    2.620
    Дали го има во Македонија?

6. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Јас долго време го проучувам ретинолот и неговото дрво бидејќи секако не е еден има и послаби и појаки верзии,
    Можам да кажам кај нас во Македонија ретинол се почнува прилично од 30тите години па нагоре како што е и препорачано.
    Ретинол е одличен за брчки,линии,текстура кога збориме висок процент и со убава текстура.
    Но ретинол е уште појак кога ќе се комбинира со пептиди,церамиди бидејќи уште толку се израмнуваат тие брчки и таа текстура и подлабинска хидратација и е одлично комбо заедно исто така поубави резултати се достигнуваат.

За акни не би рекла дека е ретинолот (зависи какви се ) бидејќи тие се иритирани веќе ,осетлива е кожата многу , тогаш би можело да се иде со adapalene gel како што имаат la roche posay бидејќи тоа е вид на ретиноид но направен за тие акни длабински да чисти без никаква реакција ( сите имаме различна кожа може некој да има реакција кога се започнува ).

Одлична верзија што ја имам научено од корејците е Бакучол,природен ретинол , растение е и исто дериват на Витамин А.
    Сеуште Европа го тестира и сеуште искачаат со докази за него додека во Кореа тој е најпознат бидејќи тие немаат ретинол. Бакучолот не прави никаква реакција,длабински помага за тие брчки и текстура ,дозволен е за трудници и додека се дои, дозволено е и насабајле да се користи бидејќи е природен.

Имам уште многу знаење за ретинол ама малце ќе заштедам , да научам уште многу работи за него .

На Tam4yy, carly j, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    10.709
    За жал овој го нема кај нас, а формулата на сона не ми одговара баш.

На Bella__ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Хм,таа сона ја слушам често ама многу ми се жалат од нејзе. Вие што сакате дс постигнете ? Тоа ми е битното

9. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    10.709
    Превенција од акни.

10. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    За превенција ти треба двојни чистење навечер ( масло и пена / гел ) ,еднаш неделно хемиски пилинг ( за длабински се да исчистиш) може да е скраб а може и со некоја киселина зависи колку ти е сензитивно лицето. И ретинолот ќе помогне ама не толку ,затоа чистењето длабински е најбитно да не се затнат тие пори и да се направат акни и црнки и да се воспалат :) .

На Tam4yy и Polyincognito им се допаѓа ова.
  11. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    10.709
    Го правам се тоа. :) Само мислев во колекцијата да имам и адапалене.

12. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Убаво би било само треба да го најдеш кај нас или онлине од кај нив

13. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Мислење за ретинал и компарација помеѓу ретинал и ретинол ?
    Дали 0.05% ретинал ( што соодвествува на 0.5% ретинол ) е добар за почеток, на 27 години ?
    Малку ме плаши тоа што често се добиваат реакции на кожата, а и ретиналот е со поголема ексфолијациска моќ од ретинолот, па имам впечаток дека ми е рано за таков продукт ( а добив препорака од козметичар ).

Последна измена: 11 април 2023
  14. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Не би рекла да идеш право на ретинал сепак е појак и ќе имаш реакции и можеш да си ја уништиш бариерата.
    Подобро да се почне со ретинол и 1% не е лошо ама ако имаш сензитивна кожа можеш и со 0.5% сега лето иде јако е многу сонцето ( секако е само навечер) но сепак,подобро е полека да се навикне кожата да видиш како ќе реагира и дали ке е во ред па после тоа ќе си следиш резултати и се

На Tam4yy, buba4e89 и Polyincognito им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ретинолот е идеален за зима, за летоска само тоник со негова состојка внатре поблага варијанта.

16. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Може и така (иако на некои не им сметс ретинол летоска затоа дадов таков предлог ) :)

17. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    1.249
    Сакам да вметнам ретинол, па би сакала предлози кој е добар за почетници и што крем да користам во комбинација.
    Други продукти што ги користам се пена за миење на лице, тоник и хидратантен крем.
    Треба ли нешто да променам, да додадам?
    Имам значително чисто лице, кожата повремено ми е сува, а забележувам доста големи пори.
    Би ми значело мислење.

На Tam4yy и Bella__ им се допаѓа ова.
  18. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Почни со мал процент само навечер и 2-3 пати неделно за да видиш како ќе реагира.
    Гледам на накоми го фалат и јас знам дека на косарекс е исто одличен само што го имам пробано е малце маслен серум варијанта ама секако малце се става.
    Супер ти е рутината само зависи кремата со што ти е бидејќи ќе ти треба моќна крема хидратантна да го издржи ретинолот он знае малце напочетокот да суши и да затегнува бидејќи длабински навлага и ги потполнува тие линии брчки и се.
    Ме интересира ретинолот ти е само за порите големи? Бидејќи имаш чисто лице ако ти е само за тоа подобро да идеш со тонер или серум со киселина посебно направено за тоа па подоцна ретинол. Ова е само прашање :) .

Прикачени фајлови:

• IMG_8341.jpeg
      IMG_8341.jpeg
      Големина на фајлот:
      119 KB
      Прегледи:
      30
    • IMG_8340.jpeg
      IMG_8340.jpeg
      Големина на фајлот:
      122,4 KB
      Прегледи:
      31
    На koritsaki, butterfly6223 и Polyincognito им се допаѓа ова.
  19. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    1.249
    Па да претежно за порите. Брчки ситни некои имам помеѓу веѓите и на челото.
    А каков серум со киселина би ми предложила?

20. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Со бха киселина ( тоа е салицилна киселина ) што се користи само навечер и 1-2 пати неделно напочеток. Докажан е најмногу дека помага за порите,црнките тој предел поради тоа што тој влага внатре во порите ги чисти и минимализира . Секако се почнува со мал процент и после него обавезно хидратантна крема што си имаш. Исто да напоменам не е препорачливо и не смее да се меша со други киселини :) .

На butterfly6223 му/ѝ се допаѓа ова.