1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. RHS

RHS Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    60
    Козјото млеко е јак за стомачето на бебето, неговиот дигестивен систем е сеуште остелив, и може да го боли стомачето. Би ти препорачала кравјо млеко, или ако му даваш ад млеко тогаш со ад млеко прави му кашички. Син ми е на ад млеко и му правам кашички само од неговото млеко.

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    144.839
    мамички од 6 месеци почнавте со дохрана или порано?
    син ми е 5 месеци ,му дадов неколку лажички сокче минатата недела јаболче и по два дена круша.мислев да почнам со кашички ама педијатарот вчера ми рече да не давам до полни 6.инаку на доенје
    +ад сме.

3. RHS

RHS Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    60
    Јас почнав на малиот да му давам од 4 и пол месеца, затоа што приметив дека само млеко не го заситува. Исто така и кога бевме на лекар син ми имаше 5 месеци, педијатарот ми рече да му давам кашички од овошје и зеленчук, и млечни (како плазма со млеко)
    Јас колку што знам до 6 месеца не се даваат кашички на децата што се на мајчино млеко, а тие што се на ад млеко може и порано.

4. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    799
    Јас на моето почнав од 6 месеци да му давам, дека бевме само на доење, а инаку педијатарот ми рече дека можам и од 5

5. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    На ексклузивно доење сме сеуште, планирам да почнам да и давам кашички за некој ден. Од моето измолзувам едвај 10 ml,а ад не сме пробале. За козјото млеко знам дека е јако, но мислев дали ќе можам да и ставам разредено со вода или пак мешано со кравјо, нели козјото е похранливо од кравјото па сакав да знам. Ти благодарам на мислењето во секој случај. :*

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.701
    Допаѓања:
    323.116
    Jas mislam deka so 5 meseci I za kravjo vi e rano,pa duri I razredeno da e.Ti si znaes prasaj si lekar ,jas licno kravjo vovedov so polna godina

7. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Од кога почнавте да им мешате мамички повеќе видови да храна во една кашичка???И од кога се внесува глутенот во храната за беби??? :?:

8. Meredit

Meredit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    91
    Глутенот може да му го даваш после наполнети 6 месеци а инаку повеќе видови на храна во една кашичка можеш да му даваш од 5 месеци на пример морков и јаболко,банана и јаболко,јаболко и круша,само постепено откако ќе му ги даваш тие продукти прво поединечно.

9. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    за некој ден полниме 5 месеци и уште сме на мајчино млеко. од кога се почнува со давање кашички и кои и какви прво треба да се даваат?

10. diorsa

diorsa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    66

Од 6 месеци, барем јас така почнав :) Но можеш да почниш со сокчиња од јаболко, круша, потоа на 6 месеци овошни кашички од јаболко , банана, круша ,од кога ке ги дадеш нив, продолжваш со зеленчукови каши компир, морков, брокула ова е за почеток :)

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. xfactor55

xfactor55 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    14
    а од кога се почнува со друга храна освен доење?јас чекам патронажната сестра да дојди да ми кажи но еве ја нема,,малото ми е 3 и пол месеци...а осеќам дека има потреба за друга храна освен што цица од мене...ве молам помогнете ми со ваши искуства и мислења..поздрав до вас

12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    144.839
    Мало е на три и пол месеци.педијатрите не препорачуваатдо 6 месеци цврста храна.јас на моето и едно и друго почнав после петтиот месец по неколку лажички овошни кашички.не им е созреан системот за варенје порано и повеке штета отколку корист би имало .

Последна измена од модератор: 3 април 2017
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. xfactor55

xfactor55 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    14
    аха,така значи,,јас мислев сега треба да почниме...

На blesava86 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    На 3,5 месеци почнав со кашичка од јаболкце и слива, по 4/5 лажички на ден.
    Денес правиме 4 месеци а веќе недела дена наназад по 1/3 од кашичка јадеме дневно.
    Инаку сокче неќе...па ќе видиме ќе бидеме упорни.

15. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Зошто почна да даваш кашички толку рано? По препорака на доктор или одлучи сама дека е спремно бебето? Се надеваш дека ќе спие повеќе навечер или?
    Те прашувам затоа што нас докторката ни препорача да и давам банана и каша од 7житарици ама јас само еднаш и имам дадено. Некако не ми се дава. Мислам дека е мала а и со рефлуксот може да и биде или подобро или многуууу полошо така да не знам што да правам. Се натерувам дека почнам да и дадам ама само одложувам

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    ^и мене педијатарот ми рече банана да почнам.
    Точно на 3 месеци и 2 недели ми беше настинат и на контрола го носев тогаш она ми рече почни за едно 7/10 дена да му даваш. Ама ја на своја рака почнав одма по 4-5 на врв лажички еднаш во денот да пробувам чисто да вкусува. Веќе една недела пред 4 месеци почнавме со по 1/3 од кашичката на ден. И се си е супер.

17. hristimer

hristimer Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    mojov bebus e 4 meseci i 4 dena mu nemam nisto dadeno dohrana neznam od koga da pocnam i so sto da pocnam kazi mi Snow-Queen ti so so pocna svezo ili vareno go davas ovosjeto

18. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    195
    Немој да почнуваш со ништо,многу е мало бебето.Ако сте на доење ке почнеш од 6 месеци. Мозеш од 5,5 месеци полека да воведуваш овошје. Мене педијатарот ми препорача да почнам со јаболка, морков, банана, круша, слива (сокче или кашичка-јас конкретно ги купувам од Хипп а за 1-2 месеци планирам сама да му ги приготвувам). А со наполнети 6 месеци ми рекоа да почнам со компир, тиквичка.
    Првично на бебето кога се воведува нова намирница треба да се даде 1-2 лажички и да се почека да не има алергија.Откако ке проба некои намирници после можеш и да ги мешаш.

19. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас планирав од утре да почна со банана да и давам ама утре нема да бидеме дома и плус неработен ден па ќе почнам од петок.
    Планот е ваков:
    7:00 Млеко 170мл (не го пие цело), будна 2часа па спие 2 часа
    11:00 Неколку лажички банана плус 150мл млеко па пак будна 2часа па спие 2 часа
    3:00 170мл млеко па 2ч будна па кратка nap од 45мин.
    6:30 170мл млеко
    7:00/7:30 Спиење
    10:30 170мл млеко
    Па од таму кога ќе се разуди, ама обично јаде кај 2-3 и можеби малце кај 5:30
    Па наредниот ден се исто само што и во 3 ќе и дадам банана па наредниот ден и во 6.30
    Или пак неколку дена само на првиот оброк да дадам банана, па после неколку дена и на вториот и на крај и на третиот.
    Вака треба да биде или грешка сум? Знам дека на крај треба да дојдам до тоа главните оброци да и бидат цврста храна а измеѓу да и давам (ужинки) млеко. Или пак сум грешка?!
    Ех книгите не ми помагаат мн во пракса со ова :D

20. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    799
    Ќе си почнеш постепено по малку неколку лажичиња додека да се научи бебулето на нови вкусови па и да видиш дали има реакции од некое јадење па после ќе почнеш и да мешаш по две три, иако незнам зошто од толку рано почнувате со дохрана, мене на пример педијатарот исто ми кажа од 4 некаде да почнам, јас не ја послушав и си терав по мое, почнав од скоро 6 месеци со дохрана, сокче никогаш не му дадов директно со кашички почнав и тоа прво му воведов овошје, и еве го ден денес не ни почнува денот без овошје значи секој ден исто време му давав накај 10 11 дека спанко е мојот :D , накај 7месеци уште еден оброк од зеленчук, накај 8 месеци започнавме со ноќни кашички, а потоа постепено и ужинки па еве го дечково сега се и сешто јаде што и да му дадам јаде никогаш ништо не ме одбил, иако тие зеленчуковите каши кога му ги правам ми се темни од нив не ни ги пробувам, а сега почнува полека да јаде и тоа ние што јадеме :D

На Mravka му/ѝ се допаѓа ова.