Sakam da vovedam gluten 7+ sme, koja glutenska namirnica da ja dadam kako za prv pat? Dali da kupam od ovie instant kasite vo kutija na Holle ili Hipp ili da ne e od ovie instant kasite, a da si svaram zitarka. Kako se viveduva, pak li po 2-3 lazicki tri dena po red?
И јас тоа прашував и на крај дадов овес. Од инстант кашите на хип, со вода една лажица ставив прво мешано со блендирано овошје. Три дена давав, ма да реакција на глутен не покажува одма.
Тања Турунџиева(нутриционист) прееска баш ја читав.Вели глутенот да не се внесува додека детето не наполни годинка,а децата кои се атопичари до третата годинка.
@ikame Па во оваа кашата што јас ја имам има мешани жита, жеѓу кои и овес. Можеш овесни снегулки со било какво овошје, банана, праска итн. Прво потопи ги во вода да омекнат. Јас ги потопувам и во ад и после додавам овошје и мешам. Моја препорака се на нестле мешани житарки, превкусно е.
Ako davas prv pat ne davaj mesani zitarki, zemi ja sekoja zitarka posebno. Ako se javi alergija nema da znaes od koja zitarka e. Od koga ke gi vovedes site posle mesaj.
Majki denes mi donesoa kasicka na hipp od ovosje I zitarki, pisuva za bebe od sest meseci.Nie za nekoj den pravime sest.No pisuva na kasickata sodrzi gluten, dali e vo red otoga ke napolni sest meseci da vovedam gluten t.e. da ja dadam ili ne.Vie od koga vovedovte gluten I sto prvo dadovte
Денес трет пат дадов овесни снегулки мозам и гриз да му дадам ,а за некој ден прави осум полни таман си е нели? И лебче и бисквити само од кој. Фала
Јас на тв го слушав Сајковски (кого исклучително го ценам) и тој советува глутен да се воведе до максимум 7 месеци. @ikame Гриз и јас тогаш дадов, обичен плав. Исто и млечни производи.
од 5 до 7 вели тој. јас на седум воведов. од осми месец жочка и од деветти ми рече голем е сега можеш све.. едит. икаме леб давам домашен месен без конзерванси, бисквити хип и лобело
Јас на 7+ воведов глутен со овесни снегулки. Друга чиста глутенска житарка немам дадено, гриз дадов еднаш ама воопшто не го бендиса. Од 8 месеци почнав да давам лепче.
Здраво мајки. Сакам да воведам глутен, прочитав најдобро би било преку овес. Е сега прашањето е дали може да дадам овесни снегулки го нутри на виталиа ако не, кои се најдобри..
И јас воведов глутен со овесни снегулки. Купувам на Имуно од ДМ, органски се. Ако не ти е битно дали се органски тогаш земи си на Натура, имаш и крупни и ситни и овесни трици. Подобри се од Виталија, јас нив за нас ги користам.