Алергиска реакција на организмот е едно, а нетолеранција друго. На бебињата им даваме глутен до одредена возраст за да превенираме целијакија и плус тоа што сме генетски предодредени за житарици со тој протеин. Каков ке биде одговорот на организмот е индивидуално за секое бебе.
Нема потреба од извинување мила, пишувам за да се знае, на интернет некогаш ке прочитаме се и сешто но не секогаш е така како што читаме. Поздрав
Јас вчера прв пат воведов глутен, со гриз, бебе е 7+.Немаше реакција, што да дадам следно освен гриз што давате? Педијатарката ми рече ако не покаже реакција на гриз можам се, ама шубе ми е сакам постепено
Штом си дала глутен, продолжи со житарки кои содржат глутен . И после 2 год може да се јави, нема правила.
Штом се воведе глутен колку често треба да се дава? Или може да продолжам со безглутенски житарки, а од време на време да давам глутен?
Скоро полни 7, дадов една каша на хип со овошје, банана, круша има и житарки со глутен. Вчера дадов 2 лажички денес исто. Сега ми поврати. Читав реакција на глутен покасно се јавува но дали може сега да е од тоа?
Јас несакајќи воведов.. Маж ми пазареше, му напишав што и како. Донесе дома. Бев уморна и поспана. Го терав него да му даде на малиот. И он прочитал ноќна млечна кашичка и му дал бидејќи ноќно време беше. И јас земав теглата да ја измијам, гледам со ситни букви пишува дека содржи глутен.. Бебето беше 5 месеци, ама не се притресувам јас многу.
Токму за идтата каша се приклучиб да прашам. Ми ја донесоа подарок ноќнава каша и прочитав дека има глутен а пишува над 4 месеци. Ние сме полни 5. Јадеме веќе каши но домашни и правам купечки дали 2 има пробано. Исто сакав и палента да воведам ама пишува дека може да содржи траги од глутен. На кашата и јајца пишеше додуша. Незнам дали да давам вакви работи што би ме советувале. Фала мајки
Давај ако сакаш и види дали ќе има реакција. Подоцна се воведува затоа што е похранлива, кога се регулирани оброците.
Здраво, каков овес се дава на бебе? Обичен, лупен па да го блендирам за во каша? Или овезово брашно? Или овесни снегулки?