Ај кажете ми различно ли е палента и пченкарен гриз? Пишува палента од 6 м,а пченкарен гриз од 7 м. Пченкарен гриз е пченкарно брашно? Зошто би се воведувало во различни месеци кога е исто од пченка? Инаку купив на хип babys first corn па сега нз дали можам да дадам, за неколку дена 6 м прави. Видов @Milaaa991 пишала дека ја дала на 5 месеци. Некој друг да каже според препораки од педијатар,на мојата некако не се потпирам многу,некако постарински совети добивам.
Jas dadov Babys first corn na kraj na 5ti mesec. Ne znaem ni jas sto e razlikata megu pcenkaren griz i palenta haha Od drugata strana i mojata doktorka e so postarinski soveti, ne e slusam mnogu. Se vodam kako jas mislam deka e najdobro za niv. Citam mnogu po internet i tuka na forumot.
Дадов и јас на крај на 5 ти. Според списокот од мојата матична пченка се дава на 5 месеци. Ај додека сум тука да прашам какви јајца давате? Ние користиме домашни, ама нешш ми иди на ум дека мн луѓе се алергични баш на домашни, па нз какви да давам. Некако па ми нема логика на бебе да му давам од фарма.
Малку каснам со одговорот, дури сега отворив. Овесни снегулки давам, од тинекс ги купив. Ги потопувам со вода да омекнат и ги блендирам со овошје
Pak jas so griz i gluten. Kupiv od ovoj, ama pisuva deka se podgotvuva so mleko. Kako go pravite? I kolku dena mora da davam griz (ili moze i drugi zitarki?) da se smatra voveden gluten?
Мене матичната ми рече за јајца строго купечки да давам, никако домашни. Дека купечките се проверени и сигурни. И ја послушав, давам жолчка од купечки јајца.
Леле и јас колку се мислев за овие двете дали се исти или различни Baby's first corn на Хип дадов на 5+, а палента на Био Космос на почеток на 6ти.
За почеток можеш во 50 мл вода да ставаш пола супена лажица. Давај 3 дена за појадок. Јас секогаш гриз подготвувам со вода. Ако немаш воведено палента, воведи.
Јас пченката од хип ја давам од пред 5 месеца, не се сеќавам точно. Почнав со дохрана на 4 месеца (зеленчук и овошје), после некоја недела бевме на контрола и педијатарот рече да воведам и житарки, па земав baby's first rice и baby's first corn од хип.
Јас прочитав брошурата која ја добив за исхрана и нема овде детално воведување на храна. Има три поделби прв месец ручек зеленчук и месо, втор е вечера житарици и трет е појадок овошје. Кисело млеко, ајран и јогурт стои од +10. Само за мед и бадеми лешници е нагласено после една година. Друго се може. Од десет месеци треба и со нас да јаде ние што јадеме малку нагмечено, но не и пасирано. Од ваше искуство кој зеленчук да го избегнувам прв месец? Црвените паприка и домат прават грчеви? Грав и леќа сеуште јас немам јадено од кога ја дојам не ни планирам да и дадам првите месеци. Она пашканат да бидам искрена ниту јас знам што е ниту некогаш сум пробала. Педијатарот како први намирници ги спомена тиква, пашканат и морков. И навидум глупо прашање али мене ми е нејасно по овие листи по кои се водите ако воведувам дали автоматски моето со полни пет месеци ги прима оние од 4,5 и 6ти месец? Или одам од почеток од четврти месец дозволени па така натаму?
Мојава од 10 месеци, веќе џвака и голта, си држи сама во рака и грицка. Може и од порано. Јас почнав со вкусови исто околу полни 5 месеци. До 6ти избегнував спанаќ, блитва, брокула. Грашок и боранија дадов накај 7ми, леќа исто. До 6ти месец давав од зеленчук: компир, морков, пашканат, тиквица, тиква и почетните овошја (јаболко, круша, слива, банана). Инаку пашканатот го додавав колку за шмек, мојава го обожаваше, поубаво ја јадеше кашата со пашканат кога се осеќаше. Пиперката е тешка, бар мене ми е тешка на стомак, па ја дадов отприлика накај 8ми месец, највеќе зашто тогаш излегоа свежи, сезонски, од бавча. Ама дадов зелена. Домат дадов кога искочи убавиот на пазар. Ова е од тоа што памтам вака грубо.
Палентата е пченкарен гриз. Пченкарното брашно е исти состав само поситно мелено, како брашно. Се дава во 6ти месец. @Milaаа991 нема врска алергените со домашни јајца и јајца од фарма. Алергенот е тој, претпазливоста е од аспект на микробиолошката исправност, на фарма почесто ги контролираат кокошките, па затоа се сметаат за побезбедни. Нутрициски гледано домашните се неспоредливо многу пати подобри отколку од фарма. Ако земаш од луѓе во кои имаш поверение, кои не ги чуваат долго јајцата туку ти даваат пресни, тогаш давај си од нив, не му ја мисли.
Мојава значи обожава овес. Прв пат изедени 200 грама каша, па дури после и од мојата јадеше и уште бараше. А може и гладн беше, последно цицаше во 5 ипол, па станавме во 9 и дур го искиснав овесот и ја направив кашата не најде 10. Во право е матичната дека не е гладна и затоа не ми јади. Је може инаку по 500 грама месечно да става од не јадење. Ама малце се збунив, мислев и воведов глутен, кога сега читам на снегулките без глутен. Е како може овес без глутен? Дали смее утре да и ја дадам оваа кашичка што содржи и пченица па да знам дека сигурно сум дала глутен или мн набрзо ќе е? Детево за 5 дена полни 8, а јас уште не можам глутен да и воведам. Сакам од 8 да почнам и вечера да и давам, па ај предложете ми добри инстант ноќни каши со млеко, да не биде само на кисело, не можам да молзам секоја вечер.
Од свеки се, ќе ми дава дирек од под кокошка. А и секако тврдо ќе ги варам. Па шо знам ние како мали имавме алергија на домашни, ама и мене ми е чудно како може. Можеби грешка се моите, ма друго сме биле па така се поклопило.
Јас глутен не воведував, само го дадов. Престанав да гледам во што има или нема глутен. Крај на 6ти беше.
Јас најако воведпв глутен,откако се излапа неколку дена од тие овесните и дур јас видам дека се со глутен Е веќе не гледам во што има и во што нема,ваљда не правам грешка. Оваа и таа со јаболко и овес ги обожава и цели ги лапка
@monik55 и тогаш ти реков не е страшно. Глутенот секако не дава реакција веднаш, ако воопшто даде ќе биде после подолг временски период.