Имаш во ДМ гриз од спелта, спелта е пченица, вид пченица, најмалку глутен содржи. Ама и обичен гриз да дадеш не е проблем, сега го давам тој во плаво со бебе.
Epa ke gi zemam i dvete pa ke probam strav ne strav dete mora da jade. Tuku sekoj den li gluten se dava ili preku nekolku, i dali na primer sega griz obicen eve treba tri dena po malku kako sekoja nova namornica ili moze normalno da jade
А зошто не квасец? Првпат слушам за тоа. Инаку домашен леб не правам ни со јајца, ни со млеко. Само вода, брашно и квасец. Од лебот трошки давам моево нема заби, ама џвака, ете, си сака лепче. Ама не давам многу количински, ниту пак секој ден. Спелта не сум давала досега, ни на првото, ни сега. Понатака може ќе земам, ама брашно. Ама во глобала, сите житарки од цело зрно исто се даваат.
Пред шест години му дадов гриз на моето дете. После тоа ќе воведувате намирници со глутен полека, и колку што памтам најдобро е да се воведе до 7 м. Да не е подоцна.
Зошто страв од глутен? Ако немате семејна историја за целијаклија и/или бебечето да има алергија на храна до сега, тогаш не е никаков проблем да се воведе глутен. Не мора да се дава секој ден, ама не е проблем воведувањето. Дури има и истражувања што укажуваат дека без разлика кога ќе се воведе глутен ако има предиспозиција за целијаклија таа ќе се развие. Ако нема не е страшно.
Ние вoведoвме неoдaмнa глутен му дaдoв гриз oд спелтa нa дм, a сегa му дaвaм и oвес, пченицa..9+ сме.
Of bre pa bas go vidov toa ama neznaev deka spelta i krupnik se vikalo Abe ova jacmenov kako testo se napravi, bljak, bebe nekese mu doagjase nagon za povrakanje pa posle vidov ne vidov izmesav so kupecka i taka kasna nekolku lazicki kolku za proba. Se mislam snegulki da zemam ama pak ke treba da gi blendiram isto ke bide li?
Срце мое, грешиш со толку јаки житарки што почнуваш со глутен, ете си почнала веќе, ама се почнува со овес и пченица обично, рж и јачмен покасно, тие се појаки. Инаку блендирај со поише водичка, свари го убаво, да се развари, ако си варела пченица некогаш така му иде, после смели го, изблендирај го и додај овошје. Снегулките на Алнатура се многу ситни и се топат буквално, не ги блендирам.
И мојот не сакаше многу разварени житарки. Кога ќе станат како каша и лепливи не можеше убаво да ги голтне. И јас пробав еднапш и стварно е лепливо и мене ми беше бљак. Мене тоа ми се случи на почеток со ориз. Потоа научив помалку да ги варам да не станат лепливи и да не ги блендам. Колку подолго ги блендаш толку полепливи стануваат. За почеток подобро држи се до снегулки и секако увек мешај ги со овошје или зеленчук не ги давај чисти житарки, не ги јадеш ни ти така нели зошто бебе би ги јадело.
о не. житарка со овошје немам дадено. мислев на комбинациите со леќа, јачмен, ориз ... тие што ги давам со зеленчук, месо.. овошјето го давам чисто или мешавина неколку овошја.
Ne pocnav so jacmen, so oves, jade oves veke cel mesec unazad, pa rekov da smenam, a i maticnava mi kaza oves javmen rz pa na kraj pcenica da dadam neznam zosto. A snegulki do sega samo ovesni na Natura, ama i tie gi blendiram
Мајки едно прашање во врска со глутенот на колку месеци го воведовте и како со овес или.... и колку дена ? Позз
Сакам да воведам глутен наредно. Овес прво. Има во кутии на holle во зегин и се мислев од тие да земам. Впрочем, просо такво му дадов прво мешано со овошје. Е сега, овезот да го мешам со овошје? Или па овесни снегулки да дадам прво? Ај некој сликнете ми какви овесни снегулки земате и од каде?