Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.992
    Со морков е подобро.Со ориз не сум пробала.Па воведи и тиквица :)

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Blagiot kompir go varis ili posebno ili vo kombinacija so drug zelencuk okolu 20 min dodeka da omekne I go blendiras. Ima vkus isto kako tikva da jades. Mnogu e zdrav I podobar od beliot spored nutritivna vrednost.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Тиквицата од кога смее за една недела правиме 5 месеци.

4. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Mamicki mojata bebuska nikako ne saka zelencukovi kasi i pravam sekakvi kombinacii i se gadi se potresuva.Veke sme skoro 7 mes samo ovosje saka mnogu se nerviram i mevce i izblendirav malku i nejke.Dali vasite od prvpat prifatija ili.. :( Inaku mozebi i jas sum kriva pred dve nedeli pocnav so zelencuk a od 5ti mesec i davav samo ovosje.

5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Секако дека не. Има деца што веднаш прифаќаат, ама повеќето не. Моето на 7 месеци некаде почна да прифаќа храна воопшто (зеленчук), а за овошје не сака да чуе и ден денес (11 месеци)
    Од 8-10 месеци јадеше само кисело млеко со житарици, па пак пројаде зеленчук...сега еве пак штрајкува нешто.
    Не се секирај, нормално е, ти само нуди (но не форсирај, не со сила), кога-тогаш ќе му дојде на бебуш и ќе почне да си јаде :)

6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Не е до тебе, до детето е.
    И јас почнав со дохрана на 5 месеци само со овошје + морков, а на полни 6 почнав постепено да воведувам и зеленчук па син ми јаде се.
    Обиди се со кромид и лук во кашите, кисело млеко и јогурт воведи. Така можеби ќе ги прифати.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    @bruno.com мојата за една недела ќе прави 10 месеци и уште мака мачиме со зеленчуковите кашички. Јас и ставам по 1/2 јаболко или круша и путер обавезно и така некако може да се прелаже да јаде. Иначе нема врска со што си почнала, јас почнав наизменично овошје па зеленчук па пак ништо, се си е до детето.

8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Прашав пред некој ден, не добив договор, морам пак :) Амарантот како го спремате? Со што се комбинира? Искрено, јас не сум спремала за мене досега, не сум јадела, па не знам што треба да правам. Барав на нет нешто рецепти за кашички за бебиња со амарант, ама ништо корисно не најдов.

@TIGARCE86 , и јас планирам наскоро да воведам втор оброк :) Најверојатно од следната недела. Сигурно ќе им треба време да се прилагодат, полека-полека ќе се навикнат. Само без форсирање :)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    @green.eyes Амарантот се готви во сооднос сo вода 3:1 околу 30-40 минути и готов е кога водата ќе се упие и се добие слузава структура и кафена боја. Јас најчесто го мешам со овошје за појадок.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @green.eyes ние едвај денес го изедовме ручекот со маки син ми беше голем јадач до пред 3 недели,ама сега не е баш расположен за јадење само за цицање е,извади сега брзо уште едно забче и најверојатно е ради тоа цел месец ,со маки јадевме по еден оброк не па два,затоа не воведов на 6,5 инаку тогаш планирав сега веќе сме 7м,за 3 дена ама морав да воведам полека полека да се учи да јаде,зошто за два месеци треба да се вратам на работа,твојот ако си јаде почнете и вие со овошје за доручек зеленчук за ручек,и мене не ми ги сака баш зеленчуковите ама ги маскирам со кромид со јаболче некое резанче, ги јаде сега ќе почнеме да јадеме кисело млеко јогурт па со нив ќе маскирам,ајде ќе биде се само полека да не ги брзаме и на нив им е промена и нормално дека млекото цицањето и ад,им е најбитно до 1 г,другото е пробување вкусови,да се учат да јадат....само здрави и живи да се тоа е најбитно...

На green.eyes и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Za edno dve nedeli ke pocneme da zemame domasno mleko i od toa da mu pravam kiselo a nekako osekam na sinko dusata mu bara nesto epten novo da kasne ;) pa se mislam utre da mu zemam kupecko(ama koe???)duri stasa domasnoto...sovet,kakvo da kupam ili,sepak,da pocekame? 7+16 dena sme

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Според мене најблиску до домашно е на Бучен Козјак, јас тоа го користам.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.992
    Имаме 8 месеци и 1 недела.Може ли цвекло да дадам и како го подготвувате?

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Кромид и лук од кога може?

15. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас кромид од 6,5 месеци воведов, сега сме 7+ лук уште немам дадено, во план ми е, мислам дека може.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.992
    Кромид на 7 воведов
    Лук уште не сум дала .

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Кромид и лук воведов од 7м, детево мое ги обожава. Ако ги нема во ручекот големи се шансите да не ми јаде.

Цвекло се дава од 9м, освен ако немате домашно, тогаш може од 7. Незнам да ви кажам конкретно зошто е ова вака, но има нешто сигурно во врска со одгледувањето и третирањето (прскањето).

На chocolade и joy1 им се допаѓа ова.
  18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Исто и малиот, последниве 10 дена јаде како врапче, се плашам да не падне на килажа :| Разликата е што сака да јаде со лажичка, ја грицка и убаво му доаѓа на непцата. Со малку залажување си јаде солидно од кашичките. Проблемот е кога треба млеко да пие, мислам дека хорор му стана веќе секое пиење млеко :( Многу го болат непцата, не може многу да стиска, се нервира ептен, и плаче обавезно. Од 200 на 100 мл дојде, некогаш и 100 му се успех :( Го вадат ноќните оброци, т.е. пред да си легне кога е веќе преморен и тој оброк што го има ноќта. Тогаш ги празни шишенцата, иначе дење.....Толку јадеше месец дена кога имаше. Доброто е тоа што почнува помалку да му трае ноќното спиење (спиеше по 11-12 саати до пред некој ден), сега ќе воведеме нов распоред на оброци, така да и да му воведам втор оброк, нема да му се скрати млечен, само ќе бидат прераспоредени :) Инаку, не е баш љубител на зеленчук, ама некако со тиквичката и со благиот компир проаѓаат :D Ќе видиме со кромидот како ќе биде, се надевам ќе ги прифати, иако овде се уште не сум начекала млад кромид :|

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.857
    Допаѓања:
    36.487
    Мајки, несолена урда освен на Здравје Радово каква користите?
    Најдов од Здравје Радово, ама пак има сол малку 1%. Се толерира ли ова, или да барам (ако успеам да најдам) без воопшто сол?

20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Според мене 1% не е страшно. Јас ја користам таа, сега скоро ја воведов и син ми ја сака. И ние дома си ја користиме.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.