Пошто не секој ќе има уред за тоа. Никој нема да им испечати. Тие кои го немаат тоа ќе останат неписмени. Со секоја генерација тој број ќе се зголемува. После ќе имаш многу неписмени што ќе ги засенат малку писмените. И така...
@WildMk ај сега да не го тупиме. Знаеме колку сме спремни за тоа. Има побитни работи да се средат во образованието од воведување дигитални учебници. Нека им обрзбедат греење, вциња какви шо треба на децата, да бе им паѓаат кровови над глава, нека обезбедат се, па и уреди за дигитални учебници. Зашто по тоа пто го читав ќе треба да бкде така појакичок таблет, значи да може да се пишува на него, а тие се околу 500 евра..
Не сум грешка... таков е планот. Не е точно. На било кој таблет исто функционира. Така ако гледаш по дифолт се класно поделени. во помалите градови посебно и за основни се знае каде одат деца на 'големци', каде деца на 'обичните смртници'. -------------- Башка, влечкаат товар од по 10кг, деца од прво одделение. Не ви смета повеќе тоа?
Епа ако мајката трпела за едни патики за да има како другите, сега леб да не јаде за да биде како другите. Или ако нема ептен да нема. Плус, се работи за едукација, мора да учи. Само некои многу брзо заборавија на калта, па сега од бетонот не гледаат подалеку.
Одма ќе ти кажам.. Оти нејќам да зјапа цеел ден во компјутер.. Оти имам закоравена верба во штампсни учебници...Оти верувам исклучиво во моќта на книгите... Оти пред се ми е битно нивното ментално и целокупно здравје.. Класните причини ги спомнале другите. Против оваа глупост во секој поглед. П
Ќе им обезбедела државата уреди. Башка, шо бидна со она 'компјутер за секое дете'? Зошто ги чуваат расипани? Ефектот е ист и да учиш и од печатена и од електронска книга. 'Моќта' на печатените книги е тоа што треба дрва да сечат за да ги направат.
@WildMk не е исто. Не е исто да го аледи на 7 инчен со андроид 9 и на 10 инчен екран со андроид 11 и графика добра за да може да следи. Бар за техника мене не ми кажувај. Друго ќе им се замараат очите, ќе мора наочари за екран заштитни да носи. Зашто не беа со Windows туку со Linux.. кој е бесплатен и не го знае секој да го користи.
Имаат филтри денешните уреди, не им треба наочари. За текст не прави разлика графиката. Ист е на било кој уред. Не се 3Д игри. Тешка работа да се инсталира Виндоус
https://sitel.com.mk/semejstvata-na...i-koi-od-septemvri-kje-gi-zamenat-uchebnicite Во србија и хрватска ги знам. Не е тоа како обична електронска книга Имаат 3д анимации, имаат се. Прогуглај. Не зборам на памет
Е добро де, ама нека се способни да им обезедат на сите. Зашто да биде некој осакатен зашто неговите немаат, а друг да се прчи со IPad air pro? А за филтрите ич не штитат. Ако немам наочари за компјутер очиве ми се сушат, ме печат .. Така да мора наочари. И сега сите внуци мои носат такви
Оти и сега се 'прчат' со АјПади и то другото. И во мое време се прчеа со сто-кец фармерки. Тоа ќе ги прашаш оние кои се прчат.
Затоа што ионака се премногу време пред монитори, барем тој дел да не им го одземат, заморува премногу читањето на монитор, треба да имаат допир со хартија. Да не зборуваме дополнително за тоа колку деца има што нема да имаат пристап до сето ова. Не можам да сфатам зошто воопшто им дојде ова како идеја, ако се вадат на екологија ќе умрам од смеење, зошто сме една од најпрљавите земји во Европа, така да ако решиле екологија со непечатење книги да спроведуваат многу ја утнале работата. Плус учебниците сега се враќаат во школо и учат и следните генерации. Деновиве не сакам ни да уклучам социјални мрежи зошто ми се крева косава од глупости, начув нешто дека Царовска изјавила нешто во смисол дека на децата им било досадно во школо, ваква глупост да излезе од министер за образование е сериозно срамота. А искрено ја сметав за една од поквалитетните личности од владава. Моево што не гордо можам да кажам дека донекаде е зависен од компјутери и игрици, мислев дека ќе е пресреќен што учат онлајн а сто пати ми има кажано во минативе година дена дека многу повеќе сака да оди физички во школо и дека едвај чека да се вратат назад. Ова се решава многу полесно и поефтино ама кој да се нафати да го спроведе, нека направат шкафчиња, нека си ги чуваат поголемиот дел од книгите во школо. А од друга страна одсекогап тие што се целодневна до 4то одд книгите ги носат дома само во Петок, а поголемите одделенија на дневно ниво носат книги само од часовите тој ден. Ова се само обиди да се оправда идејава а немаат никаква смисла.
Треба нови, тие се стари. 2012беа? Те прашам и прееска, си полагала испит на компјутер, си учела? Така ќе видиш разлика. А за второто, светот користи рециклирана. Душегрижници те дрво немаат насадено, па сеа се грижеле
Зошто треба да имаат 'допир со хартија'? Јас ја спомнав екологијата... не прочитав да е тоа 'причината'. Ти одговорив дека сум учела за курс од компјутер.
Друго е да се прчи за бес, друго е да му е алатка за учење. Ако ти можеш да му дозволиш на твоето дете запиши го во Нова или Јахја Кемал и ќе имаш ултра напредно школство. Друго деца се, таблетот се крши, екран се крши.. знаеш каде живееме.