1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на дигитални учебници

Дискусија во 'Образование' започната од злоба, 19 април 2021.

?

Дали сакате да се воведат?

1. Да

16 глас(а)
    12,2%
  2. Не

115 глас(а)
    87,8%
  1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.067
    Како опција да, но не задолжително да биде.
    Подобар фокус дава учебникот, побрзо е, подвлекуваш, виткаш страна, лепиш стикерчиња, пишуваш .. бар според мене.
    Може сме стари, шознам:wasntme:

Инаку има многу малку книги онлајн и сега, бар за средно мед.сестри има премалку книги и плус има некои што се бесплатни печатени од училиште...
    А малце надвор од темава(што многу ме изнервира пред некој ден, прашувам ученик зошто имаш копиран учебник нели тој ви следува бесплатно од училиште и ми вика: па каснеа учебниците, а веќе ни се натрупаа лекции)
    Жал за децава во секој поглед....со вакво образование

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.891
    Не ме сфаќај погрешно, не сакав да кажам дека ни е оневозможена практична настава(добро, пандемијава малку ги пореметува работиве ама да ја тргнеме на страна), туку дека од голема помош се дигитални помагала, во секое време имаме можност да видиме и повеќе од тоа што ни се овозможува на наставата.
    Затоа и не ги гледам дигиталните средства како нешто што ќе ја направи наставата полоша, но дефинитивно не може да се потпре само на нив.

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    19.923
    Малку оф топик, ама така е. На нет може да ги гледаш најдобрите стручњаци на светот, особено ако имаш основа и знаеш кој е истакнат го тоа поле. Дополнителна едукација не е на одмет и дефинитивно мислам дека е потребна.

За учебниците, сум за, ама само како додаток. Никако да е тоа единствена опција.

Ако планираат така, катастрофа.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    8.803
    Компјутерите коа ги воведоа у школо, у рок од две недели ги пробивме заштитите и сите играа игрици на часови...
    Со книга пред тебе и телефон в џеб или компјутер пред тебе едвај се конценриравме, не па двете работи коа ќе се споени во едно :)
    Ќе иаме најбољи гејмери барем...

Според мене фали техничко образование во државава и добра пракса, и на тоа треба да се обрне најмногу внимание.
    Све друго ми е маргинално чепкање на образовниот процес си цел да изгледа дека нешто се дешава.
    Нешто постојано се дешава во образованието 25 години, а уствари ништо сериозно не се десило...

На cresa-jagoda и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  5. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    На злоба му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    На Celltica и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    12.337
    Ништо нема да биде од ова. Во група каде нема ред, ништо не се постигнува. Џабе бројкава, кога не знаат да дејствуваат.

8. DenicijaNaPetre

DenicijaNaPetre Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    521
    На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...штом не можат да ги сменат учебниците, посебно историја и географија, вака дигитални измени, па се можни разни промени во името на „полесно учење“, џабе не викаат за силна држава потребно е глуп народ, со ова највероватно се започнува да голем дел од новите генерации да станат и останат неписмени!

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... па што очекувате од министер кој ги менува министерствата како пчела од цвет на цвет, Царовска е дипломиран социјален работник на институтот за социјална работа на Филозофски факултет, тоа на времето беше колку да се рече дека завршла нешто повеќе од средно, што очекувате од ваков капацитет и што има врска со функцијата министер за образование, нејзиното такво или онакво познавање? мене ми е нормално цел овој хаос од таков капацитет, а и' се може како власт!

На Cka, Angie1432 и злоба им се допаѓа ова.
  11. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Абе владава цела ни е за психијатриско истражување. Некои едно велат друго прават ,други не си ни кријат. Конкретно Царовска кај стапна глупости направи.
    Арно вика @bijonse ,целта е тоа демек електронски ,поважни информации бла бла ,а уствари финтата е промената на содржината.

На azelea и bijonse им се допаѓа ова.
  12. DenicijaNaPetre

DenicijaNaPetre Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    521
    "Супер" министерка беше во МТСП, фалеше да се замеша уше во најбитното министерство, зашто како што вика една поговорка: ,,Ако сакате да уништите една нација, почнете од нејзиното образование"...

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Ај да ми објасните оние кои сте против дигитални учебници, зошто сте против?

14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Лично јас ако не подвлечам со молив ако не заокружам, ако не обојам со маркер, само од читање нема шанси да научам. Да не зборувам колку е потешко и заморно учењето од екран.
    Да би дале на секое дете киндл како на Ками ајде де, ама нивнава дигитализација ништо нормално не опфаќа.
    Следно е дека не мора да пишуваат? Доволно е да читаат и типкаат на тастатура?
    Мн напредната држава дека и се може електронско.... абе ајдд....

На злоба, azelea, Black__ и 13 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.201
    Допаѓања:
    111.840
    Затоа што тоа е алатка за оглупавување на децата.
    Пошто прост народ - силна држава.

На azelea, Tajnaotrovna, Emy867 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Можеш и на компјутер да подвлекуваш и хајлајтуваш.
    И сигурно не хајлајтуваше во учебници од школо дадени.
    Во која смисла?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.700
    Генерално не сум против, НО не е Македонија само Скопје, не се сите школи како новоно во Капиштец. Бар ти знаеш какви се во Битола, а да не зборувам за помали места. Значи прво среди ги елементарните услови па после иновации. Друго, уреди сами ќе треба да купуваат. Колку можат да си дозволат ? Сум за напредок, сум за се ново и дигитално, ама да бидеме реални каде живееме.

На azelea, Bozica1980, Igle и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.553
    Вајлд имаш учено испит на компјутер?

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    дигиталните учебници не ја исклучуваат потребата од реновирање на школите... ниту влијаат на тоа дали и кога би биле реновирани.
    Имам учено од компјутер, ама за курс, не за факултет.
    Пошто рече испит де..

На hello-kitty.90, LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.144
    Допаѓања:
    180.345
    Мене ми се замараат очите од компјутер, таблет и телефон. На дете па ич не планирам да давам да учи од нив. Доволно е шо мора повремено да следи онлајн настава, ама тоа е привремено поради пандемијата. Во време кога сите психолози, дефектолози, логопеди и воопшто научници кажуваат што помалку да се поминува пред таблети и мобилни, излишно е да се зборува зошто не. Концентрацијата со книга и компјутер или таблет, е различна.
    А да не почнувам дека не секое семејство може да си го дозволи ваквиот начин на "образување".

На KateKane, Celltica, Angie1432 и 20 други им се допаѓа ова.