@Bitter-Sweet слично е и тоа во Австралија што се случуваше. Народот таму собира пари, купува место и гради црква, потоа оди владиката Петар и бара местото и црквата да ја поклонат на МПЦ, народот одбива па се тужеа и имаше некоја цифра од 2милиони долари дадени од МПЦ за адвокати итн итн....
Можи си во право... можи во МПЦ треба да се буниме. Ај јас ќе платам, можам... ама шо тој шо не можи? Никаде во Библијата не пишува дека треба да има ценовник во Божји Храм.
Крштевка, венчавка, како што велиш не се обични услуги. Е па ако е така зошто бараат да им се плати? И ова нема врска со реалноста, ако сакаш да се венчаш или да правиш крштевка, плаќањето е задолжително.
Како не е? Пред да се венчаваш или да правиш крштевка, кажува попот колку треба да се плати. Задолжително е!
Да си во црква колку што сум јас, ќе знаеш дека не е, не ми ставај извичници. Вие неколку што еднаш годишно стапнувате таму, на вас се' ви смета.
Вистински христијанин не се гордее со тоа колку често иде во црква и не осудува други дали идат или не. Ова се основни факти за христијанството. Ако идеше во црква ќе знаеше за ова и ќе знаеше дека е задолжително плаќањето за венчавка, крштевка и секое пеење на попот. И ќе ставам извичници колку сакам!!!