Воведување на дигитални учебници

Discussion in 'Образование' started by злоба, Apr 19, 2021.

?

Дали сакате да се воведат?

1. Да

16 vote(s)
    12.2%
  2. Не

115 vote(s)
    87.8%
  1. Anie93

Anie93 Популарен член

Како опција да, но не задолжително да биде.
    Подобар фокус дава учебникот, побрзо е, подвлекуваш, виткаш страна, лепиш стикерчиња, пишуваш .. бар според мене.
    Може сме стари, шознам:wasntme:

Инаку има многу малку книги онлајн и сега, бар за средно мед.сестри има премалку книги и плус има некои што се бесплатни печатени од училиште...
    А малце надвор од темава(што многу ме изнервира пред некој ден, прашувам ученик зошто имаш копиран учебник нели тој ви следува бесплатно од училиште и ми вика: па каснеа учебниците, а веќе ни се натрупаа лекции)
    Жал за децава во секој поглед....со вакво образование

MarijaMi90 likes this.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Не ме сфаќај погрешно, не сакав да кажам дека ни е оневозможена практична настава(добро, пандемијава малку ги пореметува работиве ама да ја тргнеме на страна), туку дека од голема помош се дигитални помагала, во секое време имаме можност да видиме и повеќе од тоа што ни се овозможува на наставата.
    Затоа и не ги гледам дигиталните средства како нешто што ќе ја направи наставата полоша, но дефинитивно не може да се потпре само на нив.

MarijaMi90 likes this.
  3. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Малку оф топик, ама така е. На нет може да ги гледаш најдобрите стручњаци на светот, особено ако имаш основа и знаеш кој е истакнат го тоа поле. Дополнителна едукација не е на одмет и дефинитивно мислам дека е потребна.

За учебниците, сум за, ама само како додаток. Никако да е тоа единствена опција.

Ако планираат така, катастрофа.

Angie1432 likes this.
  4. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Компјутерите коа ги воведоа у школо, у рок од две недели ги пробивме заштитите и сите играа игрици на часови...
    Со книга пред тебе и телефон в џеб или компјутер пред тебе едвај се конценриравме, не па двете работи коа ќе се споени во едно :)
    Ќе иаме најбољи гејмери барем...

Според мене фали техничко образование во државава и добра пракса, и на тоа треба да се обрне најмногу внимание.
    Све друго ми е маргинално чепкање на образовниот процес си цел да изгледа дека нешто се дешава.
    Нешто постојано се дешава во образованието 25 години, а уствари ништо сериозно не се десило...

cresa-jagoda and MarijaMi90 like this.
  5. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

злоба likes this.
  6. Осе

Осе Популарен член

Celltica and Angie1432 like this.
  7. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Ништо нема да биде од ова. Во група каде нема ред, ништо не се постигнува. Џабе бројкава, кога не знаат да дејствуваат.

8. DenicijaNaPetre

DenicijaNaPetre Истакнат член

Cka likes this.
  9. bijonse

bijonse Истакнат член

...штом не можат да ги сменат учебниците, посебно историја и географија, вака дигитални измени, па се можни разни промени во името на „полесно учење“, џабе не викаат за силна држава потребно е глуп народ, со ова највероватно се започнува да голем дел од новите генерации да станат и останат неписмени!

Осе likes this.
  10. bijonse

bijonse Истакнат член

... па што очекувате од министер кој ги менува министерствата како пчела од цвет на цвет, Царовска е дипломиран социјален работник на институтот за социјална работа на Филозофски факултет, тоа на времето беше колку да се рече дека завршла нешто повеќе од средно, што очекувате од ваков капацитет и што има врска со функцијата министер за образование, нејзиното такво или онакво познавање? мене ми е нормално цел овој хаос од таков капацитет, а и' се може како власт!

Cka, Angie1432 and злоба like this.
  11. Осе

Осе Популарен член

Абе владава цела ни е за психијатриско истражување. Некои едно велат друго прават ,други не си ни кријат. Конкретно Царовска кај стапна глупости направи.
    Арно вика @bijonse ,целта е тоа демек електронски ,поважни информации бла бла ,а уствари финтата е промената на содржината.

azelea and bijonse like this.
  12. DenicijaNaPetre

DenicijaNaPetre Истакнат член

"Супер" министерка беше во МТСП, фалеше да се замеша уше во најбитното министерство, зашто како што вика една поговорка: ,,Ако сакате да уништите една нација, почнете од нејзиното образование"...

Осе likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Ај да ми објасните оние кои сте против дигитални учебници, зошто сте против?

14. Igle

Igle Популарен член

Лично јас ако не подвлечам со молив ако не заокружам, ако не обојам со маркер, само од читање нема шанси да научам. Да не зборувам колку е потешко и заморно учењето од екран.
    Да би дале на секое дете киндл како на Ками ајде де, ама нивнава дигитализација ништо нормално не опфаќа.
    Следно е дека не мора да пишуваат? Доволно е да читаат и типкаат на тастатура?
    Мн напредната држава дека и се може електронско.... абе ајдд....

злоба, azelea, Black__ and 13 others like this.
  15. fana

fana Форумски идол

Затоа што тоа е алатка за оглупавување на децата.
    Пошто прост народ - силна држава.

azelea, Tajnaotrovna, Emy867 and 7 others like this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Можеш и на компјутер да подвлекуваш и хајлајтуваш.
    И сигурно не хајлајтуваше во учебници од школо дадени.
    Во која смисла?

LejlaD likes this.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Генерално не сум против, НО не е Македонија само Скопје, не се сите школи како новоно во Капиштец. Бар ти знаеш какви се во Битола, а да не зборувам за помали места. Значи прво среди ги елементарните услови па после иновации. Друго, уреди сами ќе треба да купуваат. Колку можат да си дозволат ? Сум за напредок, сум за се ново и дигитално, ама да бидеме реални каде живееме.

azelea, Bozica1980, Igle and 6 others like this.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Вајлд имаш учено испит на компјутер?

19. WildMk

WildMk Форумски идол

дигиталните учебници не ја исклучуваат потребата од реновирање на школите... ниту влијаат на тоа дали и кога би биле реновирани.
    Имам учено од компјутер, ама за курс, не за факултет.
    Пошто рече испит де..

hello-kitty.90, LejlaD and fana like this.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Мене ми се замараат очите од компјутер, таблет и телефон. На дете па ич не планирам да давам да учи од нив. Доволно е шо мора повремено да следи онлајн настава, ама тоа е привремено поради пандемијата. Во време кога сите психолози, дефектолози, логопеди и воопшто научници кажуваат што помалку да се поминува пред таблети и мобилни, излишно е да се зборува зошто не. Концентрацијата со книга и компјутер или таблет, е различна.
    А да не почнувам дека не секое семејство може да си го дозволи ваквиот начин на "образување".