Вметнување ретинол во негата на лицето

Discussion in 'Лице' started by Mishela, Dec 6, 2022.

1. Bella2_

Bella2_ Истакнат член

Не се базирај на тикток тоа е све платена реклама. Само дерматолози што знаат што зборат со докази и проверувај на интернет како и што го пишува бидејќи на крајот од денот збориме за лице.
    Не смее ретинол со други киселини бидејќи ќе го пресушиш и ќе ја уништиш бариерата на кожата. Како што ти кажаа погоре убаво. Понатака ќе ги вметнеш на денови кога ќе немаш ретинол :)

Јас сега почнав да користам бакучол со ретинал па да видиме.Јас имам најсезитивна кожа со проблематила хаха :)

MayDiamonds and Waverly Raven like this.
  2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Јас сакав да пробам ретинал, ама до сега шо сум забележал во мк, ниту еден од производите со ретинал не ми одговараат поради други состојки, зашто имам себ. дерматит.

3. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Фала ти.

Инаку заборавив да нагласам дека претходно имам користено Бакучиол (тој на Skindivision) но не видов никакво подобрување ни во брчките ни во текстурата на кожата, па затоа се одлучив да почнам со ретинол.

Инаку и јас имам ептен сензитивна и проблематична кожа меѓу другото со акни и флеки..

Не знам дали бакучиолот има некое влијание во однос на толеранцијата кон ретинолот (затоа сепак земав со најнизок процент 0.1) :?:
    некој можеби што знае да одговори? :)

Bella2_ likes this.
  4. Waverly Raven

Бакухиолот иако го викаат био-ретинол, е сосема различна супстанца ајде да речам, од ретиноидите(тука спаѓа ретинолот), нема врска со витаминот А. Едино се смета дека има слични својства, ама тоа не е клинички/научно докажано.

Додуша и за ретинолите нема толку многу истражувања како за третиноинот врз кој се базирани најголем дел од анти-ејџ истражувања и докази во сферата на ретиноидите. Имајќи предвид дека и ретинолот е дериват на витаминот А така и него му се препишуваат дел од дејствата, но е занчително понежен од третиноинот.

Evil and MayDiamonds like this.
  5. Bella2_

Bella2_ Истакнат член

Бакучиолот е природно растение и е дериват на витамин а да со помалце негативни ефекти затоа и го почнав но во мојот има и ретинал тоа е појако од ретинол. Искрено мене засега ми е одличен но скапа состојка е да ја најдеш бидејќи е корејска и си ја користат тие што си знаат и што имаат пробано виделе резултати.
    Бидејќи не е киселина како ретинол е побавно да ама па многу ефективен и според мене повеќе би помогнало за акни додека ретинолот си е за против брчки.

MayDiamonds likes this.
  6. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Дали правите пауза од користење ретинол летово? Некаде ми е останато во сеќавање дека не треба во лето да се користи и јас од јуни престанав да го користам. Инаку, оваа крема со ретинол ја користам дека почетник :) ама искрено не забележав некоја промена. Два пати неделно ставав од јануари до јуни. 1645204593-41t666F2UtL._SL500_.jpg

7. Цунами

Цунами Истакнат член

Жемски, се одлучив за ретинолот од Nacomi, арно ама нигде го нема на залиха... во дм некоја случајно да не го видела оној со 0.5 концентрација, дека само тој со бакучиол таму го видов, исто и по онлајн продавнициве.

8. Waverly Raven

Пиши им на ДМ во порака на фб за конкретниов производ и ќе ти кажат каде го имаат.

Цунами likes this.
  9. DevilGirl212

DevilGirl212 Популарен член

Дали некоја го има користено овој на Dr.Viton и како сте задоволни од него?

Attached Files:

10. Bella2_

Bella2_ Истакнат член

Тешко дека од крема ќе видиш некој длабоки резултати. Они не се толку концентрирани како што се серумите затос и ретинол како серум најмногу се препорачува и се користи.
    Можеби е добра крема за почетници но не е доволно за да се види резултати , а ниту ни за да ја навикнеш кожата на таа состојка.

Иначе нема везе дали е лето или не за ретинолот нема граница, кај нас само се шират такви информации. Има толку докази од дерматолози / лекари со докази и со испити и тестирања каде што покажуваат се додека си носиш јак фактор сабајле и се грижиш за кожата нема да имаш проблем. Креми со ретинол може да се ставаат и повеќе пати неделно бидејќи не се толку концентрирани ( зависи и колку е сензитивна кожата ), додека серумите се веќе подлабоко во кожата и посериозно треба да бидат сватени. :)

Zumbulce9 likes this.
  11. CooperD

CooperD Популарен член

Батали ја фирмава.
    На гугл неможеш ни да ја најдеш од кај е ниту пак некакви критики или ривју за производите.
    Имаш многу добри брендови на наш пазар. Најди друго

DevilGirl212 and Bella2_ like this.
  12. vviktorijaaa

vviktorijaaa Истакнат член

Почни со 0.25 прво не оди одма на 0.5

13. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Дали некој користи лосиони/креми за тело со ретинол? Има интересни видеа каде што се шегуваат дека сите што ставаат ретинол само на лицето и вратот по неколку години ќе изгледаат со глава како бебе а тело како баба :rofl: па ме заинтересира дали и кога е време да се почни со користење и за тело :?:

Bella2_ likes this.
  14. Bella2_

Bella2_ Истакнат член

Кога е есен / зимо и сме покриени бидејќи иначе ќе треба да ставаш фактор и за тело. Можеби ќе помогне со нешто хаха ама искрено за тело е направено ќе треба многу време и многу користење и да е поголем процент за да видиш некојс голема разлика ама вреди дс се проба . :)

MayDiamonds likes this.
  15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

@Bella2_ @koritsaki
    Probav toj nacin so retinolot i super e, eve vtor pat nedeleva stavam i ne mi prave taka ko predhodno, so perutenje, suvost, peckanje..
    Samo se mislam dali se postignuva and fektot na toj nacin, deka poveke na krema e tretmanot hahaha.
    Ne stavam kolicinski mn krema onaka kolku da pominam liceto, retinol, pa povtorno malku krema

Bella2_ and koritsaki like this.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Да да, се постигнува ист ефект само иритација што не ти прави :)

Last edited: Aug 19, 2023
    Leo-nora and Bella2_ like this.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Јас овој го користам, кожата никад не ми била помазна и може да се користи секој ден
    6qyzz7zod7tx.jpg

Last edited: Aug 19, 2023
  18. Bella2_

Bella2_ Истакнат член

Како што ти кажаа погоре се согласувам 100% ,кремата не достигнува толку длабоко колку серумот така што нема да имаш никаков проблем ниту во гледање резултати. Само си треба време и грижа и трпение за процесот.

Leo-nora likes this.
  19. ivanchos

ivanchos Популарен член

Предлог крема со ретинол? Имам неколку плитки брчки кои сакам ги намалам. Дали некој знае дали сеуште има кај нас Аирол крема со третиноин?

20. Waverly Raven

Аирол веќе некое време не се произведува, третиноин кај нас нема ако не се лажам. Да провериш по аптеки во Косово, Србија, Бугарија…