Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. RHS

RHS Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    60
    Козјото млеко е јак за стомачето на бебето, неговиот дигестивен систем е сеуште остелив, и може да го боли стомачето. Би ти препорачала кравјо млеко, или ако му даваш ад млеко тогаш со ад млеко прави му кашички. Син ми е на ад млеко и му правам кашички само од неговото млеко.

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.411
    Допаѓања:
    149.372
    мамички од 6 месеци почнавте со дохрана или порано?
    син ми е 5 месеци ,му дадов неколку лажички сокче минатата недела јаболче и по два дена круша.мислев да почнам со кашички ама педијатарот вчера ми рече да не давам до полни 6.инаку на доенје
    +ад сме.

3. RHS

RHS Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    60
    Јас почнав на малиот да му давам од 4 и пол месеца, затоа што приметив дека само млеко не го заситува. Исто така и кога бевме на лекар син ми имаше 5 месеци, педијатарот ми рече да му давам кашички од овошје и зеленчук, и млечни (како плазма со млеко)
    Јас колку што знам до 6 месеца не се даваат кашички на децата што се на мајчино млеко, а тие што се на ад млеко може и порано.

4. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Јас на моето почнав од 6 месеци да му давам, дека бевме само на доење, а инаку педијатарот ми рече дека можам и од 5

5. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    На ексклузивно доење сме сеуште, планирам да почнам да и давам кашички за некој ден. Од моето измолзувам едвај 10 ml,а ад не сме пробале. За козјото млеко знам дека е јако, но мислев дали ќе можам да и ставам разредено со вода или пак мешано со кравјо, нели козјото е похранливо од кравјото па сакав да знам. Ти благодарам на мислењето во секој случај. :*

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.893
    Допаѓања:
    326.286
    Jas mislam deka so 5 meseci I za kravjo vi e rano,pa duri I razredeno da e.Ti si znaes prasaj si lekar ,jas licno kravjo vovedov so polna godina

7. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Од кога почнавте да им мешате мамички повеќе видови да храна во една кашичка???И од кога се внесува глутенот во храната за беби??? :?:

8. Meredit

Meredit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    91
    Глутенот може да му го даваш после наполнети 6 месеци а инаку повеќе видови на храна во една кашичка можеш да му даваш од 5 месеци на пример морков и јаболко,банана и јаболко,јаболко и круша,само постепено откако ќе му ги даваш тие продукти прво поединечно.

9. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    за некој ден полниме 5 месеци и уште сме на мајчино млеко. од кога се почнува со давање кашички и кои и какви прво треба да се даваат?

10. diorsa

diorsa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    66

Од 6 месеци, барем јас така почнав :) Но можеш да почниш со сокчиња од јаболко, круша, потоа на 6 месеци овошни кашички од јаболко , банана, круша ,од кога ке ги дадеш нив, продолжваш со зеленчукови каши компир, морков, брокула ова е за почеток :)

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. xfactor55

xfactor55 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    14
    а од кога се почнува со друга храна освен доење?јас чекам патронажната сестра да дојди да ми кажи но еве ја нема,,малото ми е 3 и пол месеци...а осеќам дека има потреба за друга храна освен што цица од мене...ве молам помогнете ми со ваши искуства и мислења..поздрав до вас

12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.411
    Допаѓања:
    149.372
    Мало е на три и пол месеци.педијатрите не препорачуваатдо 6 месеци цврста храна.јас на моето и едно и друго почнав после петтиот месец по неколку лажички овошни кашички.не им е созреан системот за варенје порано и повеке штета отколку корист би имало .

Последна измена од модератор: 3 април 2017
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. xfactor55

xfactor55 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    14
    аха,така значи,,јас мислев сега треба да почниме...

На blesava86 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    На 3,5 месеци почнав со кашичка од јаболкце и слива, по 4/5 лажички на ден.
    Денес правиме 4 месеци а веќе недела дена наназад по 1/3 од кашичка јадеме дневно.
    Инаку сокче неќе...па ќе видиме ќе бидеме упорни.

15. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Зошто почна да даваш кашички толку рано? По препорака на доктор или одлучи сама дека е спремно бебето? Се надеваш дека ќе спие повеќе навечер или?
    Те прашувам затоа што нас докторката ни препорача да и давам банана и каша од 7житарици ама јас само еднаш и имам дадено. Некако не ми се дава. Мислам дека е мала а и со рефлуксот може да и биде или подобро или многуууу полошо така да не знам што да правам. Се натерувам дека почнам да и дадам ама само одложувам

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^и мене педијатарот ми рече банана да почнам.
    Точно на 3 месеци и 2 недели ми беше настинат и на контрола го носев тогаш она ми рече почни за едно 7/10 дена да му даваш. Ама ја на своја рака почнав одма по 4-5 на врв лажички еднаш во денот да пробувам чисто да вкусува. Веќе една недела пред 4 месеци почнавме со по 1/3 од кашичката на ден. И се си е супер.

17. hristimer

hristimer Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    mojov bebus e 4 meseci i 4 dena mu nemam nisto dadeno dohrana neznam od koga da pocnam i so sto da pocnam kazi mi Snow-Queen ti so so pocna svezo ili vareno go davas ovosjeto

18. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    198
    Немој да почнуваш со ништо,многу е мало бебето.Ако сте на доење ке почнеш од 6 месеци. Мозеш од 5,5 месеци полека да воведуваш овошје. Мене педијатарот ми препорача да почнам со јаболка, морков, банана, круша, слива (сокче или кашичка-јас конкретно ги купувам од Хипп а за 1-2 месеци планирам сама да му ги приготвувам). А со наполнети 6 месеци ми рекоа да почнам со компир, тиквичка.
    Првично на бебето кога се воведува нова намирница треба да се даде 1-2 лажички и да се почека да не има алергија.Откако ке проба некои намирници после можеш и да ги мешаш.

19. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас планирав од утре да почна со банана да и давам ама утре нема да бидеме дома и плус неработен ден па ќе почнам од петок.
    Планот е ваков:
    7:00 Млеко 170мл (не го пие цело), будна 2часа па спие 2 часа
    11:00 Неколку лажички банана плус 150мл млеко па пак будна 2часа па спие 2 часа
    3:00 170мл млеко па 2ч будна па кратка nap од 45мин.
    6:30 170мл млеко
    7:00/7:30 Спиење
    10:30 170мл млеко
    Па од таму кога ќе се разуди, ама обично јаде кај 2-3 и можеби малце кај 5:30
    Па наредниот ден се исто само што и во 3 ќе и дадам банана па наредниот ден и во 6.30
    Или пак неколку дена само на првиот оброк да дадам банана, па после неколку дена и на вториот и на крај и на третиот.
    Вака треба да биде или грешка сум? Знам дека на крај треба да дојдам до тоа главните оброци да и бидат цврста храна а измеѓу да и давам (ужинки) млеко. Или пак сум грешка?!
    Ех книгите не ми помагаат мн во пракса со ова :D

20. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Ќе си почнеш постепено по малку неколку лажичиња додека да се научи бебулето на нови вкусови па и да видиш дали има реакции од некое јадење па после ќе почнеш и да мешаш по две три, иако незнам зошто од толку рано почнувате со дохрана, мене на пример педијатарот исто ми кажа од 4 некаде да почнам, јас не ја послушав и си терав по мое, почнав од скоро 6 месеци со дохрана, сокче никогаш не му дадов директно со кашички почнав и тоа прво му воведов овошје, и еве го ден денес не ни почнува денот без овошје значи секој ден исто време му давав накај 10 11 дека спанко е мојот :D , накај 7месеци уште еден оброк од зеленчук, накај 8 месеци започнавме со ноќни кашички, а потоа постепено и ужинки па еве го дечково сега се и сешто јаде што и да му дадам јаде никогаш ништо не ме одбил, иако тие зеленчуковите каши кога му ги правам ми се темни од нив не ни ги пробувам, а сега почнува полека да јаде и тоа ние што јадеме :D

На Mravka му/ѝ се допаѓа ова.