Првата недела на три дена (фактички два пати), втората недела преку еден ден и веќе третата давав секој ден (може сум утнала некој ден, ама шемата викаше дека може секој ден)
A zosto taka? Jas periodot koga dadov gluten ne odev kaj Sajkovski tuku kaj maticnata. Ja prasav kako se voveduva gluten i mi vika pa daj na hip ima so gluten kasi Se iznervirav i ne preprasav
@Annath ај ти си ми репер Имам дадено еднаш овес на хип. Докторката ми рече многу да не се замарам. Гледам тука ептен се пишува, па како "специјален" да е..
Реакцијата може да биде или интолеранција или целијакија како потешка форма, ама не се манифестира одма. Се манифестира после подолг период, година, две три па и повеќе од првото давање на глутенски производ. Е сега, кај интолеранцијата има најчесто само подуеност, грчеви и гасови, а кај целијакијата и потешки симптоми како течни и чести столици, повраќање, губење на тежина, малаксаност, анемија... Овесот не содржи глутен, туку содржи авенин, протеин кој е сличен на глутенот. Затоа може да се почне со него или со спелта, која имаше помал процент на глутенот од обичната пченица ако не се лажам.
Овес или спелта, а може и од житарките во кутии, ако сакаш. Не. Туку после некое време редовно давање. Ама ако немате вакви проблеми во фамилија, не би требало ни твоето да има.