Вметнување ретинол во негата на лицето

Дискусија во 'Лице' започната од Mishela, 6 декември 2022.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    На интернет се пишува така да не можам да се осврнам на тоа.

2. 17.06.'15

17.06.'15 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2015
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    44
    Статиите се од доктори, во секој случај, секој си знае најдобро за својата кожа :)

3. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.963
    Допаѓања:
    10.278
    Кои се негативните ефекти од користење ретинол на долг рок? Пример за некои 10-20 години? Помалку брчки или има и нешто друго? :?: Јас почнав со адапалене (поради акни), па преминав на ретинАл, а за некоја година планирам да воведам трет. Но ме интересира дали стварно има негативни последици како што се тврди на форумов.

4. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    380
    Јас ретинол почнав да користам на 26 години, до тогаш и генерално не користев никакви серуми, само пена за чистење, тоник и хидратација.
    Инаку користам на Ordinary, многу е добар и има со поголема и помала концентрација таман градациски да се вметнува

5. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    2.603
    Дали го има во Македонија?

6. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Јас долго време го проучувам ретинолот и неговото дрво бидејќи секако не е еден има и послаби и појаки верзии,
    Можам да кажам кај нас во Македонија ретинол се почнува прилично од 30тите години па нагоре како што е и препорачано.
    Ретинол е одличен за брчки,линии,текстура кога збориме висок процент и со убава текстура.
    Но ретинол е уште појак кога ќе се комбинира со пептиди,церамиди бидејќи уште толку се израмнуваат тие брчки и таа текстура и подлабинска хидратација и е одлично комбо заедно исто така поубави резултати се достигнуваат.

За акни не би рекла дека е ретинолот (зависи какви се ) бидејќи тие се иритирани веќе ,осетлива е кожата многу , тогаш би можело да се иде со adapalene gel како што имаат la roche posay бидејќи тоа е вид на ретиноид но направен за тие акни длабински да чисти без никаква реакција ( сите имаме различна кожа може некој да има реакција кога се започнува ).

Одлична верзија што ја имам научено од корејците е Бакучол,природен ретинол , растение е и исто дериват на Витамин А.
    Сеуште Европа го тестира и сеуште искачаат со докази за него додека во Кореа тој е најпознат бидејќи тие немаат ретинол. Бакучолот не прави никаква реакција,длабински помага за тие брчки и текстура ,дозволен е за трудници и додека се дои, дозволено е и насабајле да се користи бидејќи е природен.

Имам уште многу знаење за ретинол ама малце ќе заштедам , да научам уште многу работи за него .

На Tam4yy, carly j, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.963
    Допаѓања:
    10.278
    За жал овој го нема кај нас, а формулата на сона не ми одговара баш.

На Bella__ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Хм,таа сона ја слушам често ама многу ми се жалат од нејзе. Вие што сакате дс постигнете ? Тоа ми е битното

9. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.963
    Допаѓања:
    10.278
    Превенција од акни.

10. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    За превенција ти треба двојни чистење навечер ( масло и пена / гел ) ,еднаш неделно хемиски пилинг ( за длабински се да исчистиш) може да е скраб а може и со некоја киселина зависи колку ти е сензитивно лицето. И ретинолот ќе помогне ама не толку ,затоа чистењето длабински е најбитно да не се затнат тие пори и да се направат акни и црнки и да се воспалат :) .

На Tam4yy и Polyincognito им се допаѓа ова.
  11. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.963
    Допаѓања:
    10.278
    Го правам се тоа. :) Само мислев во колекцијата да имам и адапалене.

12. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Убаво би било само треба да го најдеш кај нас или онлине од кај нив

13. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.038
    Мислење за ретинал и компарација помеѓу ретинал и ретинол ?
    Дали 0.05% ретинал ( што соодвествува на 0.5% ретинол ) е добар за почеток, на 27 години ?
    Малку ме плаши тоа што често се добиваат реакции на кожата, а и ретиналот е со поголема ексфолијациска моќ од ретинолот, па имам впечаток дека ми е рано за таков продукт ( а добив препорака од козметичар ).

Последна измена: 11 април 2023
  14. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Не би рекла да идеш право на ретинал сепак е појак и ќе имаш реакции и можеш да си ја уништиш бариерата.
    Подобро да се почне со ретинол и 1% не е лошо ама ако имаш сензитивна кожа можеш и со 0.5% сега лето иде јако е многу сонцето ( секако е само навечер) но сепак,подобро е полека да се навикне кожата да видиш како ќе реагира и дали ке е во ред па после тоа ќе си следиш резултати и се

На Tam4yy, buba4e89 и Polyincognito им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Ретинолот е идеален за зима, за летоска само тоник со негова состојка внатре поблага варијанта.

16. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Може и така (иако на некои не им сметс ретинол летоска затоа дадов таков предлог ) :)

17. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    1.147
    Сакам да вметнам ретинол, па би сакала предлози кој е добар за почетници и што крем да користам во комбинација.
    Други продукти што ги користам се пена за миење на лице, тоник и хидратантен крем.
    Треба ли нешто да променам, да додадам?
    Имам значително чисто лице, кожата повремено ми е сува, а забележувам доста големи пори.
    Би ми значело мислење.

На Tam4yy и Bella__ им се допаѓа ова.
  18. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Почни со мал процент само навечер и 2-3 пати неделно за да видиш како ќе реагира.
    Гледам на накоми го фалат и јас знам дека на косарекс е исто одличен само што го имам пробано е малце маслен серум варијанта ама секако малце се става.
    Супер ти е рутината само зависи кремата со што ти е бидејќи ќе ти треба моќна крема хидратантна да го издржи ретинолот он знае малце напочетокот да суши и да затегнува бидејќи длабински навлага и ги потполнува тие линии брчки и се.
    Ме интересира ретинолот ти е само за порите големи? Бидејќи имаш чисто лице ако ти е само за тоа подобро да идеш со тонер или серум со киселина посебно направено за тоа па подоцна ретинол. Ова е само прашање :) .

Прикачени фајлови:

• IMG_8341.jpeg
      IMG_8341.jpeg
      Големина на фајлот:
      119 KB
      Прегледи:
      25
    • IMG_8340.jpeg
      IMG_8340.jpeg
      Големина на фајлот:
      122,4 KB
      Прегледи:
      25
    На koritsaki, butterfly6223 и Polyincognito им се допаѓа ова.
  19. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    1.147
    Па да претежно за порите. Брчки ситни некои имам помеѓу веѓите и на челото.
    А каков серум со киселина би ми предложила?

20. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Со бха киселина ( тоа е салицилна киселина ) што се користи само навечер и 1-2 пати неделно напочеток. Докажан е најмногу дека помага за порите,црнките тој предел поради тоа што тој влага внатре во порите ги чисти и минимализира . Секако се почнува со мал процент и после него обавезно хидратантна крема што си имаш. Исто да напоменам не е препорачливо и не смее да се меша со други киселини :) .

На butterfly6223 му/ѝ се допаѓа ова.