@mama89 isto i jas pocnav so ovesni snegulki, pcenicni, r'zni i biskvitki lo bello i od hipp (sto ti gi pratile pogore) ali tie od hipp se mnogu blagi jas ednas staviv 2 vo ovosna kasicka i ja frliv zatoa sto bese sherbet blaga duri gadna A od lo bello mu davam da si gricka cat pat,a od hipp ne mu davam veke posto nekako em poblagi em potvrdi pa mi se zadavi ednas i od pamet me izvadi Mozes i lepce ali po moznost crno integralno ili domasno so pcenicno brasno
а снегулки како дававте- поединечно секој ден разчично или по три дена?прво три дена овесни па три пченични или?
@mama89 Овесот има најмалку глутен...Од хип има овесна каша во слично паковање како бисквитите. Снегулките од овес исто. После почни и другите жита.
@mama89 jas ne davav po tri dena tuku si pocnav eden den ovosje so ovesni snegulki,drug den so pcenicni, tret den so proso ili kinoa...
Мајки, може веќе е повторувано прашањево, извинете, ама ми треба помош. Синко за 4 дена полни 8 месеци и досега немам воведено глутен. Мислев и планирав да воведам од полни 8 ама читајќи низ форумов гледам 90% мајки вовеле глутен во 7ми месец . Е сега, да дадам пред да наполни 8 или откако ќе наполни? И со што почнавте прво: овесни снегулки, бисквитки, гриз...?
Јас воведов со полни 8, но една недела плус-минус не ти прави разлика, детето не е програмирано Воведов со лебче најобично бело, и го дадов да си гризе. Имам читано дека глутен ептен нутриционистички е најубаво да се воведе преку спелта-вид пченица со помалку глутен.
@Kitten фала мила Јас па како прашав, како божем разликата од сега до полни 8 месеци да е 3 недели . Ќе пробам да најдам спелта, ако воопшто се наоѓа кај нас (знам во Србија ја има), а ако не ќе дадам овесни снегулки па после здравје бисквитки, лепче и тн. Туку да направам ли размак меѓу воведување глутен и млечни производи пример почеток на 8 едно и крај на 8 друго или не мора толку?
Maticnata ni kaza da vovedeme gluten so kasite na hipp, zemav od oves vo kutija taa sto e, lele gadno nesto, vkus na karton bljak, ama na bebe ubavo mu bese haha. A gledam nema takvi na hipp od jacmen, rz, kakvi davate vie i dali da prodolzam so ovoj oves hipp bidejki pocnavme prv pat so gluten ili da zemam ovesni snegulki ili celo zrno?
Овесот не е глутенски Јас земав снегулки (рж,јачмен,) се посебно од Виталија.Па ги потопував во вода за да омекнат и ги блендирав со овошје
Овесот заедно со спелтата е најдобар за воведување глутен, бидејќи содржи протеин сличен на глутенот, авенин, само послаб од глутенот. Инаку јас давам овесни снегулки, баш од таа причина што тие од Хип и слични имаат вкус на картон. Ги купувам овесните снегулки на Натура што се цели, бидејќи во оние што се како кршени и мелени често има лушпи кои се многу остри и боцкаат прилично. Ова од искуство.
Zatoa se odluciv za oves prvo. Tuku neznam dali da prodolzam so hipp ili da zemam snegulki, ili da ja izede kutijava pa sledno ke zemam snegulki da ne mu menjam od prv den? A i nema jacmen i rz vaka vo kutija ko sto gledam ima samo multi-site mesani ama jas sakam edno po edno.
Како сакаш. Хип кашите обично содржат млеко, па знаат да дадат реакција. Дотроши ја таа, па земи обични. Ама искрено, повкусни се обичниве, барем мене ми се. Јачменови снегулки мислам дека имам видено, ама реално, мешаните секако после година ќе ги воведеш, не брзај сега. Башка што тие се појаки од овесот, сакаат варење прво, оти тешко омекнуваат.
Nema vo zitnite kasi na hipp mleko samo vo tie za dobra nok, alergicni sme na mleko. Ajde ke ja dotrosam ovaa pa ke mu zemam obicni. Inace pedijatarot ni rece oves, jacmen, rz pa na kraj pcenica od gluten. Do sega samo oriz palenta i proso jadevme pa red e gluten da se vovede veke 8 ipol m sme
Na bebe gotvac pisuva deka od 9+ a i maticnata mi rece da dadam jacmen rz oves. Neznam. Ustvari kako da vovedam gluten neznam? Sekoj den li davatw gluten. Stvarno ne mi e jasno ova so glutenov
И јас го имам бебе готвач, искрено, многу нелогичности има спрема возраста на бебињата, па си правам комбинации по мое. Глутен јас воведов, кога дадов леб на седум месеци. Обичен домашен леб од бело брашно. Може прво овес да дадеш или спелта, тие се полесно сварливи. Овесни снегулки накисни во вода, убаво да омекнат, после измешај ги со овошје. Може и да ги свариш, ама мене не ми се вкусни така, блуткави се. Спелтата во зрно (како и сите житарки во зрно) накисни ја од вечер, утрото свари ја и мешај со веќе воведени овошки. Со 'рж не брзај, има време, има други житарки.
Oves dadov na hipp vo kutija veke poveke pd pola ja ima izedeno ama mene ic ne mi e ubavo na karton vkus ima posle ke zemam snegulki. Ovesot nema bas gluten ima nekoj drug protein ist kako glutenot pa se mislam dali so oves sum vovela gluten. Leb kako dade mojov pa nema zabi kako ke go jade. Kako domasen da napravam. Mozese eve na primer jacmen koga ke vovedam i da napravam so jacmenovo brasno i oves ili neznam, nie nemame jajce uste vovedeno nit pa mleko smeeme, kako da go napravam lebot?
Исто ко Ана што ти кажа, исто и јас, со тоа што дадов глутен прво цело зрно од спелта. Лебот се прави со квасец, јас не би. Давај житарки цело зрно, гриз од слелта, така воведи. Сега се сетив, јас воведов со гриз од спелта.
Kaj da zemam spelta? Ustvarni najiskreno sto e spelta zitarka li, kakva, ne sum probala do sega? Kvasec ni jas ne bi ama eve ako ima nekoj recept so bez kvasec bi probala mada kako biskvit bi doslo togas neznam. Inace koi zitarki mozam da gi dadam do sega samo palenta proso oves i oris ako se smeta imam dadeno