Нив календар. Глутен од полни 8. Кога син ми беше бебе беше од полни и. Сега за ќерка ми ќе чекаме 8. Вие тазе мами кога дадовте? Како е според ваши педијатри?
@duffi @Annath Значи, и јас со прво дете дадов со 7+, 2017 година. Вчера мала беба полни 7, ја носев на редовна контрола и матичниот ми кажа во 7 само месо, глутен во 8 да дадам, сзо имал нов календар. Небитно. Јас секако си се водам по педијатарот. Ќе проба се нема да остане непробано. Ме интересираше искуство од сега што имаат бебиња што им кажуваат педијатрите.
Ако се водиш по него почекај. Сзо вели дури од 4-6 м пожелно е да е воведен. Колку порано толку подобро оти се намалувал ризикот од алергии.
јас знам дека 7 полни треба а најкасно до 9, ама ете тој вика дека од годинава бил сменет календарот.
Јас дадов на 6 ипол со доручек. Супер поминавме, сега пред 7 и месо и ручек па тек накај 7 ипол 8 млечно. Планирам од 8 и вечера.
Па не ми се верува дека е грешка. Не е страшно и да дадам ама кажав што ми кажа. Некој да се консултирал со друг педијатар...?
Абе не дека тумачам. Побарав мислење од други педијатри моментално на деца колку моево, дали исто кажуваат. Ама очигледно нема или никој не прашува педијатар
Јас на 6 и 10 дена еве баш гледам сум дала глутен преку гриз. Супер поминавме и консултација со 2 педијатри ни е колку побрзо алергените толку помали шанси. Ние си следиме за нешто календар, нешто по бебе си гледам, зависи. Скоро се проба од 6м што е, не по 3 пати неделно, него 2 пати, некогаш второто пробување му го мешав на пр. денес јаболко, утре јаболко со нешто веќе испробано и супер сме сега за сега. Ретко да најдеш двајца истомисленици педијатри, сите тераат некој свој филм, сите различни табели.
Јас сум вовела глутен со гризот, не ни знаев дека има глутен ,видов на некоја табела дека е од 4-5месеци и дадов ,сега дури гледам дека уствари имало глутен. супер поминавме без никаква реакција фала богу
Ама глутенот не дава одма реакција. Небитно. Важно е здраво да се хранат бебите, по која табела не е ни важно.
Јас не познавам една што има сличен список на мојот за воведување намирници така да не се секирај , секој педијатар различна политика води, мојава за 3 дена праи 7мес, има 2 оброка, месо јаде, од млечни јогурт,кисело,павлака , глутен ми рече сега од 7ипол да воведам кај други глеам глутен на 9+ , е ај сеа ♀️
Еве прв пат ќе и давам Лино бисквити со глутен и сварив јаболко и малку тиква се растопија бисквитчињата во водичката и се испасирав... Инаку сме 6м и 4д
Е де, од кога дава реакција? после неколку месеци) На темата, и јас воведов глутен меѓу првите работи што ги дадов, т.е со гризот..
Епа е е одма, покасно затоа што всушност не е алергија туку е нетолеранција на храна конкретно глутен.